Jazz/World

Jazzkedvű a Kőleves Keddenként

2010.09.27. 15:43
Ajánlom
A pesti Kazinczy utcai étterem pincéje idén ősszel újra a legszínvonalasabb jazznek ad otthont.

A Kőleves Jazz Kedd sorozat két évvel ezelőtt indult azza a céllal, hogy a fiatal és középgenerációs jazz-zenészek szereplési lehetőséget kapjanak, találkozhassanak a közönséggel. A műhely jellegű esteken a muzsikusok szerzeményei és játéka a kortárs jazz műfaját járja körül - persze ebben a kortárs nem az avantgárd, hanem az újra vágyó, kísérletezni is hajlandó stílus szinonimája. Az elmúlt két év tapasztalatait a szervezők úgy összegezték, hogy kell ez a fajta intim, otthonos jazzblub és műhely Budapest zenei életében, és nagy örömmel tudatják az érdeklődőkkel, hogy a Kőleves Jazz Kedd ősszel folytatódik.

Az idei szezon október 5-én indul, az Európa-hírű Gadó Gábor gitáros koncertjével. A számtalan díjnyertes és külföldön is elismert saját albumot jegyző Gadó Gábor munkásságának eddigi legrangosabb elismerése 2003-ban történt, amikor elnyerte a francia L'Académie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat.

A sorozat október 12-én a Plastic Septet koncertjével folytatódik. Őket a minap Végső Zoltán az ÉS hasábjain így méltatta: „Jó játék a Plastic Septettet hallgatni, az egészen apró, belső történésektől a nagy zenekari formákig bőven van mit figyelemmel kísérni, különös tekintettel a kiérlelt zenekari összjátékra."

Október 19-én a Szabó Dániel-Bacsó Kristóf-Szandai Mátyás Quartet koncertje következik, amelyben a New Yorkban élő, világszerte turnézó Németh Ferenc játszik dobokon. Amióta Németh a legnagyobbak keresett dobosa, különlegesen ritka alkalom itthon őt kis klubban hallani, általában csak a nagyobb fesztiválok hívják meg, utoljára a Budapest Jazzfórumon szerepelt.

A hónap végén, 26-án a tradicionális zsidó zenét a jazz-el ötvöző Nigun ad koncertet, novemberben pedig Szandai Mátyás (bőgő), Czirják Csaba (gitár), Ávéd János (szaxofon) és Váczi Dániel (szaxofon) zenekarai lépnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.