Jazz/World

Jim Mullen duplázik a Budapest Jazz Clubban

2009.03.09. 00:00
Ajánlom
A brit jazzvilág kiemelkedő muzsikusa látogat március 12-én és 13-án a Múzeum utcába: Jim Mullen gitáros először a Cseke Gábor Trióval, majd a Balázs József Trióval lép fel.

A londoni Magyar Kulturális Központ és a londoni 606 Club támogatásának köszönhetően újabb világhírű jazz-zenész lép fel a BJC-ben. A Glasgow-i születésű, 65. életévében járó jazzgitáros egyedi játékának legfőbb ismertetőjegye Wes Mongomery technikájával megegyező különleges, hüvelykujjal való pengetés.

A hetvenes évek közepén Dick Morrissey szaxofonossal alapította a Morrisey-Mullen (M&M) jazz-funk és fúziós zenét játszó formációt. Közös szerzeményeik máig a legnépszerűbb smooth jazz rádióadók tempósabb számai között hallhatók. Számos elismerés, köztük a British Telecom Jazz legjobb gitárosának járó díj tulajdonosa, mellyel három ízben is, legutóbb 2000-ben méltatták érdemeit. Játéka hallható a Paul McCartney védjegye alatt megjelent All About The Music című albumon, ahol a brit The AllStars session zenészekből álló kollektívában együtt játszik többek közt Jocelyn Brownnal is.

Az idősebb korára főként a mainstreem, fúziós és a smooth jazz világában tevékenykedő Mullen olyan neves zenészekkel játszott együtt és készített felvételeket, mint Pete Brown & Piblokto!, Mose Allison, Hamish Stuart (ex-Average White Band), Tam White, Claire Martin, Mike Carr, Jimmy Witherspoon és Georgie Fame. A Budapest Jazz Clubban március 12-én este kilenckor a Cseke Gábor Trióval, 13-án pedig fél kilenckor a Balázs József Trióval játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.