Jazz/World

Jazzversenyek Délnyugaton

2011.03.19. 16:35
Ajánlom
Már csak a döntő van hátra a grazi jazz zeneszerző versenyből, de a július eleji jazzversenyre Opatijába még lehet jelentkeni.

Kilenc pályázó került be a Grazi Művészeti Egyetem jazz tanszaka, a város kulturális vezetése valamint a Graz Pro Jazz Egyesület zeneszerző versenyének döntőjébe. A Kunstuniversität Graz nagy hagyományú Jazz tanszékére egyre több magyar hallgató is jelentkezik, amelynek egyik oka az lehet, hogy mindig vannak Egyesült Államok-beli tanáraik is. A Kodolányi Főiskola jazzversenyébe is többször delegált már a tanszék zsűritagot.

A most először megrendezett Jazz-Comp-Graz döntőjébe hat nemzet kilenc, harminc évesnél fiatalabb versenyzője - köztük két-két osztrák, svájci és német, egye-egy olasz, ukrán és francia - került be, az ő műveik hangoznak el az április 12-iki koncerten. A zsűri összesen 12 ezer euró értékű díjról dönthet, elnöke Ed Partyka, a tanszak vezetője, tagjai az amerikai Bill Dobbins és Jim McNeely, valamint a német Jörg Achim Keller. Az első Jazz-Comp-Grazra összesen 30 pályázó jelentkezett Európából és Kanadából. A döntősök műveit a tanszéki zenekar, a KUG Jazzorchester tanulja be, a döntő előtti hétvégi műhelyen minden döntős rész vesz. A helszínen egy közönségdíjast is választanak.

Pénzjutalomban nem, de bónuszokban bizonyára nagyobb csábítást jelent a horvátországi Opatija jazzfesztiváljához kapcsolódó tehetségkutató verseny zenekaroknak július legelején. A város nagy szabadtéri színpadán zajlanak a híres fellépők koncertjei, miközben a tengerparti város több helyszínen, ugyancsak főleg szabadtéren zajlik az Off program.

A versenyre jelentkező zenekarok közül a három legjobbat előzenekarként a szabadtéri színpadon léptetik fel. A jelentkezők közül közönségszavazás dönt a Liburnia Jazz Facebook oldalon április 16-30 között. A gázsi 200 Euró zenekaronként, plusz szállás. A három legjobb közül választja ki a verseny győztesét a zsűri az utolsó este. A nyertes együttes tagjai (maximum négyen) nyári jazztábor-ösztöndíjat kapnak Groznjanba a Jeunesse Musical Groznjan Nemzetközi Kulturális Központjától, egyben meghívják őket a nemzetközi Jazzfesztiválra Groznjanba szerepelni. További információk: www.liburniajazz.hr

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.
Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!