Jazz/World

Jazzkóstolók borfesztivállal

2012.07.04. 13:28
Ajánlom
Idén Villányban, Veszprémben, Budafokon, Pannonhalmán és Balatonbogláron is jazz a bor kísérője. Vagy fordítva, teljesen mindegy, mert mindkét sorrendben jön is, megy is.

Annyira nyilvánvaló, hogy bizonygatni sem kell: a (jazz-)zene és a bor együtt még jobban csúsznak. Vagy másképp: jazzben az igazság. Aki mégis saját, erre rendeltetett érzékszerveivel akar a nyári fesztiválokon próbát tenni, annak bőségesen adunk tippeket. A szineszteziális szinergia betetőzésének nevezhető, hogy a Gere pincészet Villányban idén először magához invitálta a zenészeket. Dunáninneni kedves olvasóink fórumbejegyzéseit megelőzendő már most leszögezzük közbevetőleg, hogy nemcsak a Dunántúlról kerestünk témánkba vágó eseményeket, de egyedül a Tokajt és Tolcsvát is magába foglaló összművészeti Zempléni Fesztivált tudtuk idesorolni, ahol például a Grill Gödör éjszakai jazzkoncerteket rendez, az erdőbényei Béres Pincészet a Vujicsics Együttest és közönségét fogadja. Az utóbbi mottója: "Bor, mámor, Bénye", amivel nyílván a kólómámorra céloztak.

A Gere-fesztivál ugyan június közepén volt, de aki lemaradt róla, annak lesz hol pótolnia az elmulasztottakat: Geréék Pannonhalmán és más alábbi eseményeken is vendégeskednek. A már öt éve zajló Pannonhalmi Jazzterasz is szívvel-lélekkel kínálja a jóféle villányit, mint ahogy Villányba is meghívták a pannonhalmi borokat. A zenei program csak részben azonos, a bencés apátság szőlészetének lankáin Lamm Dávid, Malek Andrea, Szőke Nikoletta, Sárik Péter és Majsai Gábor zenekarai szerepelnek péntek esténként, a Jazzteraszon és a Viator Borvacsorákon. A nézőtéri, illetve a vendéglátó helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezést kérnek. 

Ha a rangidős olyan zenei festivált keressük, ahol a jazz a pódiumon, a bor pedig az asztalon hívogatja a vendégeket, akkor valószínűleg Pakst kell elsőnek említenünk. Idén jubilál ugyanis a Paksi Gastroblues Fesztivál, és a huszadikra eljön Rick Wakeman, igen, a Yes-es. Jazzhajlamú zenészeink közül pedig Ferenczi György, Török Ádám, a Paks-Szekszárd Jazz Orchestra és még jónéhány további büszkeségünk ajánlható jó szívvel.

Veszprém immár Veszprémfest néven ismeretes ünnepi játékai tavaly alakot váltottak: a fesztivál ugyanis vagy a Veszprémi Utcazenefesztivál sikerének hatásától, vagy a környék boraitól megkettőződött, és az Óváros téren Rozé, Rizling és Jazz Napok néven vert tábort. A nagyszínpadi Buena Vista koncert helyett, amire már most elkeltek a jegyek, ajánlható még az énekes-gitáros gigász, George Benson koncertje, nem kevésbé kellemes nyári este a Mezzoforte-Matt Bianco párosítás, és még Geszti Péter múltszigeti formációja, a Gringo Sztár is fellép. A "Veszprémfest Off"-on napi három koncertet tartanak, mindennap hallhatók lesznek a Snétberger Tehetségközpont diákjai, és a dallamosabb jazz és a pop-jazz sok, leginkább fiatal honi kiválósága. Még a déli partról is érdemes átruccanni tehát, főleg, ha átböngészi az ember a két tucat (!) részt vevő pincészet névsorát. Tartalék sofőrről vagy szállásról azért tessék gondoskodni.

A 15. Sambosi-Törley Jazzfesztivál Budafokra várja a jazz kedvelőit. Augusztus 1-jén a Szőke Nikoletta Trió (Szőke Nikolettea - ének, Barcza Horváth József - bőgő, Fenyvesi Márton - gitár) lép színpadra, vendégük László Attila (gitár) lesz. Másnap, augustus 2-án pedig a Kozma Orsi Quartet ad koncertet.

Bár a Bencések borvacsoráit sem lehet az árak alapján a luxukategóriába sorolni, a balatonboglári jazzfesztivál (amelynek kicsit körülményes, római sorszámmal is ellátott teljes nevét a cikk végén írjuk csak le) igazán híres közvetlenségéről. A helyi Művelődési Ház nagy kertje és padjai tökéletesen alkalmasak a két élvezet vegyítésére: a színpad a kert egyik, a kitelepült pincészetek a másik végében foglalnak helyet. Ha kevés a szúnyog, akkor ez itt a legkellemesebb csevelyes-zenehallgatós ambiente. A visszatérő és új közönség-kedvenc zenekarok pedig párosával váltják egymást esténként: többek között Fekete-Kovács Kornél, Vukán György, David Yengibarian formációi, Babos Gyula, Lantos Zoltán és Emilio közös, új zenekara, a BA-LAN-cE, valamint egy balkáni funk-együttes Belgrádból, a Naked. Érdemes megemlíteni két kapcsolt programot: a Balatonboglári jazztábor jazzmiséjét szerda este, és a tábor zárókoncertjét vasárnap.

20. Paksi Gastroblues Fesztivál - Július 6-8.

5. Pannonhalmi Jazz-Terasz; Viator Jazz-Vacsorák - Július 6, 20, 27, augusztus 10, 17.   

XIII. Jazz És A Bor Fesztiválja, Balatonboglár Július 11-14.

8. Veszprémfest - Július 18-21; Rozé, Rizling és Jazz Napok - Július 13-22.

21. Zempléni Fesztivál Augusztus 11-19.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.
Jazz/World magazin

Jégből készült hangszereken játszanak az első jégzenei fesztiválon

Színházzá alakítottak egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.
Jazz/World ajánló

Nap- és holdzene is lesz hétvégén a Fonóban

Január 12-én különleges együttállás figyelhető meg a Sztregova utcai univerzumban: a nevét a bolgár ’holdacska’ szóból kölcsönző világzenei szupernova, a Meszecsinka, valamint a hat női énekes-egyéniségből alakult a cappella együttes, a Napfonat lép fel egyazon estén.