Jazz/World

Jazzhegedű tehetségkutató verseny

2005.11.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Részvénytársaság Bartók Főszerkesztőség Hangversenyszerkesztősége jazzhegedű tehetségkutató versenyt hirdet 1977. január 1-je után született, önálló lemezzel nem rendelkező hegedűsök részére 2006. március 3-ai kezdettel. A verseny névadója Radics Gábor, aki 2006-ban lenne 100 éves.

A közönség előtt rendezendő nyilvános elődöntőket (március 3., március 31., április 28.) a Bartók Rádió rögzíti, és 2006. március 12-én, április 9-én és május 7-én esténként kilencven perces műsorban sugározza. Az elődöntőkbe jutott versenyzőknek három szabadon választott darabot kell előadniuk kb. húsz percben (ebből egy ballada, egy pedig szóló, maximum három-négy perc). A március 31-ei elődöntőben csak határon túli magyarok szerepelnek. A 2006. május 26-ai döntőt a Bartók Rádió három órás élő adás keretében közvetíti a Márványteremből. A résztvevőket Cseke Gábor (zongora), Sárkány Sándor (bőgő) és Berdisz Tamás (dob) kíséri. A döntőbe jutó hat versenyző személyét szakmai zsűri (elnök: Szabó Sándor, alelnökök: Deseő Csaba, Kathy Horváth Lajos, tagok: Borbély Mihály, Csányi Attila) dönti el pontozással a három elődöntő meghallgatása után.

A versenyen indulni szándékozóknak a zenéjüket illusztráló, akár házilag készült felvételt tartalmazó kazettát vagy CD-t (szakmai előselejtezésre), egy igazolványképet, valamint egy öt-hat mondatos szakmai önéletrajzot (a programfüzethez) a Bartók Rádióhoz kell eljuttatniuk 2005. december 1. és 2006. január 31. között.

(Info: Maloschik Róbert szerkesztő (1) 328-7026; Smid Erika munkatárs (1) 328-8906)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)