Jazz/World

Jazzhegedű tehetségkutató verseny

2005.11.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Részvénytársaság Bartók Főszerkesztőség Hangversenyszerkesztősége jazzhegedű tehetségkutató versenyt hirdet 1977. január 1-je után született, önálló lemezzel nem rendelkező hegedűsök részére 2006. március 3-ai kezdettel. A verseny névadója Radics Gábor, aki 2006-ban lenne 100 éves.

A közönség előtt rendezendő nyilvános elődöntőket (március 3., március 31., április 28.) a Bartók Rádió rögzíti, és 2006. március 12-én, április 9-én és május 7-én esténként kilencven perces műsorban sugározza. Az elődöntőkbe jutott versenyzőknek három szabadon választott darabot kell előadniuk kb. húsz percben (ebből egy ballada, egy pedig szóló, maximum három-négy perc). A március 31-ei elődöntőben csak határon túli magyarok szerepelnek. A 2006. május 26-ai döntőt a Bartók Rádió három órás élő adás keretében közvetíti a Márványteremből. A résztvevőket Cseke Gábor (zongora), Sárkány Sándor (bőgő) és Berdisz Tamás (dob) kíséri. A döntőbe jutó hat versenyző személyét szakmai zsűri (elnök: Szabó Sándor, alelnökök: Deseő Csaba, Kathy Horváth Lajos, tagok: Borbély Mihály, Csányi Attila) dönti el pontozással a három elődöntő meghallgatása után.

A versenyen indulni szándékozóknak a zenéjüket illusztráló, akár házilag készült felvételt tartalmazó kazettát vagy CD-t (szakmai előselejtezésre), egy igazolványképet, valamint egy öt-hat mondatos szakmai önéletrajzot (a programfüzethez) a Bartók Rádióhoz kell eljuttatniuk 2005. december 1. és 2006. január 31. között.

(Info: Maloschik Róbert szerkesztő (1) 328-7026; Smid Erika munkatárs (1) 328-8906)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.
Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.
Jazz/World soul

Ötven év után bemutatják az Aretha Franklinnel készült koncertfilmet

Sydney Pollack dokumentumfilmje 50 éven át dobozban lapult, most, hogy az énekesnő elhunyt, az ügyvédei sem akadályozzák meg a bemutatását.
Jazz/World interjú

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.