Jazz/World

Jazzmozdony képben és hangban

2010.02.21. 13:39
Ajánlom
Egy éve hozza közel a Jazzmozdony a környező országok jazz előadóit nem csak a magyar közönséghez, hanem a magyar muzsikusokhoz is, közös koncertjeikkel. Az évforduló alkalmából egy kiállítás is megnyílik.

A Jazzmozdony szerelvényén román és magyar zenészek mellett a térség más országainak muzsikusai is rendszeresen helyet kapnak. A sorozat célja megismertetni a hazai közönséggel is a bukaresti, kolozsvári, temesvári stb. jazzközpontokban élő és zenélő zenészeket. A 2009 februárban indult nagyszerű kezdeményezés estjein a hazai zenészekhez a környező országokban élő előadók csatlakoznak. A Budapesti Román Kulturális Intézet február 26-án a RoJazz című kiállítással ünnepli az egy éve „közlekedő" Jazzmozdonyt. A helyszín mindkét műfajnak régóta színvonalas otthona: a Kultea néven ismert klubban minden zenei stílus, a klasszikustól a folkig és a musicalig otthonra talált, és a többi teremben pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó és időszaki kiállításai látogathatóak.

A most nyíló, RoJazz című kiállítás, melynek kurátora Alexandru Şipa zenekritikus, több mint 30 plakáton mutatja be a legfontosabb romániai jazz-eseményeket, valamint a nemzetközi jazz-élet neves személyiségeinek romániai jelenlétét. A kiállítást, amely március 19-ig tekinthető meg, a romániai Muzza Alapítvány támogatja. 

A koncerten ezúttal Teodora Enache - ének, Gárfás István - gitár és Berkes Balázs - nagybőgő triója hallható.

Enache tanulmányait a Jászvásári Zeneakadémián végezte ének szakon, improvizációt és összhangzattant Johny Răducanu és Edmond Deda vezetésével tanult, valamint Maurice de Martin kurzusaira járt. 1993-ban lépett fel először a Nagyszebeni Jazz Fesztiválon, ahol regten elnyerte a debütáló művészeknek kiírt díjat. Több nemzetközi jazzfesztiválon kapott elilsmerést, Kolozsvárott, Szolnokon és Mendemben (Németország). Rădăcini - Shorashim című lemezén (2007) román és zsidó dalokat dolgoz fel, a Swing Me to the Moon című korongon pedig olyan standardeket, mint az On The Sunny Side Of The Street.  

Gyárfás István (a Jazzmozdony sorozat zenei vezetője) a mainstream stílus egyik legavatottab művésze Magyarországon, akinek munkásságát például Ed Thigpen, Ernie Wilkins, Joe Murányi, Agostino DiGiorgio, Bosko Petrovic, Herbie Mann, Tommy Víg és Deseő Csaba. Saját zenekarát az elegáns és könnyed standard játék jellemzi, de az 2005 végén megjelent, kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó Nairobi Romance című lemezük afrikai tzurnéjuk élményeiket dolgozza fel, és túlnyomórészt eredeti számokat tartalmaz az Old Amsterdam című CD-jük is.
 
Berkes Balázs a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának nagybőgőse, 1962-től rendszeresen fellép Vukán Györggyel, majd később Kőszegi Imrével, akivel később megalapítják a Super Trio együttest; 1990-ben Balázs Elemérrel alapítói a Creative Art Triónak. Olyan híres művészekkel és együttesekkel lépett fel mint Teddy Wilson, Art Farmer, Paquito D'Rivera, Ted Curson, Charles Tolliver, Anette Lowman, Jukka Perko, Steve Grossman, The Golden Gate Quartet.


Február 26, 20:00 - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, KULTEA

Jazzmozdony - Triókoncert és kiállításmegnyitó 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.