Jazz/World

Jazzland Cserfőn

2006.07.06. 00:00
Ajánlom
Idén 11. alkalommal kerül sor a festői szépségű cserfői szőlőhegyen a Jazzland elnevezésű rendezvényre július 20. és 22. között.

Tiborcz Iván, az esemény szellemi atyja a buffaloi fekete jazzmuzsikosokkal eltöltött öt év alatt határozta el, hogy elhozza e világot zalai birtokára, a Nagykanizsától tíz km-re fekvő szőlőhegyre.

Az álom megvalósítása 1996-ban kezdődött el civil kezdeményezésként, amikor lelkes barátok támogatásával jött össze muzsikálni néhány amatőr jazz zenész. Az első koncertek 50-60 fős közönség előtt zajlottak, de ma már a „Cserfői JazzLand”-napok rangos művészeti fesztivállá nőtte ki magát.

A „Cserfő JazzLand” egyediségét az adja, hogy remek panorámával rendelkező szőlőhegyen egyszerre lehet színvonalas jazz muzsikát hallgatni, és a kilátásban gyönyörködni. Az eddig eltelt évek folyamán olyan rangos művészek léptek fel, mint Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, a Trio Midnight, Dresch Mihály, Rhoda Scott, Ákos Laki, Don Byron.

Hagyománya a fesztiválnak, hogy az ismertebb előadók mellett szereplési lehetőséget kínál kezdő fiatal muzsikusok részére is.

A fesztiválokat a Duna Tv közvetítette, valamint a Mezzo csatornán rendszeresen láthatók az eddigi koncertek. A rendezvénysorozat minden tekintetben országos hírűvé nőtte ki magát. Egyre több magyar és külföldi előadó vesz részt a kiváló programokban. A sajátságos helyszín, és nem utolsó sorban a jó hangulat is közrejátszik abban, hogy nemcsak a környező településekről, de az ország távolabbi vidékeiről és külföldről is egyre több érdeklődő érkezik Cserfőre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.