Jazz/World

Jazztavasz Debrecenben

2010.03.13. 20:22
Ajánlom
Az orgonista Rhoda Scott a soul és swing, Paco de Lucia a flamenco, a trombitás Leroy Jones pedig a New Orleans stílus sztárjaiként látogatnak el a jubileumi Debreceni Tavasz Fesztiválra. A világzenét Snétberger Ferenc duója képviseli.

Újra Debrecenben lép fel a mezítlábas hercegnőként is aposztrofált Rhoda Scott. Fantasztikus orgonatudásával, töretlen energiájával és szenvedélyes játékával  kápráztatja el a közönséget. A Grammy-díjas művésznő március 19-én ad koncertet. Metodista lelkész lányaként Scott gospelen nevelkedett apja templomában, ahol orgonálhatott is. Később klasszikus zongorát is tanult, azonban visszatért az orgonához, a Manhattan School of Music-on szerzett diplomát. Hangszeréül a Hammond orgonát választotta és hamarosan a világ legjobbjai közt emlegették. Scott, más jazz orgonistáktól eltérően összetéveszthetetlen, szinte csak rá jellemző pedálhasználattal játszik basszusfutamokat, így adva lehetőséget a bal kezének arra, hogy gondosan kidolgozott dallamokat tudjon megszólaltatni. Imád Magyarországon játszani, mert már a hetvenes években belopta magát a közönség szívébe. Repertoárjában szinte mindig feltűnnek az olyan örökzöldek, mint a Glenn Miller által híressé tett In the Mood, a Gershwin-sláger Summertime vagy Desmond klasszikusa, a Take Five.

 A Berlinben élő, de rendszeresen hazajáró Snétberger Ferenc és a tunéziai származású Dhafer Youssef közös zenei találkozása különleges élménnyel kecsegtet március 23-án.

Az ősi és a modern tökéletes összhangja keveredik zenei stílusukban, amelyben egyaránt felfedezhető az arab zene, a brazil dallamok, a flamenco és a roma hagyományok. Turnéjuk Debrecenen kívül érinti Sopront, Szegedet. Salgótarjánt és Budapesten a Millenárist. Az oud (arab lant) játékos, valamint zeneszerző és énekes Dhafer Youssef Tunéziában született. Mélyen megindító vokálja, lantjátéka, arab színezetű zeneművei, formabontó elektronikus vibrációk és a különböző dallamok összeolvadása a kortárs elektronikus/világzene színpadának ragyogó csillagává teszik. Snétberger és Youssef barátsága és zenei együttműködése több mint egy évtizedes. Első duókoncertjük még a 90-es években elkápráztatta a Zeneakadémia közönségét.

A neves flamenco-gitáros, Paco de Lucia sem először játszik Magyarországon. Szóló fellépésen kívül a legendás McLaughlin és Al Di Meola gitártrió tagjaként is ünnepelhette a közönség. Március 27-én a Főnix Csarnokban ad koncertet. Így akik Budapesten már azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy minden jegy elkelt, még pótolhatják, amit egyébként elmulasztanának. De Lucia neve egybeforrott a flamencóval, egy olyan stílussal, amit szinte mindenki ismer, nagyon sokan szeretik is, hiszen szép, szenvedélyes, lírai és egy kicsit egzotikus is. Nyitottsága és lankadatlan alkotókészsége révén valódi párbeszédet teremtett a flamenco és a brazil ritmusok, a jazz, illetve a klasszikus szerzők zenéje között. Debreceni  koncertjén öt hangszeres zenész (gitár, basszus, harmonika, szintetizátor, ütőhangszerek), két énekes és egy táncos kíséri majd.

A tradicionálisnak is nevezett jazz stílus ismert trombitása, Leroy Jones az idén 10 éves hazai Jazz Steps Band-el a Kölcsey Központban március 18-án ad koncertet. A Steps ambíciózus, fiatal zenekar, akik minden megtesznek a tradicionális jazz magas színvonalú interpretációjáért. Új lemezüket, melyet Debercenben, valamint Pécsett és Budapesten mutatnak be, a New Orleans-i vendégszólistán kívül Micheller Myrtill közreműködésével rögzítették. 

március 18: Leroy Jones, Jazz Steps Band - Kölcsey Központ

március 19: Rhoda Scott - Kölcsey Központ

március 23: Snétberger Ferenc, Dhafer Youssef - Kölcsey Központ

március 27: Paco de Lucia - Főnix Csarnok

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.