Jazz/World

Jazzmozdony képben és hangban

2010.02.21. 13:39
Ajánlom
Egy éve hozza közel a Jazzmozdony a környező országok jazz előadóit nem csak a magyar közönséghez, hanem a magyar muzsikusokhoz is, közös koncertjeikkel. Az évforduló alkalmából egy kiállítás is megnyílik.

A Jazzmozdony szerelvényén román és magyar zenészek mellett a térség más országainak muzsikusai is rendszeresen helyet kapnak. A sorozat célja megismertetni a hazai közönséggel is a bukaresti, kolozsvári, temesvári stb. jazzközpontokban élő és zenélő zenészeket. A 2009 februárban indult nagyszerű kezdeményezés estjein a hazai zenészekhez a környező országokban élő előadók csatlakoznak. A Budapesti Román Kulturális Intézet február 26-án a RoJazz című kiállítással ünnepli az egy éve „közlekedő" Jazzmozdonyt. A helyszín mindkét műfajnak régóta színvonalas otthona: a Kultea néven ismert klubban minden zenei stílus, a klasszikustól a folkig és a musicalig otthonra talált, és a többi teremben pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó és időszaki kiállításai látogathatóak.

A most nyíló, RoJazz című kiállítás, melynek kurátora Alexandru Şipa zenekritikus, több mint 30 plakáton mutatja be a legfontosabb romániai jazz-eseményeket, valamint a nemzetközi jazz-élet neves személyiségeinek romániai jelenlétét. A kiállítást, amely március 19-ig tekinthető meg, a romániai Muzza Alapítvány támogatja. 

A koncerten ezúttal Teodora Enache - ének, Gárfás István - gitár és Berkes Balázs - nagybőgő triója hallható.

Enache tanulmányait a Jászvásári Zeneakadémián végezte ének szakon, improvizációt és összhangzattant Johny Răducanu és Edmond Deda vezetésével tanult, valamint Maurice de Martin kurzusaira járt. 1993-ban lépett fel először a Nagyszebeni Jazz Fesztiválon, ahol regten elnyerte a debütáló művészeknek kiírt díjat. Több nemzetközi jazzfesztiválon kapott elilsmerést, Kolozsvárott, Szolnokon és Mendemben (Németország). Rădăcini - Shorashim című lemezén (2007) román és zsidó dalokat dolgoz fel, a Swing Me to the Moon című korongon pedig olyan standardeket, mint az On The Sunny Side Of The Street.  

Gyárfás István (a Jazzmozdony sorozat zenei vezetője) a mainstream stílus egyik legavatottab művésze Magyarországon, akinek munkásságát például Ed Thigpen, Ernie Wilkins, Joe Murányi, Agostino DiGiorgio, Bosko Petrovic, Herbie Mann, Tommy Víg és Deseő Csaba. Saját zenekarát az elegáns és könnyed standard játék jellemzi, de az 2005 végén megjelent, kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó Nairobi Romance című lemezük afrikai tzurnéjuk élményeiket dolgozza fel, és túlnyomórészt eredeti számokat tartalmaz az Old Amsterdam című CD-jük is.
 
Berkes Balázs a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának nagybőgőse, 1962-től rendszeresen fellép Vukán Györggyel, majd később Kőszegi Imrével, akivel később megalapítják a Super Trio együttest; 1990-ben Balázs Elemérrel alapítói a Creative Art Triónak. Olyan híres művészekkel és együttesekkel lépett fel mint Teddy Wilson, Art Farmer, Paquito D'Rivera, Ted Curson, Charles Tolliver, Anette Lowman, Jukka Perko, Steve Grossman, The Golden Gate Quartet.


Február 26, 20:00 - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, KULTEA

Jazzmozdony - Triókoncert és kiállításmegnyitó 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.