Jazz/World

John Zorn és Regina Carter „zseni díjat” kapott

2006.09.25. 00:00
Ajánlom
A MacArthur Alapítvány ösztöndíját idén John Zorn szaxofonos-zeneszerző és Regina Carter jazz hegedűs kapta. A „zseni díjnak” titulált elismeréshez 500.000 dollár, azaz több mint 100 millió forint jár, amelyet öt éven keresztül fizetnek a kiemelkedő tehetségű, innovatív alkotóművészeknek.

John Zorn a New York-i avantgárd zenei szcéna kiemelkedő alakja. Jazz szaxofonos, kortárs zeneszerző, klezmer muzsikus – hogy csak néhány műfajt említsünk, amiben érintett -, de leginkább egy rendkívüli zenei nyitottsággal rendelkező, kísérletező kedvű művész, aki az improvizációt, amint azt idén májusban Budapesten is bizonyította, új szintekre emeli. Tzadik nevű lemezkiadójával a lehető legnagyobb szabadságot akarja művésztársai számára nyújtani, így az alkotások „piacképessége” egyáltalán nem szempont.

Regina Carter klasszikus hegedűművésznek indult, Detroitban négy évesen a Suzuki-módszerrel kezdett tanulni, majd pár évvel később Itzhak Perlmann és Yehudi Menuhin mesterkurzusain is részt vett. Azonban Jean Luc Ponty és Noel Pointer lemezei, valamint Stephane Grapelli élő koncertjének hatására a jazz felé fordult. Mára az egyik legnépszerűbb jazz hegedűssé vált, zenei nyitottsága folytán olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Wynton Marsalis, Billy Joel vagy éppen Dolly Parton. Legutóbbi albumán, a Paganini: After a Dream-en az ördög hegedűsének 1743-ban készített hangszerén játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.