Jazz/World

Jó kérdés!

2013.09.19. 14:32
Ajánlom
A Café Budapest kínálatában idén különösen erős a zenei és a színházi program, igazán eredeti művészegyéniségek és izgalmas produkciók egész sora vár ránk október 11. és 20. között.

Az Ensemble Modern egy több állomást érintő, nemzetközi koncertturné végén érkezik Budapestre. A világhírű - valaki szerint az első számú - kortárs zenei együttes Honnan? Hová? címmel a közép-kelet-európai muzikalitás gyökereire kérdez rá. Csak egy mítosz, hogy e történelmileg kevéssé szerencsés régió speciális módon ösztönzi a kreativitást? Választ a fiatal zeneszerző-generáció lett, lengyel, cseh, magyar és szlovén képviselőinek műveiből összeállított koncerten remélhetünk, melynek karmestere Eötvös Péter lesz.

Vannak-e az elmúlt néhány évtized ütőhangszeres zenéjében kanonizálódott, klasszikus rangra emelkedett művek? Erre a svéd Kroumata hangversenye biztos csattanós választ fog adni.

Igaz az, hogy a jazz-zenész is olyan, mint a vörösbor, mennél tovább érlelődik, annál jobb? Talán igaz. Mindenestre a fesztiválra érkező gitároslegendák, John Abercrombie és Mike Stern nem azzal hívták fel magukra mostanság a figyelmet, hogy a régi ösvényeket tapossák még kényelmesebbre.

Lehet techno-dance zenét játszani hárfán, hegedűn és harsonán? A német The Brandt Brauer Frick Ensemble koncertjén az első percben ki fog derülni, hogy igen. És mi már azt is tudjuk, hogy a közönség a rákövetkező két órában is remekül fogja érezni magát.

Szeretik a versek a jazzt? Az ECM Kiadó legújabb projektjeinek tanulsága az, hogy ha valamit, akkor a jazzt nagyon szeretik a versek. A BMC és a Café Budapest közös koncertsorozatán olyan eredeti látásmódú énekesnőkkel ismerkedhetünk meg, mint az albán-svájci Elina Duni, a holland Susanne Abbuehl vagy a brit népdalénekes, June Tabor. Tessék csak rákeresni e nevekre a megfelelő csatornákon!

Kaphat-e az ember zenemérgezést? Erre nincs tudományosan igazolt, egzakt válasz. Egy kísérletet viszont megér, a Jazzmaraton kiváló alkalom. A fesztivál második hétvégéjén a Budapest Jazz Klubban három-három koncerten tesztelhetjük befogadói kapacitásunkat. Előbb a Ninagram, a román Luiza Zan és Barabás Lőrinc lép fel, majd Burján Orsi a Pálinkálommal, a Borbély Műhely Meleg Tamással, legvégül a Tóth Verával kiegészült Éles Gábor Trió.

A színházi programok egyik központja a Trafó lesz. Van-e testetlen tánc (Salamon Eszter: Mesék a testetlenségről), mi történik egy magára hagyott elmegyógyintézet „ottfelejtett" lakóival (Mundruczó Kornél-Wéber Kata: Demencia), szerepet cserélhet-e zenész és táncos (Nagy József-Szelevényi Ákos: Hollók)?

S végül: van-e normálisabb dolog a színpadi kettős látásnál? A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában megvalósuló Bulgakov-adaptáció (Mester és Margarita) mintha azt sugallaná, hogy kettőnél sokkal többre van szükség.

Kérdésünk: Ki rendezte a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház előadásában is megtekinthető Mester és Margita című darabot?

Az október 3-ig helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátékában megvalósuló Mester és Margarita c. darabra.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.