Jazz/World

Jazzlovagok a klubban

2010.06.05. 09:40
Ajánlom
Magyar Jazz Kerekasztal néven új, szakmai összefogás körvonalozódik, elsősorban jazzklubok és jazzfesztiválok szervezőiből, vezetőiből.

A kezdeményezés konkrét előzménye az volt, hogy a Magyar Jazz Ünnepe alkalmából a Magyar Jazz Szövetség idén, sőt már tavaly márciusban is összehívta a szervezőket az egész országból. Az ott feltörő panaszok és indulatok azonban érdemi munkát nem tettek lehetővé. A kedélyek megnyugvása után Bognár Tamás, a Budapest Music Center label managere írt körlevelet, és felkérte a Fidelio rovatvezetőjét, jelen sorok íróját, hogy legyen az új, szakszerű formában és higgadt hangon folytatandó eszmecsere moderátora.

Az első, a korábbiakhoz hasonlóan a Budapest Jazz Clubban tartott találkozón már történt is előre lépés. A résztvevők megállapodtak, hogy egyelőre mindenki előtt nyitva álló tanácskozó fórumot hoznak létre, és nem kívánnak a meglévő szakmai szervezetekkel és egyesületekkel semmilyen módon versenyre kelni, hanem azokkal együtt kívánnak működni. Egyik első céljuk például elejét venni, hogy jelentős hazai jazzesemények egy napra kerüljenek.

A tanácskozás egyelőre a Kerekasztal elnevézésnél maradt, hogy ezzel a nyitottságot és a résztvevők teljes egyenlőségét hangsúlyozza, de elhangzott javaslat a Hungarian Jazz Network elnevezésre is. Egyetértenek abban is, hogy legfontosabb feladatuk az eddig el nem ért közönségrétegek megnyerése a műfaj számára, erről rendezik a következő tanácskozást június 7-én. A jazz különböző válfajai által eddig meg nem érintett fiatalokkal akarják megismertetni és lehetőleg megszerettetni a műfajt, mert a közönség elöregedése reális veszély itthon és külföldön egyaránt. Ugyancsak növelni akarják a műfaj presztízsét Magyarországon. A részt vevők szavaztak arról is, hogy a magyar jazz külkapcsolataival, ennek információs hátterével, magyar produkciók külföldre jutásának támogatásával egy későbbi fázisban kívánnak foglalkozni, de egy website-ot addig is al akarnak indítani. A tanácskozás-sorozat későbbi témái között felvázolták egy speciális tehetség-gondozási program körvonalait és időt kívánnak szakítani a lemezkiadás helyzetének áttekintésére is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.