Jazz/World

Jazzhíd a Mikszáth téren

2010.05.25. 12:00
Ajánlom
A Magyar Jazzművészek Társaságának színe-java fellép az európai gondolatot immár negyedszer propagáló egész napos szabadtéri fesztiválon, a Mikszáth téren.

Saját együttese élén énekel Berki Tamás, aki az ehavi Fidelio Estnek is házigazdája lesz a BJC-ben, játszik az indiai zenében is mesterszintet elért Lantos Zoltán hegedűs, méghozzá a Hammondárium nevű trió (Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Martonosi György) vendégszólistájaként. A dobos Balázs Elemér és együttesének vendége Norbert Marius lesz. A basszusgitáros Magyarországon született, 1987-ben a Berklee College of Music-on diplomázott. Azóta New York-ban él, sikeres szólista, session- és stúdiózenész. Balázs Elemér nemrég Regály György és Bolla Gábor társaságában játszott vele a Columbuson.

Ugyancsak a híres magyar dobossal hallható újra Budapesten Tim Ries szaxofonos, aki a Rolling Stones projekttel járja a világot. Új lemezének anyagával érkezik a Babos Project Special, vendégként velük lesz Dés László, valamint a Csanyi-Lattmann zenekar Horváth Kornéllal kiegészülve. Szőke Nikoletta, aki a legutóbbi Fidelio Jazzesten varázsolta el a teltházas Budapest Jazz Clubot keresetlen, de nem eszköztelen énekével, ezúttal a Modern Art Orchestra vendége lesz.

A Jazzhíd fináléját a Syndicate, Joe Zawinul halála után is együtt maradt zenekara adja. Talán leghíresebb tagjuk a Bécsben élő brazil gitáros, Allegre Corea, aki többször is fellépett már a Jazzművészek egyik legaktívabbikával, Horváth Kornél ütőhangszeressel. A levezetésről a fesztivál után az Oláh Kálmán Szextett (időközben tehát tisztáztuk a plakát többértelműségét - jazzszerk) mellett Szakcsi Junior és triója gondoskodik a közeli BJC-ben, a szabadétri színpadhoz még közelebbi Zappa Cafében pedig az Enyedi Sugárka Jazz Tett. Közben a jólértesült Syndicate-rajongó jazzerek a Take5-ba foglaltak asztalt, az éjszakai örömzene reményében.

Május 29, 12:00-24:00 Európa Jazzhíd

Mikszáth tér (Bp. VIII.ker.), Budapest Jazz Club, Zappa Café

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.