Jazz/World

Jazzversenyek Délnyugaton

2011.03.19. 16:35
Ajánlom
Már csak a döntő van hátra a grazi jazz zeneszerző versenyből, de a július eleji jazzversenyre Opatijába még lehet jelentkeni.

Kilenc pályázó került be a Grazi Művészeti Egyetem jazz tanszaka, a város kulturális vezetése valamint a Graz Pro Jazz Egyesület zeneszerző versenyének döntőjébe. A Kunstuniversität Graz nagy hagyományú Jazz tanszékére egyre több magyar hallgató is jelentkezik, amelynek egyik oka az lehet, hogy mindig vannak Egyesült Államok-beli tanáraik is. A Kodolányi Főiskola jazzversenyébe is többször delegált már a tanszék zsűritagot.

A most először megrendezett Jazz-Comp-Graz döntőjébe hat nemzet kilenc, harminc évesnél fiatalabb versenyzője - köztük két-két osztrák, svájci és német, egye-egy olasz, ukrán és francia - került be, az ő műveik hangoznak el az április 12-iki koncerten. A zsűri összesen 12 ezer euró értékű díjról dönthet, elnöke Ed Partyka, a tanszak vezetője, tagjai az amerikai Bill Dobbins és Jim McNeely, valamint a német Jörg Achim Keller. Az első Jazz-Comp-Grazra összesen 30 pályázó jelentkezett Európából és Kanadából. A döntősök műveit a tanszéki zenekar, a KUG Jazzorchester tanulja be, a döntő előtti hétvégi műhelyen minden döntős rész vesz. A helszínen egy közönségdíjast is választanak.

Pénzjutalomban nem, de bónuszokban bizonyára nagyobb csábítást jelent a horvátországi Opatija jazzfesztiváljához kapcsolódó tehetségkutató verseny zenekaroknak július legelején. A város nagy szabadtéri színpadán zajlanak a híres fellépők koncertjei, miközben a tengerparti város több helyszínen, ugyancsak főleg szabadtéren zajlik az Off program.

A versenyre jelentkező zenekarok közül a három legjobbat előzenekarként a szabadtéri színpadon léptetik fel. A jelentkezők közül közönségszavazás dönt a Liburnia Jazz Facebook oldalon április 16-30 között. A gázsi 200 Euró zenekaronként, plusz szállás. A három legjobb közül választja ki a verseny győztesét a zsűri az utolsó este. A nyertes együttes tagjai (maximum négyen) nyári jazztábor-ösztöndíjat kapnak Groznjanba a Jeunesse Musical Groznjan Nemzetközi Kulturális Központjától, egyben meghívják őket a nemzetközi Jazzfesztiválra Groznjanba szerepelni. További információk: www.liburniajazz.hr

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.