Jazz/World

Jazzkóstolók borfesztivállal

2012.07.04. 13:28
Ajánlom
Idén Villányban, Veszprémben, Budafokon, Pannonhalmán és Balatonbogláron is jazz a bor kísérője. Vagy fordítva, teljesen mindegy, mert mindkét sorrendben jön is, megy is.

Annyira nyilvánvaló, hogy bizonygatni sem kell: a (jazz-)zene és a bor együtt még jobban csúsznak. Vagy másképp: jazzben az igazság. Aki mégis saját, erre rendeltetett érzékszerveivel akar a nyári fesztiválokon próbát tenni, annak bőségesen adunk tippeket. A szineszteziális szinergia betetőzésének nevezhető, hogy a Gere pincészet Villányban idén először magához invitálta a zenészeket. Dunáninneni kedves olvasóink fórumbejegyzéseit megelőzendő már most leszögezzük közbevetőleg, hogy nemcsak a Dunántúlról kerestünk témánkba vágó eseményeket, de egyedül a Tokajt és Tolcsvát is magába foglaló összművészeti Zempléni Fesztivált tudtuk idesorolni, ahol például a Grill Gödör éjszakai jazzkoncerteket rendez, az erdőbényei Béres Pincészet a Vujicsics Együttest és közönségét fogadja. Az utóbbi mottója: "Bor, mámor, Bénye", amivel nyílván a kólómámorra céloztak.

A Gere-fesztivál ugyan június közepén volt, de aki lemaradt róla, annak lesz hol pótolnia az elmulasztottakat: Geréék Pannonhalmán és más alábbi eseményeken is vendégeskednek. A már öt éve zajló Pannonhalmi Jazzterasz is szívvel-lélekkel kínálja a jóféle villányit, mint ahogy Villányba is meghívták a pannonhalmi borokat. A zenei program csak részben azonos, a bencés apátság szőlészetének lankáin Lamm Dávid, Malek Andrea, Szőke Nikoletta, Sárik Péter és Majsai Gábor zenekarai szerepelnek péntek esténként, a Jazzteraszon és a Viator Borvacsorákon. A nézőtéri, illetve a vendéglátó helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezést kérnek. 

Ha a rangidős olyan zenei festivált keressük, ahol a jazz a pódiumon, a bor pedig az asztalon hívogatja a vendégeket, akkor valószínűleg Pakst kell elsőnek említenünk. Idén jubilál ugyanis a Paksi Gastroblues Fesztivál, és a huszadikra eljön Rick Wakeman, igen, a Yes-es. Jazzhajlamú zenészeink közül pedig Ferenczi György, Török Ádám, a Paks-Szekszárd Jazz Orchestra és még jónéhány további büszkeségünk ajánlható jó szívvel.

Veszprém immár Veszprémfest néven ismeretes ünnepi játékai tavaly alakot váltottak: a fesztivál ugyanis vagy a Veszprémi Utcazenefesztivál sikerének hatásától, vagy a környék boraitól megkettőződött, és az Óváros téren Rozé, Rizling és Jazz Napok néven vert tábort. A nagyszínpadi Buena Vista koncert helyett, amire már most elkeltek a jegyek, ajánlható még az énekes-gitáros gigász, George Benson koncertje, nem kevésbé kellemes nyári este a Mezzoforte-Matt Bianco párosítás, és még Geszti Péter múltszigeti formációja, a Gringo Sztár is fellép. A "Veszprémfest Off"-on napi három koncertet tartanak, mindennap hallhatók lesznek a Snétberger Tehetségközpont diákjai, és a dallamosabb jazz és a pop-jazz sok, leginkább fiatal honi kiválósága. Még a déli partról is érdemes átruccanni tehát, főleg, ha átböngészi az ember a két tucat (!) részt vevő pincészet névsorát. Tartalék sofőrről vagy szállásról azért tessék gondoskodni.

A 15. Sambosi-Törley Jazzfesztivál Budafokra várja a jazz kedvelőit. Augusztus 1-jén a Szőke Nikoletta Trió (Szőke Nikolettea - ének, Barcza Horváth József - bőgő, Fenyvesi Márton - gitár) lép színpadra, vendégük László Attila (gitár) lesz. Másnap, augustus 2-án pedig a Kozma Orsi Quartet ad koncertet.

Bár a Bencések borvacsoráit sem lehet az árak alapján a luxukategóriába sorolni, a balatonboglári jazzfesztivál (amelynek kicsit körülményes, római sorszámmal is ellátott teljes nevét a cikk végén írjuk csak le) igazán híres közvetlenségéről. A helyi Művelődési Ház nagy kertje és padjai tökéletesen alkalmasak a két élvezet vegyítésére: a színpad a kert egyik, a kitelepült pincészetek a másik végében foglalnak helyet. Ha kevés a szúnyog, akkor ez itt a legkellemesebb csevelyes-zenehallgatós ambiente. A visszatérő és új közönség-kedvenc zenekarok pedig párosával váltják egymást esténként: többek között Fekete-Kovács Kornél, Vukán György, David Yengibarian formációi, Babos Gyula, Lantos Zoltán és Emilio közös, új zenekara, a BA-LAN-cE, valamint egy balkáni funk-együttes Belgrádból, a Naked. Érdemes megemlíteni két kapcsolt programot: a Balatonboglári jazztábor jazzmiséjét szerda este, és a tábor zárókoncertjét vasárnap.

20. Paksi Gastroblues Fesztivál - Július 6-8.

5. Pannonhalmi Jazz-Terasz; Viator Jazz-Vacsorák - Július 6, 20, 27, augusztus 10, 17.   

XIII. Jazz És A Bor Fesztiválja, Balatonboglár Július 11-14.

8. Veszprémfest - Július 18-21; Rozé, Rizling és Jazz Napok - Július 13-22.

21. Zempléni Fesztivál Augusztus 11-19.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.