Jazz/World

Jel Fesztivál Debrecenben

2006.09.13. 00:00
Ajánlom
A Csokonai Színház Nagy József, a világhírű magyar származású koreográfus pályájának 20. évfordulóját ünnepli a szeptember 18-tól 22-ig tartó Jel Fesztivállal Debrecenben.

A Csokonai Színház a fesztivál programjait úgy állította össze, hogy minden napnak meglegyen a maga dramaturgiája, amelyen keresztül folyamatosan avatódik be a néző Nagy József és az egykor Jel Színházként, ma az Orléans-i Koreográfiai Központként ismert társulat világába. A programok között így helyet kapnak koncertek, kiállítások, filmvetítések és beszélgetések.

A koncerteket adó művészek között kell említeni Szabados György zongoraművészt, a debreceni születésű Szelevényi Ákost és Dresch Mihályt, akik Nagy Józsefnek már több előadásában is zenei társszerzőként voltak és vannak jelen. A fesztiválon a Csokonai Színház tánckarának új vezetője, Horváth Csaba is „bemutatkozik” a Nagyvárosi ikonok című előadása révén. A színház új művészeti vezetőjének, Vidnyánszky Attilának rendezésében Csehov Három nővére is látható lesz.

A vajdasági születésű Nagy József képzőművészeti tanulmányok után az ELTE művészettörténet szakán tanult Budapesten, közben M. Kecskés András pantomim óráira járt. A nyolcvanas évek elején Franciaországba ment, ahol a kortárs táncművészet legnevesebb koreográfusaival dolgozott: François Verret, Catherine Diverres, Mark Tompkins társulatában. A nagy öreg, Marcel Marceau pantomim óráit is látogatta.

1986-ban létrehozta a Jel Színházat (Théâtre Jel), és már első előadásával, a Pekingi kacsával (Canard pékinois) sikert aratott Franciaországban. Az elmúlt húsz évben számos előadást hozott létre, és nemzetközi hírű koreográfussá vált. Munkáit világszerte óriási érdeklődés kíséri. 1995-ben kinevezik az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ igazgatójává, s a mai napig ő tölti be ezt a tisztséget. 2006 nyarán ő lesz a hatvanadik Avignon-i Fesztivál művészeti igazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.