Jazz/World

Joe Morello emlékére

2011.03.13. 22:00
Ajánlom
Március 12-én, 82 éves korában elhunyt Joe Morello, a legendás Dave Brubeck Quartet dobosa. VIDEÓVAL

Az AP hírügynökséget és Morello hivatalos website-ját a családtagok tájékoztatták, de a halál pontos okát egyelőre nem közölték.

Morello 28 éves korában, 1956-ban csatlakozott a Dave Brubeck Quartethez, pedig akkor már, miután Marian McPartlanddel játszott, hívták a Benny Goodman és a Tommy Dorsey nagyzenekarba is. A zenekar leghíresebb számának, a Take Five-nak a születésében is szerepet játszott. Brubeck ugyanis hallotta új dobosát és szaxofonosát, Paul Desmondot öt negyedben bemelegíteni egy koncert előtt. A zongorista megkérte Desmondot, hogy írjon egy témát ebben az ütemben, amely majd jó alkalom lesz egy Morello-dobszólóra. Végül Brubeck javaslatára két Desmond-témából kovácsoltak össze egy szerzeményt, amely nem csak igazi jazz-örökzöld lett, hanem még a slágerlistákra is felkerült.

A kvartett a klasszikus felállásban (rajtuk kívül a bőgős Eugene Wrighttal) 1967-ig működött. Morello később főleg tanított és hangszeres oktatási anyagokat készített. Összesen mintegy 120 sorlemez őrzi játékát, ennek a fele a Brubeck-kvartettel készült.

Emlékére ajánljuk az alábbi felvételt, amelyen a Brubeck-kvartett egész ritmikáját és lüktetését Morello játéka határozza meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.