Jazz/World

Jazzhegedű tehetségkutató verseny

2005.11.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Részvénytársaság Bartók Főszerkesztőség Hangversenyszerkesztősége jazzhegedű tehetségkutató versenyt hirdet 1977. január 1-je után született, önálló lemezzel nem rendelkező hegedűsök részére 2006. március 3-ai kezdettel. A verseny névadója Radics Gábor, aki 2006-ban lenne 100 éves.

A közönség előtt rendezendő nyilvános elődöntőket (március 3., március 31., április 28.) a Bartók Rádió rögzíti, és 2006. március 12-én, április 9-én és május 7-én esténként kilencven perces műsorban sugározza. Az elődöntőkbe jutott versenyzőknek három szabadon választott darabot kell előadniuk kb. húsz percben (ebből egy ballada, egy pedig szóló, maximum három-négy perc). A március 31-ei elődöntőben csak határon túli magyarok szerepelnek. A 2006. május 26-ai döntőt a Bartók Rádió három órás élő adás keretében közvetíti a Márványteremből. A résztvevőket Cseke Gábor (zongora), Sárkány Sándor (bőgő) és Berdisz Tamás (dob) kíséri. A döntőbe jutó hat versenyző személyét szakmai zsűri (elnök: Szabó Sándor, alelnökök: Deseő Csaba, Kathy Horváth Lajos, tagok: Borbély Mihály, Csányi Attila) dönti el pontozással a három elődöntő meghallgatása után.

A versenyen indulni szándékozóknak a zenéjüket illusztráló, akár házilag készült felvételt tartalmazó kazettát vagy CD-t (szakmai előselejtezésre), egy igazolványképet, valamint egy öt-hat mondatos szakmai önéletrajzot (a programfüzethez) a Bartók Rádióhoz kell eljuttatniuk 2005. december 1. és 2006. január 31. között.

(Info: Maloschik Róbert szerkesztő (1) 328-7026; Smid Erika munkatárs (1) 328-8906)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.