Jazz/World

Jazzmozdony képben és hangban

2010.02.21. 13:39
Ajánlom
Egy éve hozza közel a Jazzmozdony a környező országok jazz előadóit nem csak a magyar közönséghez, hanem a magyar muzsikusokhoz is, közös koncertjeikkel. Az évforduló alkalmából egy kiállítás is megnyílik.

A Jazzmozdony szerelvényén román és magyar zenészek mellett a térség más országainak muzsikusai is rendszeresen helyet kapnak. A sorozat célja megismertetni a hazai közönséggel is a bukaresti, kolozsvári, temesvári stb. jazzközpontokban élő és zenélő zenészeket. A 2009 februárban indult nagyszerű kezdeményezés estjein a hazai zenészekhez a környező országokban élő előadók csatlakoznak. A Budapesti Román Kulturális Intézet február 26-án a RoJazz című kiállítással ünnepli az egy éve „közlekedő" Jazzmozdonyt. A helyszín mindkét műfajnak régóta színvonalas otthona: a Kultea néven ismert klubban minden zenei stílus, a klasszikustól a folkig és a musicalig otthonra talált, és a többi teremben pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó és időszaki kiállításai látogathatóak.

A most nyíló, RoJazz című kiállítás, melynek kurátora Alexandru Şipa zenekritikus, több mint 30 plakáton mutatja be a legfontosabb romániai jazz-eseményeket, valamint a nemzetközi jazz-élet neves személyiségeinek romániai jelenlétét. A kiállítást, amely március 19-ig tekinthető meg, a romániai Muzza Alapítvány támogatja. 

A koncerten ezúttal Teodora Enache - ének, Gárfás István - gitár és Berkes Balázs - nagybőgő triója hallható.

Enache tanulmányait a Jászvásári Zeneakadémián végezte ének szakon, improvizációt és összhangzattant Johny Răducanu és Edmond Deda vezetésével tanult, valamint Maurice de Martin kurzusaira járt. 1993-ban lépett fel először a Nagyszebeni Jazz Fesztiválon, ahol regten elnyerte a debütáló művészeknek kiírt díjat. Több nemzetközi jazzfesztiválon kapott elilsmerést, Kolozsvárott, Szolnokon és Mendemben (Németország). Rădăcini - Shorashim című lemezén (2007) román és zsidó dalokat dolgoz fel, a Swing Me to the Moon című korongon pedig olyan standardeket, mint az On The Sunny Side Of The Street.  

Gyárfás István (a Jazzmozdony sorozat zenei vezetője) a mainstream stílus egyik legavatottab művésze Magyarországon, akinek munkásságát például Ed Thigpen, Ernie Wilkins, Joe Murányi, Agostino DiGiorgio, Bosko Petrovic, Herbie Mann, Tommy Víg és Deseő Csaba. Saját zenekarát az elegáns és könnyed standard játék jellemzi, de az 2005 végén megjelent, kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó Nairobi Romance című lemezük afrikai tzurnéjuk élményeiket dolgozza fel, és túlnyomórészt eredeti számokat tartalmaz az Old Amsterdam című CD-jük is.
 
Berkes Balázs a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának nagybőgőse, 1962-től rendszeresen fellép Vukán Györggyel, majd később Kőszegi Imrével, akivel később megalapítják a Super Trio együttest; 1990-ben Balázs Elemérrel alapítói a Creative Art Triónak. Olyan híres művészekkel és együttesekkel lépett fel mint Teddy Wilson, Art Farmer, Paquito D'Rivera, Ted Curson, Charles Tolliver, Anette Lowman, Jukka Perko, Steve Grossman, The Golden Gate Quartet.


Február 26, 20:00 - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, KULTEA

Jazzmozdony - Triókoncert és kiállításmegnyitó 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.