Jazz/World

Jazzünnep városszerte: itt a JazzFest Budapest

2022.04.20. 13:45
Ajánlom
Már csak egy hét, és indul a JazzFest Budapest. A programsorozat nem titkolt célja, hogy Budapestet visszaillessze a jazz világtérképére. Klubok, koncerttermek és közterek mind-mind a tizenhat napos jazz-fieszta színterei lesznek. Érdemes figyelni a részletes műsort, ne felejtsék: a fesztivál április 27. és május 12. között tart!

Még csak vájtfülű jazzrajongónak sem kell lenni ahhoz, hogy kedvünkre való programot találjunk a JazzFest Budapest eseményei között. A Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényeként megvalósuló hihetetlen összefogás jegyében tíz játszóhelyen mintegy kétszáz fellépővel találkozhatunk ötvennél is több koncerten, szerte a városban. Kísérletet sem teszünk rá, hogy valamennyi fellépővel és produkcióval megismertessük a leendő hallgatókat. Elégedjenek meg annyival, hogy a Budapest Jazz Club, az Eötvös10, a Fonó, a Gödör, az IF Café, a Jedermann, a Lumen, a Mixát, a MOMKult, az Olasz Intézet és a Turbina lesznek majd a jazzkedvelők és e jelző várományosainak sűrű esti céljai.

paoloAngliforoNanniAngeliJazzFestBudapest-133009.png

Paolo Angeli (Fotó/Forrás: Nanni Angeli / JazzFest Budapest)

Kiket hallhatnak? Hát a már említett kétszáz előadót, számos formációba tömörülve… Kicsit komolyabban: már április 27-én, a MOMKultban köszönthetjük a kiváló Dave Weckl & Tom Kennedy Projectet, Szakcsiámi néven Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi készül különleges műsorral a Gödörben, április 28-án.

Az Eötvös10-ben április 30-án, a nemzetközi jazzünnepen Paolo Angeli és Kézdy Luca improvizációs jam-jén üthetjük a taktust.

Ezen a kiemelt napon amúgy is kapkodhatjuk a fejünket, de érdemes lesz például ellátogatni a Lumenbe, ahol a Vandermark, Lytton, Harnik, Grencsó Quartet – egy vadonatúj, nemzetközi formáció – mutatkozik majd be, Vandermark és Grencsó új szerzeményeivel. E napon a Mixát vendége lesz a Borlai, Féraud, Muster, Gassin formáció is, itt lép majd fel májusban Dés András új osztrák csapata, a J.D.HIVE és a francia szuperrió, a NEC+ is. A Turbinát említettük már? Itt a Prieger Zsolték zenélnek majd Tim Riesszal, a Rolling Stones szaxofonosával. Az IF Café is kihagyhatatlan, itt május 7-én az Oláh Kálmán Band ad közös örömkoncertet Tim Riesszal. És ki ne felejtsék a Fonó Budai Zeneházat!

NEC-133328.jpg

NEC+ (Fotó/Forrás: JazzFest Budapest)

A Dresch Quartet zenél majd ott, első ízben a világhírű bolgár kavalossal, Theodosii Spassovval kiegészülten, május 8-án.

Hatalmas nevek jönnek még májusban: John Patitucci & Joey Calderazzo  május 11-én, majd másnap, május 12-én pedig a szaxofonos Kenny Garrett a MOMKultban, az Olasz Intézetben Paolo Angeli gitármágiája mondhatni pluszként, már május 29-én.

Ugyanitt és ugyanekkor Balázs János és Lukács Miklós első közös improvizációs estjén hódolhatunk a jazz végtelen szellemének.

Belekábultak? Pedig ezek még csak idézetek. Töredékek a bőséges jazz-áradásból. Nem mondhatok mást: kattintsanak a JazzFest Budapest oldalára, és válogassanak kedvükre. Érdemes!

További információ a fesztivál Facebook-oldalán olvasható!

Fejléckép: Theodosii Spassov (forrás:Theodossii Spassov Bandcamp)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wayne Shorter szaxofonos

A világhírű amerikai jazz-zeneszerző nyolcvankilenc éves korában hunyt el – írja a New York Times. A zenész halálhírét sajtósa erősítette meg a lapnak. Halálnak okáról egyelőre semmit nem tudni.