Jazz/World

Jazzlovagok a klubban

2010.06.05. 09:40
Ajánlom
Magyar Jazz Kerekasztal néven új, szakmai összefogás körvonalozódik, elsősorban jazzklubok és jazzfesztiválok szervezőiből, vezetőiből.

A kezdeményezés konkrét előzménye az volt, hogy a Magyar Jazz Ünnepe alkalmából a Magyar Jazz Szövetség idén, sőt már tavaly márciusban is összehívta a szervezőket az egész országból. Az ott feltörő panaszok és indulatok azonban érdemi munkát nem tettek lehetővé. A kedélyek megnyugvása után Bognár Tamás, a Budapest Music Center label managere írt körlevelet, és felkérte a Fidelio rovatvezetőjét, jelen sorok íróját, hogy legyen az új, szakszerű formában és higgadt hangon folytatandó eszmecsere moderátora.

Az első, a korábbiakhoz hasonlóan a Budapest Jazz Clubban tartott találkozón már történt is előre lépés. A résztvevők megállapodtak, hogy egyelőre mindenki előtt nyitva álló tanácskozó fórumot hoznak létre, és nem kívánnak a meglévő szakmai szervezetekkel és egyesületekkel semmilyen módon versenyre kelni, hanem azokkal együtt kívánnak működni. Egyik első céljuk például elejét venni, hogy jelentős hazai jazzesemények egy napra kerüljenek.

A tanácskozás egyelőre a Kerekasztal elnevézésnél maradt, hogy ezzel a nyitottságot és a résztvevők teljes egyenlőségét hangsúlyozza, de elhangzott javaslat a Hungarian Jazz Network elnevezésre is. Egyetértenek abban is, hogy legfontosabb feladatuk az eddig el nem ért közönségrétegek megnyerése a műfaj számára, erről rendezik a következő tanácskozást június 7-én. A jazz különböző válfajai által eddig meg nem érintett fiatalokkal akarják megismertetni és lehetőleg megszerettetni a műfajt, mert a közönség elöregedése reális veszély itthon és külföldön egyaránt. Ugyancsak növelni akarják a műfaj presztízsét Magyarországon. A részt vevők szavaztak arról is, hogy a magyar jazz külkapcsolataival, ennek információs hátterével, magyar produkciók külföldre jutásának támogatásával egy későbbi fázisban kívánnak foglalkozni, de egy website-ot addig is al akarnak indítani. A tanácskozás-sorozat későbbi témái között felvázolták egy speciális tehetség-gondozási program körvonalait és időt kívánnak szakítani a lemezkiadás helyzetének áttekintésére is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.