Jazz/World

Jó kérdés!

2013.09.19. 14:32
Ajánlom
A Café Budapest kínálatában idén különösen erős a zenei és a színházi program, igazán eredeti művészegyéniségek és izgalmas produkciók egész sora vár ránk október 11. és 20. között.

Az Ensemble Modern egy több állomást érintő, nemzetközi koncertturné végén érkezik Budapestre. A világhírű - valaki szerint az első számú - kortárs zenei együttes Honnan? Hová? címmel a közép-kelet-európai muzikalitás gyökereire kérdez rá. Csak egy mítosz, hogy e történelmileg kevéssé szerencsés régió speciális módon ösztönzi a kreativitást? Választ a fiatal zeneszerző-generáció lett, lengyel, cseh, magyar és szlovén képviselőinek műveiből összeállított koncerten remélhetünk, melynek karmestere Eötvös Péter lesz.

Vannak-e az elmúlt néhány évtized ütőhangszeres zenéjében kanonizálódott, klasszikus rangra emelkedett művek? Erre a svéd Kroumata hangversenye biztos csattanós választ fog adni.

Igaz az, hogy a jazz-zenész is olyan, mint a vörösbor, mennél tovább érlelődik, annál jobb? Talán igaz. Mindenestre a fesztiválra érkező gitároslegendák, John Abercrombie és Mike Stern nem azzal hívták fel magukra mostanság a figyelmet, hogy a régi ösvényeket tapossák még kényelmesebbre.

Lehet techno-dance zenét játszani hárfán, hegedűn és harsonán? A német The Brandt Brauer Frick Ensemble koncertjén az első percben ki fog derülni, hogy igen. És mi már azt is tudjuk, hogy a közönség a rákövetkező két órában is remekül fogja érezni magát.

Szeretik a versek a jazzt? Az ECM Kiadó legújabb projektjeinek tanulsága az, hogy ha valamit, akkor a jazzt nagyon szeretik a versek. A BMC és a Café Budapest közös koncertsorozatán olyan eredeti látásmódú énekesnőkkel ismerkedhetünk meg, mint az albán-svájci Elina Duni, a holland Susanne Abbuehl vagy a brit népdalénekes, June Tabor. Tessék csak rákeresni e nevekre a megfelelő csatornákon!

Kaphat-e az ember zenemérgezést? Erre nincs tudományosan igazolt, egzakt válasz. Egy kísérletet viszont megér, a Jazzmaraton kiváló alkalom. A fesztivál második hétvégéjén a Budapest Jazz Klubban három-három koncerten tesztelhetjük befogadói kapacitásunkat. Előbb a Ninagram, a román Luiza Zan és Barabás Lőrinc lép fel, majd Burján Orsi a Pálinkálommal, a Borbély Műhely Meleg Tamással, legvégül a Tóth Verával kiegészült Éles Gábor Trió.

A színházi programok egyik központja a Trafó lesz. Van-e testetlen tánc (Salamon Eszter: Mesék a testetlenségről), mi történik egy magára hagyott elmegyógyintézet „ottfelejtett" lakóival (Mundruczó Kornél-Wéber Kata: Demencia), szerepet cserélhet-e zenész és táncos (Nagy József-Szelevényi Ákos: Hollók)?

S végül: van-e normálisabb dolog a színpadi kettős látásnál? A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában megvalósuló Bulgakov-adaptáció (Mester és Margarita) mintha azt sugallaná, hogy kettőnél sokkal többre van szükség.

Kérdésünk: Ki rendezte a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház előadásában is megtekinthető Mester és Margita című darabot?

Az október 3-ig helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátékában megvalósuló Mester és Margarita c. darabra.

 

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.