Jazz/World

Jazzfogócska másodszor

2010.08.03. 16:34
Ajánlom
Folytatódik csütörtök esti jazz sorozat az Akácfa utcai, romkocsmáknál is olyanabb hangulatú helyen, a Fogasház – Kulturális Befogadótérben.

Jazzfogócska mottóval a magyar jazz és világzene fiatal, de már érett, és egyre inkább elismert, nagyjából harmincas éveiben járó zenészei kapnak kéthetente fórumot. A Fogasház neve onnan ered, hogy egy cégér megmaradt az utcafronton a régi időkből, egy igazi műmosollyal, a tábla ugyanis egy fogtechnikusé volt. A sorozat mottója viszont arra utal, hogy a fellépők többségének generációján belül a muzsikusok szoros kapcsolatban állnak, és egymás zenekaraiban különböző koncepciók megvalósításában újra- és újra együtt dolgoznak.

A hónap első csütörtökén először a friss Aegon-társdíjas gitáros és zeneszerző, Juhász Gábor, generációjának egyik igazi kiválósága szemezget 1978 című, igazán eredeti projektjéről, a lemezen is közreműködő zenésztársakkal, például Bacsó Kristóffal. Juhász a lemez kísérő szövegében előre bocsátja, hogy nyugodt zenét vettek fel, ez különösen eddigi legrockosabb felvételéhez, a Fényekhez (2007) képest nyilvánvaló, amint a Gramofon című lapban olvasható. Juhász gitározása és a témái egyaránt annak jegyében állnak, hogy mindig dalban és énekhangban gondolkozik. Témái szövegért kiáltanak, pedig ezeket most magának komponálta, nem egyik vagy másik énekes partnerének. Nem véletlen, hogy több énekesnő is rendzseresen kéri fel zeneszerzői és művészeto vezetői feladatokra. Szólói - és erről az oldaláról is sokan ismerik már - történetet beszélnek el, mindig egy utat, egy ívet járnak be, és szerkezetileg is áttekinthetők, átélhetők.

Augusztus 5, 20:00 Jazzfogócska, Fogasház (Bp., VII.k. Akácfa utca 51.)
Juhász Gábor kvartett Juhász (Gábor gitár, Papesch Péter basszusgitár, Bacsó Kristóf szaxofon, Schreck Ferenc harsona)

Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.