Jazz/World

Jazzmajális a Kodolányin

2009.04.27. 00:00
Ajánlom
Egy világhírű amerikai szaxofonos, Brandon Fields tart mesterkurzust április 30-án a Kodolányi János Főiskola székesfehérvári intézetében, de a friss jazzintézmény a további két hétre is remek programokkal készül, nemzetközi jazzversenye május 7-én kezdődik Siófokon.

Brandon Fields (fotó: Walter Mladina)

Brandon Fields alt -és tenorszaxofonos harminc éve tartozik a világ élvonalába. Játékában a tudatosság, az ösztönösség, és a zenei alázat különleges ötvözete hallható, egyéni stílusában fellelhetők a jazz, a blues, a funk, és a soul zene elemei is. Olyan művészekkel játszott együtt, mint Michael Jackson, Tower of Power, Earth Wind & Fire, Elton John, Quincy Jones, Nancy Wilson, Jewel, B.B. King, Everclear, Bonnie Raitt, Babyface, Toto, Luther Vandross, Luis Miguel, Al Jarreau, Robben Ford, Bobby Caldwell, Los Lobotomys, The Rippingtons, Nancy Sinatra, George Duke, Stanley Clarke, The Temptations, Buzz Feiten, Michael McDonald, Randy Newman, Neil Diamond, Kenny Rogers, David Garfield, Lionel Richie, Queen Latifah, Rob Thomas, Engelbert Humperdink vagy Harry Connick Jr. Április 30-án 15 órától tart mesterkurzust Székesfehérváron, a Kodolányi János Főiskola könyvtárának olvasótermében.

Utána pedig Siófok lesz a jazz fővárosa, május 7. és 10. között kerül ugyanis sor a 2. Nemzetközi Kodolányi Jazzversenyre. A 30 évnél fiatalabb tagokból álló, 3-7 tagú combo-formációk a jazz nagyjaiból álló zsűri előtt mutatják be tudásukat. A versenyen 7 országból 10 zenekar kap lehetőséget arra, hogy a John Hollenbeck (USA), Hans Glawischnig (USA), Ed Neumeister (USA-Graz), Gonda János és Szabó Dániel alkotta zsűri, és a közönség előtt játsszon. A rendezvény utolsó napján, május 10-én este 8-tól a zsűri tagjaiból álló zenekar, valamint a verseny győztes együttese ad gálakoncertet. A versenyre és a gálakoncertre a belépés ingyenes, a helyszín a Kodolányi János Főiskola Siófoki Intézetének Díszterme.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.