Jazz/World

Joey DeFrancesco Veszprémben

2006.07.14. 00:00
Ajánlom
Az orgonista Joey DeFrancesco négy éves korában kezdett zongorázni, de hamarosan átváltott a Hammond B3 orgonára. Hat éves korában ott ült édesapja előadásain, aki szintén híres B3 orgonista volt, tíz éves korára pedig már saját koncertjein játszott olyan előadókkal, mint Jack McDuff és Richard Holmes.

Amikor DeFrancesco még csak tizenhét éves volt, Miles Davis felkérte, hogy csatlakozzon az együtteséhez. Végigturnézta Európát Davis-szel, s egy lemezt is készített vele, ám igazán csak a ’90-es években vált ismertté John Mclaughlin triójával való együttműködése révén. Ezen kívül olyan jazz gitárosokkal játszott együtt, mint Paul Bollenback, Jimmy Bruno és Dave Stryker.

Leginkább a virtuóz technika és a vele született kifejezőkészség jellemzi DeFrancescot, így nem is csoda, hogy őt tartják korunk legnagyobb Hammond orgonistájának. Az All of Me című lemeze óta – amely zenekarvezetőként a bemutatkozó albuma volt – folyamatos fejlődésről és érettségről tett tanúbizonyságot zenészként, zeneszerzőként és producerként egyaránt. Számos albumot készített olyan lemezkiadókkal, mint a Columbia, a Muse vagy a Big Mo. DeFrancesco saját zenekarával készített lemezei megalapozták „jelentőségét a kortárs jazz orgona legnagyszerűbb virtuóz fáklyavivőjeként”, ahogy Chris Parker utalt rá. Legutóbbi lemezével, az Organic Vibes-zal egy újabb nagy lépést tesz a művészi fejlődés élethosszig tartó útján.

(2006. augusztus 3. 21:00 Veszprémi Vár – Joey DeFrancesco koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.