Jazz/World

Jazzhegedű tehetségkutató verseny

2005.11.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Részvénytársaság Bartók Főszerkesztőség Hangversenyszerkesztősége jazzhegedű tehetségkutató versenyt hirdet 1977. január 1-je után született, önálló lemezzel nem rendelkező hegedűsök részére 2006. március 3-ai kezdettel. A verseny névadója Radics Gábor, aki 2006-ban lenne 100 éves.

A közönség előtt rendezendő nyilvános elődöntőket (március 3., március 31., április 28.) a Bartók Rádió rögzíti, és 2006. március 12-én, április 9-én és május 7-én esténként kilencven perces műsorban sugározza. Az elődöntőkbe jutott versenyzőknek három szabadon választott darabot kell előadniuk kb. húsz percben (ebből egy ballada, egy pedig szóló, maximum három-négy perc). A március 31-ei elődöntőben csak határon túli magyarok szerepelnek. A 2006. május 26-ai döntőt a Bartók Rádió három órás élő adás keretében közvetíti a Márványteremből. A résztvevőket Cseke Gábor (zongora), Sárkány Sándor (bőgő) és Berdisz Tamás (dob) kíséri. A döntőbe jutó hat versenyző személyét szakmai zsűri (elnök: Szabó Sándor, alelnökök: Deseő Csaba, Kathy Horváth Lajos, tagok: Borbély Mihály, Csányi Attila) dönti el pontozással a három elődöntő meghallgatása után.

A versenyen indulni szándékozóknak a zenéjüket illusztráló, akár házilag készült felvételt tartalmazó kazettát vagy CD-t (szakmai előselejtezésre), egy igazolványképet, valamint egy öt-hat mondatos szakmai önéletrajzot (a programfüzethez) a Bartók Rádióhoz kell eljuttatniuk 2005. december 1. és 2006. január 31. között.

(Info: Maloschik Róbert szerkesztő (1) 328-7026; Smid Erika munkatárs (1) 328-8906)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.
Jazz/World magazin

Jégből készült hangszereken játszanak az első jégzenei fesztiválon

Színházzá alakítottak egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.
Jazz/World ajánló

Nap- és holdzene is lesz hétvégén a Fonóban

Január 12-én különleges együttállás figyelhető meg a Sztregova utcai univerzumban: a nevét a bolgár ’holdacska’ szóból kölcsönző világzenei szupernova, a Meszecsinka, valamint a hat női énekes-egyéniségből alakult a cappella együttes, a Napfonat lép fel egyazon estén.