Jazz/World

Jazzversenyek Délnyugaton

2011.03.19. 16:35
Ajánlom
Már csak a döntő van hátra a grazi jazz zeneszerző versenyből, de a július eleji jazzversenyre Opatijába még lehet jelentkeni.

Kilenc pályázó került be a Grazi Művészeti Egyetem jazz tanszaka, a város kulturális vezetése valamint a Graz Pro Jazz Egyesület zeneszerző versenyének döntőjébe. A Kunstuniversität Graz nagy hagyományú Jazz tanszékére egyre több magyar hallgató is jelentkezik, amelynek egyik oka az lehet, hogy mindig vannak Egyesült Államok-beli tanáraik is. A Kodolányi Főiskola jazzversenyébe is többször delegált már a tanszék zsűritagot.

A most először megrendezett Jazz-Comp-Graz döntőjébe hat nemzet kilenc, harminc évesnél fiatalabb versenyzője - köztük két-két osztrák, svájci és német, egye-egy olasz, ukrán és francia - került be, az ő műveik hangoznak el az április 12-iki koncerten. A zsűri összesen 12 ezer euró értékű díjról dönthet, elnöke Ed Partyka, a tanszak vezetője, tagjai az amerikai Bill Dobbins és Jim McNeely, valamint a német Jörg Achim Keller. Az első Jazz-Comp-Grazra összesen 30 pályázó jelentkezett Európából és Kanadából. A döntősök műveit a tanszéki zenekar, a KUG Jazzorchester tanulja be, a döntő előtti hétvégi műhelyen minden döntős rész vesz. A helszínen egy közönségdíjast is választanak.

Pénzjutalomban nem, de bónuszokban bizonyára nagyobb csábítást jelent a horvátországi Opatija jazzfesztiváljához kapcsolódó tehetségkutató verseny zenekaroknak július legelején. A város nagy szabadtéri színpadán zajlanak a híres fellépők koncertjei, miközben a tengerparti város több helyszínen, ugyancsak főleg szabadtéren zajlik az Off program.

A versenyre jelentkező zenekarok közül a három legjobbat előzenekarként a szabadtéri színpadon léptetik fel. A jelentkezők közül közönségszavazás dönt a Liburnia Jazz Facebook oldalon április 16-30 között. A gázsi 200 Euró zenekaronként, plusz szállás. A három legjobb közül választja ki a verseny győztesét a zsűri az utolsó este. A nyertes együttes tagjai (maximum négyen) nyári jazztábor-ösztöndíjat kapnak Groznjanba a Jeunesse Musical Groznjan Nemzetközi Kulturális Központjától, egyben meghívják őket a nemzetközi Jazzfesztiválra Groznjanba szerepelni. További információk: www.liburniajazz.hr

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.
Jazz/World interjú

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swinget unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.
Jazz/World ajánló

„Vannak olyan lemezek, amelyekhez régi érzelmek kötnek” – Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kedvencei

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában. A sorozat nyolcadik részében Balázs János zongoraművész kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World ajánló

Aki elviselte az elviselhetetlent – a világhírű jazzénekes, Stacey Kent az Erkel színpadán

Budapesten ad koncertet május 17-én a világhírű jazzénekesnő, Stacey Kent. A díva, akiért milliók rajongnak, több mint ötven ország színpadán állt már. Karrierje során eddig kétszer jelölték Grammy-díjra, albumai több mint 2 millió példányszámban keltek el világszerte.