Jazz/World

Jazzkeringő

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
Jazz in ¾ Time featuring – Max Roach Valljuk be: a keringő ¾-es ritmusa nem a leggyakoribb tempó a jazzben. Annál érdekesebb, mi több élvezetesebb különlegesség Max Roach lemeze 1956-57-ből, amely a műfaj történetében az első „jazz waltz” album.

Ez az időszak a híres dobos életének igen válságos szakasza volt. Az 50-es évek első felében együttműködése a hihetetlenül tehetséges trombitással Clifford Brownnal ideális és eredményes volt, közös kvintettjük a korszak egyik leginvenciózusabb együttesének minősült. Brown 1956 júniusában autóbaleset miatt bekövetkezett halála óriási emberi és művészi veszteséget jelentett Roach számára, amelynek következtében alig tudott kikerülni az őt ért traumából.

Az élet azonban ment tovább. Bob Shad, a Mercury kiadó jazz rovatának igazgatója már régóta tervezett egy ¾-ben írt jazz albumot, de Roach nem akarta megcsinálni. Végülis sikerült rábeszélni és megszületett ez a jazztörténeti fontosságú album. Két helyszínen, két időpontban rögzítették, 1956 szeptemberében New Yorkban csak egy track került szalagra, majd ’57 márciusában Hollywoodban a további öt.

Roach a bebop forradalom vezérkarának egyik legfontosabb tagja, aki a cool születésénél is bábáskodott Davis zenekarában. A második világháború után megindult társadalmi forradalomban is aktív szerepet vállalt feleségével Abbey Lincoln énekesnővel együtt. Az 50-es 60-as évek polgárjogi küzdelmeinek ismert figurái voltak, de zeneművekben is hangot adtak állásfoglalásuknak.

A bop-dobolás egyik legfontosabb feltalálója, ezen a lemezen is beveti jellegzetes arzenálját: a nagydob mellőzése mellett a kisdobok, cintányérok és láb-cin használatát, amelynek révén könnyeddé, levegőssé vált a dobjáték. A két szólista már akkoriban is a jazz élvonalbeli művészei közé számított: Kenny Dorham trombitán és Sonny Rollins tenorszaxofonon.

Igazi klasszikus hard-bop lemez, talán túlzottan szubjektív vélemény: ez a jazz lényege. Fúzió, cross-over, hip-hop, acid, world music vagy amit akartok, ha jazzről hall az emberfia, mégiscsak ez kell, hogy „bekattanjon”. Győződjenek meg róla!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.