Jazz/World

Jó kérdés!

2013.09.19. 14:32
Ajánlom
A Café Budapest kínálatában idén különösen erős a zenei és a színházi program, igazán eredeti művészegyéniségek és izgalmas produkciók egész sora vár ránk október 11. és 20. között.

Az Ensemble Modern egy több állomást érintő, nemzetközi koncertturné végén érkezik Budapestre. A világhírű - valaki szerint az első számú - kortárs zenei együttes Honnan? Hová? címmel a közép-kelet-európai muzikalitás gyökereire kérdez rá. Csak egy mítosz, hogy e történelmileg kevéssé szerencsés régió speciális módon ösztönzi a kreativitást? Választ a fiatal zeneszerző-generáció lett, lengyel, cseh, magyar és szlovén képviselőinek műveiből összeállított koncerten remélhetünk, melynek karmestere Eötvös Péter lesz.

Vannak-e az elmúlt néhány évtized ütőhangszeres zenéjében kanonizálódott, klasszikus rangra emelkedett művek? Erre a svéd Kroumata hangversenye biztos csattanós választ fog adni.

Igaz az, hogy a jazz-zenész is olyan, mint a vörösbor, mennél tovább érlelődik, annál jobb? Talán igaz. Mindenestre a fesztiválra érkező gitároslegendák, John Abercrombie és Mike Stern nem azzal hívták fel magukra mostanság a figyelmet, hogy a régi ösvényeket tapossák még kényelmesebbre.

Lehet techno-dance zenét játszani hárfán, hegedűn és harsonán? A német The Brandt Brauer Frick Ensemble koncertjén az első percben ki fog derülni, hogy igen. És mi már azt is tudjuk, hogy a közönség a rákövetkező két órában is remekül fogja érezni magát.

Szeretik a versek a jazzt? Az ECM Kiadó legújabb projektjeinek tanulsága az, hogy ha valamit, akkor a jazzt nagyon szeretik a versek. A BMC és a Café Budapest közös koncertsorozatán olyan eredeti látásmódú énekesnőkkel ismerkedhetünk meg, mint az albán-svájci Elina Duni, a holland Susanne Abbuehl vagy a brit népdalénekes, June Tabor. Tessék csak rákeresni e nevekre a megfelelő csatornákon!

Kaphat-e az ember zenemérgezést? Erre nincs tudományosan igazolt, egzakt válasz. Egy kísérletet viszont megér, a Jazzmaraton kiváló alkalom. A fesztivál második hétvégéjén a Budapest Jazz Klubban három-három koncerten tesztelhetjük befogadói kapacitásunkat. Előbb a Ninagram, a román Luiza Zan és Barabás Lőrinc lép fel, majd Burján Orsi a Pálinkálommal, a Borbély Műhely Meleg Tamással, legvégül a Tóth Verával kiegészült Éles Gábor Trió.

A színházi programok egyik központja a Trafó lesz. Van-e testetlen tánc (Salamon Eszter: Mesék a testetlenségről), mi történik egy magára hagyott elmegyógyintézet „ottfelejtett" lakóival (Mundruczó Kornél-Wéber Kata: Demencia), szerepet cserélhet-e zenész és táncos (Nagy József-Szelevényi Ákos: Hollók)?

S végül: van-e normálisabb dolog a színpadi kettős látásnál? A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában megvalósuló Bulgakov-adaptáció (Mester és Margarita) mintha azt sugallaná, hogy kettőnél sokkal többre van szükség.

Kérdésünk: Ki rendezte a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház előadásában is megtekinthető Mester és Margita című darabot?

Az október 3-ig helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátékában megvalósuló Mester és Margarita c. darabra.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.