Jazz/World

Jazzoktatás az interneten

2006.03.24. 00:00
Ajánlom
Internetes jazzoktatás indult Ed Byrne vezetésével. Egy ingyenes szoftver segítségével személyre szabott, élő jazzórákat vehetünk otthonról, ha csatlakozunk a Latin New York Magazine által a legjobb pozan szólistának nevezett művész stúdiójához.

Byrne számos kitüntetés és díj birtokosa, "Fenway Funk" című szerzeményét Grammy-díjra jelölték, Eddie Palmieri Grammy-díjas albumán pedig a pozan szólamot vezette. A tudomány világában is otthon van: a Zenetudomány Doktora a jazz területén, elméleti és gyakorlati órákat is tartott a Berklee, a Baruch és számos más egyetemen. Saját módszerét, a lineáris improvizációt világszerte elismerik. Amerika, Franciaország, Németország és Svédország egyetemein és konzervtóriumaiban, valamint az interneten keresztül is oktatott.

A művész 40 éves előadói múltra tekint vissza, a legnevesebb színpadokon - Madison Square Garden, Blue Note, Village, Carnegie Hall - lépett fel. Szólistaként számos hírességgel - Dizzy Gillespie, David Murray, Herbie Hancock, Archie Shepp, Charles Mingus, Chet Baker, Joe Henderson, George Russell, James Brown, Eddie Palmieri, a Fanya All Stars, Celia Cruz, Ruben Blades és Ray Barretto - játszott együtt.

Oktatóként is tekintélyes karrier áll mögötte, a kezdetektől fogva tanít jazz-improvizációt. Az oktatás szívügye, tanítványai fejlődésére nagy figyelmet fordít. Néhányan közülük: Kenny Werner, Abe Laboriel, Chip Jackson és Freddie Bryant.

Az internetes jazzórák egy egészen új lehetőséget nyitnak meg felhasználók előt. Otthonról, bárhonnan részt vehetünk a képzésben, és saját tempónkban haladhatunk. Byrne élőben foglalkozik a tanulókkal, és egyénileg reagál, mely területre érdemes koncentrálni: a hallásfejlesztésre vagy esetleg a kíséretre. Saját stúdiójából hallgat bennünket, és azonnal reflektál játékunkra. A kurzus nem hasonlít a tipikus online oktatásra, ahol olvasási feladatok és tesztek várnak ránk: a művész több ezer kilométer távolságból, élőben hallgat minket, és egy órán keresztül foglalkozik zenei fejlődésünkkel.

Az órák során elsajátíthatjuk a legnagyobb előadók zenei stílusát, miközben saját hangzásunkat is fejleszthetjük, improvizációs gyakorlatot szerezhetünk, teljes dalokat, dallamvonalakat és ritmusképleteket és sok más zenei elemet tanulhatunk meg. Jelentkezni korra és jazz-háttérre való tekintet nélkül lehet, helyek azonban korlátozott számban állnak rendelkezésre, mivel Byrne mindenkivel egyénileg foglalkozik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.