Jazz/World

Jobbnál jobb programok a Magyar Dal Napján

2012.08.30. 08:30
Ajánlom
A Sziget mínusz kettedik napján egyszer már megünnepelték idén, de az igazán széles közönségnek szóló országos rendezvények szeptember 9-én lesznek.

A Kolompostól a Napráig, Szalonna bandájától Ferenczi Györgyékig ívelő nép- és világzenei koncertfolyamot a Kobuci Kert fogadta be, a Zeneakadémia opera- és dalénekléssel kapcsolatos interaktív színpadi programjai és hangversenyei az Eötvös 10-ben várják az érdeklődőket. Az Óbudai Társaskör Béres József Szép magyar ének című daloskönyve alapján összeállított maratoni programmal készül, melyben közreműködik Agócs Gergely, Gaál-Wéber Ildikó, Kobzos Kiss Tamás, Köles Éva, Lovász Irén és Zsikó Zoltán, valamint a Budapesti Énekes Iskola tanárai és diákjai, illetve a Szent Efrém Férfikar. A pontos kezdési időpontok és a további részletek megtalálhatók alant, a kapcsolt programokra kattintva!

Rendkívül szoros verseny eredményeképpen Szombathely szerezte meg 2012-ben a Magyar Dal Fővárosa címet. A rendezvényt Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg a vasi megyeszékhelyen, és este a Csík zenekarral színpadra is áll. S bár országszerte számos más helyen is lesznek koncertek, a programok zöme azért az "igazi" fővárosba koncentrálódik. A Bem Rockparton a negyven éve megrendezett tabáni május elsejei koncertre emlékeznek, az Angyalföldi Gyermek-és Ifjúsági Házba a legkisebbeket várják, de lesznek programok a RaM Colosseumban, az A38 Hajón, az R33 Stúdióban, valamint a Vígszínházban, és 2012-ben is végigzötyög a Dallamos Villamos a Nagykörúton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.