Jazz/World

Jazztavasz 2006

2006.03.30. 00:00
Ajánlom
A tavaszi szél idén kivételes jazzprodukciókat áraszt - az üdítő eseményekre a Művészetek Palotája Fesztivál Színháza invitálja az érdeklődőket. A Jazztavasz 2006 fesztivált, a magyar és külföldi fellépők különleges közös produkcióiból álló koncertsorozatot április 7-10. között rendezik.

Április 7-én, pénteken este fél 8-kor lép színpadra az a mainstream, tehát a jazz hagyományosabb megszólalási formáit előnyben részesítő formáció, mely a műfaj legkiválóbb és legtöbbet foglalkoztatott itthoni fiatal képviselői mellett az európai és a tengeren túli jazz egy-egy neves előadóját vonultatja fel. A Szakcsi Lakatos Róbert Trióban a nagyszerű zongoristát, Szakcsi Lakatos Róbertet régi társa, a bőgős Barcza Horváth József (akivel egyebek közt az Off Course zenekarban játszottak együtt) és a Belgiumból világhódító útra indult Dré Pallemaerts dobos kíséri majd. Pallemaerts (1964) tagja volt a Bob Brookmeyer Quartetnek, de játszott Toots Thielemansszal, Junior Cookkal, Teddy Edwardsszal, Joe Lovanóval, Archie Shepp-pel és John Scofielddal is. Vendégeik a magyar felmenőkkel bíró, amerikai születésű, de európában élő, a legendás trombitás és műfajújító, Miles Davis késői együttesét is megjárt tenorszaxofonos, Rick Margitza (aki Maria Schneiderrel, Chick Coreával and McCoy Tynerrel is készített felvételeket) és a kimagaslóan tehetséges, montreux-i fesztiválgyőztes énekesnő, Szőke Nikoletta lesznek. Interpretációjukban a sokak számára ismert jazztémák új életre kelnek majd.

Április 8-án, szombaton az etno-jazzé lesz a főszerep, a keleti zenekultúrák, a balkáni népzene, a közel- és közép-keleti, illetve ázsiai zenék mélyét is értő, s azokat feltárni is képes Tin-Tin Quintet jóvoltából. Az ő produkciójukat Nandkishor Muley indiai szanturjátékos (a szantur a cimbalomhoz hasonló dél-ázsiai hangszer) és énekes erősíti, aki többezer éves hangzó tradíció tolmácsolója. A nyugat-indiai Baroda városából származó Nandkishor felmenői szintén zenészek voltak. Gyerekkorában énekelni és tablázni tanult, s ő volt családjában az első, aki nemcsak a zene, hanem a táncművészet tanulmányozásában is elmélyült, így elsajátította a Kathak mozdulatsorait. Nandkishor Muley India egyik legelismertebb zeneművésze. Az 1994-ben alakult Tin-Tin Quartet két tagja, Szalai Péter és Nyusztai Iván is több évet töltött Indiában az autentikus megszólalási formák elsajátításával. Nandkishor Muley mellett magyar közreműködője is lesz a koncertnek a kiváló trombitás, zeneszerző, hangszerelő Fekete-Kovács Kornél személyében, aki a Modern Art Orchestra alapítója.

Április 9-e vérbeli kubai ritmusokkal várja a latin jazz rajongóit: ekkor ugyanis Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate muzsikál Winand Gábor szaxofonos, fuvolista, énekes, Bacsó Kristóf szaxofonos, Fekete István trombitás, Babos Gyula gitáros, valamint három fenomenális kubai muzsikus, Omar Rodriguez Calvo bőgős, Armando Vidal ütőhangszeres és Elsa bátyja, a világhírű zongorista, Ramon Valle közreműködésével.

Az 1964-es születésű Ramon Valle hétéves korában kezdett zongorázni, s húszévesen diplomázott a havannai Escuela Nacional de Artén. Kimagasló tehetsége honfitársával, Emiliano Salvador zongoristával adott duókoncertjén mutatkozott meg. 1993-ban megjelent első szólólemezét Chucho Valdés méltatta. Valle 1998-ban telepedett le Európában. A Ramon Valle Quintet 2003-as fellépésén a North Sea Jazz Festivalon Roy Hargrove trombitás volt a vendégszólista. A Latin Jazz Syndicate-nek a karibi zene és a jazz házasításából születő muzsikáját a vérpezsdítő ritmusalapon előadott improvizációk és az életvidám, tűzről pattant és nem utolsósorban rendkívül tehetséges Elsa énekhangja teszi olyan élvezetessé.

A Jazztavasz 2006 utolsó napján, április 10-én, hétfőn fellépő formáció tagjai Magyarországról, Olaszországból és Bulgáriából érkeznek, ami viszont közös bennük, hogy a legkülönfélébb ütőhangszereken játszanak. A Percussion Projectet Horváth Kornél, Stoyan Yankoulov és Carlo Rizzo alkotja. A formáció már 2005-ben is adott koncertet Magyarországon – igen nagy sikerrel. Horváth az egyik legismertebb hazai ütőhangszeres, aki félelmetes kongatechnikájával és kiterjedt stílusismeretével nyűgőzi le a hallgatóságot számtalan formációban. Olyan „egzotikus” hangszereken is játszik, mint a gatham, a gatodrum, a chekere, az udu vagy a hang. Alapító tagja volt a legendás Trio Stendhalnak és a László Attila Bandnek, Lantos Zoltánnal alkotott duója 2000-ben alakult.

Yankoulov (1966) zongorázni tanult 8 éves korától, de az ütőhangszerek is korán felkeltették az érdeklődését, s a Pancho Vladigerov Zeneakadémián is ütőhangszeresként diplomázott. Tagja a Bolgár Nemzeti Rádió Big Bandjének, s játszott többek közt Bobby McFerrin, Okay Temiz és Theodosii Spassov produkcióiban. Yankoulov a bolgár jazz és a bolgár népzene népszerűsítéséért tett erőfeszítéseiért több kitüntetésben részesült. Tapan elnevezésű kétfenekű bolgár dobjának zengését cintányérok és egyéb ütőhangszerek színezik.

A velencei születésű Rizzo eleinte szobrász és festő volt, majd 1979-ben Szicíliában felfedezte a helyi csörgődobot, és elsajátította a hangszer népi repertoárját. Ennek továbbfejlesztése a tamburillo, mely egy egészen különleges, saját fejlesztésű, különböző hangszínek megszólaltatására alkalmas csörgődob. A jazztől a kísérleti műfajokig a legkülönbözőbb produkciókban játszott többek közt Rabih Abou-Khalillal, Gian-Luigi Trovesivel, Markus Stockhausennel és Louis Sclavisszal. A trió vendégei Lantos Zoltán hegedűs és Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Tom Jones és Jamie Cullum is fellép a jövő évi VeszprémFesten

Megvan a július 12. és 18. tartandó VeszprémFest két világsztárja. Már érkeznek a programok, a szervezők rendkívül gazdag kínálatot ígérnek.
Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.