Jazz/World

Jó kérdés!

2013.09.19. 14:32
Ajánlom
A Café Budapest kínálatában idén különösen erős a zenei és a színházi program, igazán eredeti művészegyéniségek és izgalmas produkciók egész sora vár ránk október 11. és 20. között.

Az Ensemble Modern egy több állomást érintő, nemzetközi koncertturné végén érkezik Budapestre. A világhírű - valaki szerint az első számú - kortárs zenei együttes Honnan? Hová? címmel a közép-kelet-európai muzikalitás gyökereire kérdez rá. Csak egy mítosz, hogy e történelmileg kevéssé szerencsés régió speciális módon ösztönzi a kreativitást? Választ a fiatal zeneszerző-generáció lett, lengyel, cseh, magyar és szlovén képviselőinek műveiből összeállított koncerten remélhetünk, melynek karmestere Eötvös Péter lesz.

Vannak-e az elmúlt néhány évtized ütőhangszeres zenéjében kanonizálódott, klasszikus rangra emelkedett művek? Erre a svéd Kroumata hangversenye biztos csattanós választ fog adni.

Igaz az, hogy a jazz-zenész is olyan, mint a vörösbor, mennél tovább érlelődik, annál jobb? Talán igaz. Mindenestre a fesztiválra érkező gitároslegendák, John Abercrombie és Mike Stern nem azzal hívták fel magukra mostanság a figyelmet, hogy a régi ösvényeket tapossák még kényelmesebbre.

Lehet techno-dance zenét játszani hárfán, hegedűn és harsonán? A német The Brandt Brauer Frick Ensemble koncertjén az első percben ki fog derülni, hogy igen. És mi már azt is tudjuk, hogy a közönség a rákövetkező két órában is remekül fogja érezni magát.

Szeretik a versek a jazzt? Az ECM Kiadó legújabb projektjeinek tanulsága az, hogy ha valamit, akkor a jazzt nagyon szeretik a versek. A BMC és a Café Budapest közös koncertsorozatán olyan eredeti látásmódú énekesnőkkel ismerkedhetünk meg, mint az albán-svájci Elina Duni, a holland Susanne Abbuehl vagy a brit népdalénekes, June Tabor. Tessék csak rákeresni e nevekre a megfelelő csatornákon!

Kaphat-e az ember zenemérgezést? Erre nincs tudományosan igazolt, egzakt válasz. Egy kísérletet viszont megér, a Jazzmaraton kiváló alkalom. A fesztivál második hétvégéjén a Budapest Jazz Klubban három-három koncerten tesztelhetjük befogadói kapacitásunkat. Előbb a Ninagram, a román Luiza Zan és Barabás Lőrinc lép fel, majd Burján Orsi a Pálinkálommal, a Borbély Műhely Meleg Tamással, legvégül a Tóth Verával kiegészült Éles Gábor Trió.

A színházi programok egyik központja a Trafó lesz. Van-e testetlen tánc (Salamon Eszter: Mesék a testetlenségről), mi történik egy magára hagyott elmegyógyintézet „ottfelejtett" lakóival (Mundruczó Kornél-Wéber Kata: Demencia), szerepet cserélhet-e zenész és táncos (Nagy József-Szelevényi Ákos: Hollók)?

S végül: van-e normálisabb dolog a színpadi kettős látásnál? A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában megvalósuló Bulgakov-adaptáció (Mester és Margarita) mintha azt sugallaná, hogy kettőnél sokkal többre van szükség.

Kérdésünk: Ki rendezte a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház előadásában is megtekinthető Mester és Margita című darabot?

Az október 3-ig helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátékában megvalósuló Mester és Margarita c. darabra.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.