Jazz/World

Jobbnál jobb programok a Magyar Dal Napján

2012.08.30. 08:30
Ajánlom
A Sziget mínusz kettedik napján egyszer már megünnepelték idén, de az igazán széles közönségnek szóló országos rendezvények szeptember 9-én lesznek.

A Kolompostól a Napráig, Szalonna bandájától Ferenczi Györgyékig ívelő nép- és világzenei koncertfolyamot a Kobuci Kert fogadta be, a Zeneakadémia opera- és dalénekléssel kapcsolatos interaktív színpadi programjai és hangversenyei az Eötvös 10-ben várják az érdeklődőket. Az Óbudai Társaskör Béres József Szép magyar ének című daloskönyve alapján összeállított maratoni programmal készül, melyben közreműködik Agócs Gergely, Gaál-Wéber Ildikó, Kobzos Kiss Tamás, Köles Éva, Lovász Irén és Zsikó Zoltán, valamint a Budapesti Énekes Iskola tanárai és diákjai, illetve a Szent Efrém Férfikar. A pontos kezdési időpontok és a további részletek megtalálhatók alant, a kapcsolt programokra kattintva!

Rendkívül szoros verseny eredményeképpen Szombathely szerezte meg 2012-ben a Magyar Dal Fővárosa címet. A rendezvényt Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg a vasi megyeszékhelyen, és este a Csík zenekarral színpadra is áll. S bár országszerte számos más helyen is lesznek koncertek, a programok zöme azért az "igazi" fővárosba koncentrálódik. A Bem Rockparton a negyven éve megrendezett tabáni május elsejei koncertre emlékeznek, az Angyalföldi Gyermek-és Ifjúsági Házba a legkisebbeket várják, de lesznek programok a RaM Colosseumban, az A38 Hajón, az R33 Stúdióban, valamint a Vígszínházban, és 2012-ben is végigzötyög a Dallamos Villamos a Nagykörúton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.