Jazz/World

Jazzkóstolók borfesztivállal

2012.07.04. 13:28
Ajánlom
Idén Villányban, Veszprémben, Budafokon, Pannonhalmán és Balatonbogláron is jazz a bor kísérője. Vagy fordítva, teljesen mindegy, mert mindkét sorrendben jön is, megy is.

Annyira nyilvánvaló, hogy bizonygatni sem kell: a (jazz-)zene és a bor együtt még jobban csúsznak. Vagy másképp: jazzben az igazság. Aki mégis saját, erre rendeltetett érzékszerveivel akar a nyári fesztiválokon próbát tenni, annak bőségesen adunk tippeket. A szineszteziális szinergia betetőzésének nevezhető, hogy a Gere pincészet Villányban idén először magához invitálta a zenészeket. Dunáninneni kedves olvasóink fórumbejegyzéseit megelőzendő már most leszögezzük közbevetőleg, hogy nemcsak a Dunántúlról kerestünk témánkba vágó eseményeket, de egyedül a Tokajt és Tolcsvát is magába foglaló összművészeti Zempléni Fesztivált tudtuk idesorolni, ahol például a Grill Gödör éjszakai jazzkoncerteket rendez, az erdőbényei Béres Pincészet a Vujicsics Együttest és közönségét fogadja. Az utóbbi mottója: "Bor, mámor, Bénye", amivel nyílván a kólómámorra céloztak.

A Gere-fesztivál ugyan június közepén volt, de aki lemaradt róla, annak lesz hol pótolnia az elmulasztottakat: Geréék Pannonhalmán és más alábbi eseményeken is vendégeskednek. A már öt éve zajló Pannonhalmi Jazzterasz is szívvel-lélekkel kínálja a jóféle villányit, mint ahogy Villányba is meghívták a pannonhalmi borokat. A zenei program csak részben azonos, a bencés apátság szőlészetének lankáin Lamm Dávid, Malek Andrea, Szőke Nikoletta, Sárik Péter és Majsai Gábor zenekarai szerepelnek péntek esténként, a Jazzteraszon és a Viator Borvacsorákon. A nézőtéri, illetve a vendéglátó helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezést kérnek. 

Ha a rangidős olyan zenei festivált keressük, ahol a jazz a pódiumon, a bor pedig az asztalon hívogatja a vendégeket, akkor valószínűleg Pakst kell elsőnek említenünk. Idén jubilál ugyanis a Paksi Gastroblues Fesztivál, és a huszadikra eljön Rick Wakeman, igen, a Yes-es. Jazzhajlamú zenészeink közül pedig Ferenczi György, Török Ádám, a Paks-Szekszárd Jazz Orchestra és még jónéhány további büszkeségünk ajánlható jó szívvel.

Veszprém immár Veszprémfest néven ismeretes ünnepi játékai tavaly alakot váltottak: a fesztivál ugyanis vagy a Veszprémi Utcazenefesztivál sikerének hatásától, vagy a környék boraitól megkettőződött, és az Óváros téren Rozé, Rizling és Jazz Napok néven vert tábort. A nagyszínpadi Buena Vista koncert helyett, amire már most elkeltek a jegyek, ajánlható még az énekes-gitáros gigász, George Benson koncertje, nem kevésbé kellemes nyári este a Mezzoforte-Matt Bianco párosítás, és még Geszti Péter múltszigeti formációja, a Gringo Sztár is fellép. A "Veszprémfest Off"-on napi három koncertet tartanak, mindennap hallhatók lesznek a Snétberger Tehetségközpont diákjai, és a dallamosabb jazz és a pop-jazz sok, leginkább fiatal honi kiválósága. Még a déli partról is érdemes átruccanni tehát, főleg, ha átböngészi az ember a két tucat (!) részt vevő pincészet névsorát. Tartalék sofőrről vagy szállásról azért tessék gondoskodni.

A 15. Sambosi-Törley Jazzfesztivál Budafokra várja a jazz kedvelőit. Augusztus 1-jén a Szőke Nikoletta Trió (Szőke Nikolettea - ének, Barcza Horváth József - bőgő, Fenyvesi Márton - gitár) lép színpadra, vendégük László Attila (gitár) lesz. Másnap, augustus 2-án pedig a Kozma Orsi Quartet ad koncertet.

Bár a Bencések borvacsoráit sem lehet az árak alapján a luxukategóriába sorolni, a balatonboglári jazzfesztivál (amelynek kicsit körülményes, római sorszámmal is ellátott teljes nevét a cikk végén írjuk csak le) igazán híres közvetlenségéről. A helyi Művelődési Ház nagy kertje és padjai tökéletesen alkalmasak a két élvezet vegyítésére: a színpad a kert egyik, a kitelepült pincészetek a másik végében foglalnak helyet. Ha kevés a szúnyog, akkor ez itt a legkellemesebb csevelyes-zenehallgatós ambiente. A visszatérő és új közönség-kedvenc zenekarok pedig párosával váltják egymást esténként: többek között Fekete-Kovács Kornél, Vukán György, David Yengibarian formációi, Babos Gyula, Lantos Zoltán és Emilio közös, új zenekara, a BA-LAN-cE, valamint egy balkáni funk-együttes Belgrádból, a Naked. Érdemes megemlíteni két kapcsolt programot: a Balatonboglári jazztábor jazzmiséjét szerda este, és a tábor zárókoncertjét vasárnap.

20. Paksi Gastroblues Fesztivál - Július 6-8.

5. Pannonhalmi Jazz-Terasz; Viator Jazz-Vacsorák - Július 6, 20, 27, augusztus 10, 17.   

XIII. Jazz És A Bor Fesztiválja, Balatonboglár Július 11-14.

8. Veszprémfest - Július 18-21; Rozé, Rizling és Jazz Napok - Július 13-22.

21. Zempléni Fesztivál Augusztus 11-19.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.
Jazz/World kritika

Szabadon illeszkedő rétegek

A zene lehet szórakozás, vagy szolgálat, mindkét esetben szerencsésebb, ha a közreműködők a feladatot veszik komolyan, mintsem saját magukat. Gyémánt Bálint új triója a kivagyiság helyett a zenében szeret megfürödni, ezzel pedig a közönségnek is megkönnyíti, hogy azzal törődjön, amiért a BJC-be érkezett április 10-én.