Jazz/World

„Jön az új élet” – Müller Péter Sziámi 70

2022.02.21. 15:00
Ajánlom
Mivel köszönthetnénk egy zenészt, közösség- és érzésteremtőt, aki épp megugrotta a hetvenet? Talán csak azzal, hogy nélküle, és hatása nélkül minden kicsit nagyon másképp lenne. Február 21-én a Müpában ünnepel a Sziámi AndFriends az Óbudai Danubia Zenekarral és számos meglepetés-vendéggel.

Több generációnyi és több életre való matériát gyúrt össze eddigi életművében Müller Péter Sziámi, valahogy úgy, ahogy a Jön az új életben írta: „Jön az új élet / És elkezd téged / Mintha te kezdted volna el”. De akkor még csak 1986 volt. Vagy már? Százszor leírták, hogy az alternatív kultúra kulcsfigurája. Kezdődött minden a csecsemőkort megért, lázadó URH-val, majd a kisgyermekkorig jutó, mégis ikonikus, merész Kontroll Csoporttal és folytatódott pályája a nyolcvanas-kilencvenes évektől számos Sziámi-formációval, Gasner Jánossal, aztán Kirschner Péterrel és másokkal, és még sok, még újabb, nem kevéssé emlékezetes dallal. A Sziámi AndFriends viszonylag stabil közege a mozgékony művésznek, most is velük lép fel.

De az élet folytatódik tovább – vagy egy másik -, s újdonságból az esten sem lesz hiány: a kísérletező Óbudai Danubia Zenekarral egy ősbemutatóra is sor kerül, a régi underground számok újraöltöztetése mellett. Az esten közreműködnek még: Bárdos Deák Ági, Bérczesi Róbert, Másik János, Kovács Antal (Romano Drom), Szakcsi Lakatos Béla, Víg Mihály, Ónodi Eszter és Thuróczy Csaba.

Dalszerző és énekes, költő-műfordító, színész (Baltazár Színház), filmrendező és élet-közösség szervező. Csodálkozó és ötletadó; nem csak dalok, de intézményesült gondolatok is továbbviszik Müller Péter Sziámi sokszor rebellis elgondolásait: joggal kötjük nevéhez a Sziget- és a miskolci opera-fesztivál kezdeteit is.

Jótékonysági koncert a Baltazár Színház javára

Kapcsolódó

Jótékonysági koncert a Baltazár Színház javára

2022. február 12-én 19:00 órától egy sor neves hazai művész tart jótékonysági koncertet a Baltazár Színház javára a Budapest Music Centerben. Az eseményen a színház társulata is színpadra lép majd.

Artistának is készült, s ha nagyon lecsupaszítjuk a szót, valóban az is. Művész, a művészet képviselője és az abban kifogyhatatlan alternatíváké. Titulálhatjuk undergroundnak, alternatívnak, szabálytörőnek, újjászületőnek, vagy a mindig átmeneti kor átmeneti gyermekének. Kívülállónak és zavarba ejtőnek. Még ha az idő már a hetvenediket is üti. Hisz ezek csak évek.

Fejléckép: Müller Péter Sziámi (fotó: Falus Kriszta / Müpa)

Müller Péter Sziámi: „A jónak boldogan tapsolok, és ami nem jó, azért mindig szólni fogok”

Kapcsolódó

Müller Péter Sziámi: „A jónak boldogan tapsolok, és ami nem jó, azért mindig szólni fogok”

Visszatér gyerekkora színhelyére Müller Péter Sziámi, aki Living-Loving címmel életHŰ koncertre készül az Erkel Színházban. A költő, énekes, dalszerzővel költészetről, gyerekkorról, régi és új dalokról, sőt a kultúra és a hatalom viszonyáról is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.