Jazz/World

Jazzkóstolók borfesztivállal

2012.07.04. 13:28
Ajánlom
Idén Villányban, Veszprémben, Budafokon, Pannonhalmán és Balatonbogláron is jazz a bor kísérője. Vagy fordítva, teljesen mindegy, mert mindkét sorrendben jön is, megy is.

Annyira nyilvánvaló, hogy bizonygatni sem kell: a (jazz-)zene és a bor együtt még jobban csúsznak. Vagy másképp: jazzben az igazság. Aki mégis saját, erre rendeltetett érzékszerveivel akar a nyári fesztiválokon próbát tenni, annak bőségesen adunk tippeket. A szineszteziális szinergia betetőzésének nevezhető, hogy a Gere pincészet Villányban idén először magához invitálta a zenészeket. Dunáninneni kedves olvasóink fórumbejegyzéseit megelőzendő már most leszögezzük közbevetőleg, hogy nemcsak a Dunántúlról kerestünk témánkba vágó eseményeket, de egyedül a Tokajt és Tolcsvát is magába foglaló összművészeti Zempléni Fesztivált tudtuk idesorolni, ahol például a Grill Gödör éjszakai jazzkoncerteket rendez, az erdőbényei Béres Pincészet a Vujicsics Együttest és közönségét fogadja. Az utóbbi mottója: "Bor, mámor, Bénye", amivel nyílván a kólómámorra céloztak.

A Gere-fesztivál ugyan június közepén volt, de aki lemaradt róla, annak lesz hol pótolnia az elmulasztottakat: Geréék Pannonhalmán és más alábbi eseményeken is vendégeskednek. A már öt éve zajló Pannonhalmi Jazzterasz is szívvel-lélekkel kínálja a jóféle villányit, mint ahogy Villányba is meghívták a pannonhalmi borokat. A zenei program csak részben azonos, a bencés apátság szőlészetének lankáin Lamm Dávid, Malek Andrea, Szőke Nikoletta, Sárik Péter és Majsai Gábor zenekarai szerepelnek péntek esténként, a Jazzteraszon és a Viator Borvacsorákon. A nézőtéri, illetve a vendéglátó helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezést kérnek. 

Ha a rangidős olyan zenei festivált keressük, ahol a jazz a pódiumon, a bor pedig az asztalon hívogatja a vendégeket, akkor valószínűleg Pakst kell elsőnek említenünk. Idén jubilál ugyanis a Paksi Gastroblues Fesztivál, és a huszadikra eljön Rick Wakeman, igen, a Yes-es. Jazzhajlamú zenészeink közül pedig Ferenczi György, Török Ádám, a Paks-Szekszárd Jazz Orchestra és még jónéhány további büszkeségünk ajánlható jó szívvel.

Veszprém immár Veszprémfest néven ismeretes ünnepi játékai tavaly alakot váltottak: a fesztivál ugyanis vagy a Veszprémi Utcazenefesztivál sikerének hatásától, vagy a környék boraitól megkettőződött, és az Óváros téren Rozé, Rizling és Jazz Napok néven vert tábort. A nagyszínpadi Buena Vista koncert helyett, amire már most elkeltek a jegyek, ajánlható még az énekes-gitáros gigász, George Benson koncertje, nem kevésbé kellemes nyári este a Mezzoforte-Matt Bianco párosítás, és még Geszti Péter múltszigeti formációja, a Gringo Sztár is fellép. A "Veszprémfest Off"-on napi három koncertet tartanak, mindennap hallhatók lesznek a Snétberger Tehetségközpont diákjai, és a dallamosabb jazz és a pop-jazz sok, leginkább fiatal honi kiválósága. Még a déli partról is érdemes átruccanni tehát, főleg, ha átböngészi az ember a két tucat (!) részt vevő pincészet névsorát. Tartalék sofőrről vagy szállásról azért tessék gondoskodni.

A 15. Sambosi-Törley Jazzfesztivál Budafokra várja a jazz kedvelőit. Augusztus 1-jén a Szőke Nikoletta Trió (Szőke Nikolettea - ének, Barcza Horváth József - bőgő, Fenyvesi Márton - gitár) lép színpadra, vendégük László Attila (gitár) lesz. Másnap, augustus 2-án pedig a Kozma Orsi Quartet ad koncertet.

Bár a Bencések borvacsoráit sem lehet az árak alapján a luxukategóriába sorolni, a balatonboglári jazzfesztivál (amelynek kicsit körülményes, római sorszámmal is ellátott teljes nevét a cikk végén írjuk csak le) igazán híres közvetlenségéről. A helyi Művelődési Ház nagy kertje és padjai tökéletesen alkalmasak a két élvezet vegyítésére: a színpad a kert egyik, a kitelepült pincészetek a másik végében foglalnak helyet. Ha kevés a szúnyog, akkor ez itt a legkellemesebb csevelyes-zenehallgatós ambiente. A visszatérő és új közönség-kedvenc zenekarok pedig párosával váltják egymást esténként: többek között Fekete-Kovács Kornél, Vukán György, David Yengibarian formációi, Babos Gyula, Lantos Zoltán és Emilio közös, új zenekara, a BA-LAN-cE, valamint egy balkáni funk-együttes Belgrádból, a Naked. Érdemes megemlíteni két kapcsolt programot: a Balatonboglári jazztábor jazzmiséjét szerda este, és a tábor zárókoncertjét vasárnap.

20. Paksi Gastroblues Fesztivál - Július 6-8.

5. Pannonhalmi Jazz-Terasz; Viator Jazz-Vacsorák - Július 6, 20, 27, augusztus 10, 17.   

XIII. Jazz És A Bor Fesztiválja, Balatonboglár Július 11-14.

8. Veszprémfest - Július 18-21; Rozé, Rizling és Jazz Napok - Július 13-22.

21. Zempléni Fesztivál Augusztus 11-19.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Jazz/World

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Zenés színház

A Pécsi Nemzeti Színház újraalkotja a szabadtéri színház fogalmát – indul a #színháztér projekt

Júniusban a pécsi teátrum művészei nyakukba veszik Baranya megyét, hogy szó szerint az utcára vigyék a színházat. A miniszter félrelép telt házas premierjével újranyitó intézmény ingyenesen látogatható Erkélykoncertekkel és klasszikus produkciókkal várják a szórakozni vágyókat.
Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.
Jazz/World gyász

Elhunyt Szappanos György eMeRTon-díjas basszusgitáros

„Elment a Szapi” – tudatta Facebookon az 55 évesen elhunyt basszusgitáros zenésztársa, Borlai Gergő. A hardrock.hu információi szerint Szappanos György pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.
Jazz/World díj

Snétberger Ferencet a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjével tüntették ki

Snétberger Ferenc gitárművész 2021. június elsején ünnepélyes keretek közt vette át a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét Dr. Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkártól, amelyet Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök adományozott neki 2020. november 15-én.
Jazz/World ajánló

Örömzene és hit – Malek Andi Soulistic a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Június 4-én folytatódik a Malek Andi Soulistic tavaly megkezdett húsz állomásos turnéja, melynek idei első állomása a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz.