Jazz/World

„Jön az új élet” – Müller Péter Sziámi 70

2022.02.21. 15:00
Ajánlom
Mivel köszönthetnénk egy zenészt, közösség- és érzésteremtőt, aki épp megugrotta a hetvenet? Talán csak azzal, hogy nélküle, és hatása nélkül minden kicsit nagyon másképp lenne. Február 21-én a Müpában ünnepel a Sziámi AndFriends az Óbudai Danubia Zenekarral és számos meglepetés-vendéggel.

Több generációnyi és több életre való matériát gyúrt össze eddigi életművében Müller Péter Sziámi, valahogy úgy, ahogy a Jön az új életben írta: „Jön az új élet / És elkezd téged / Mintha te kezdted volna el”. De akkor még csak 1986 volt. Vagy már? Százszor leírták, hogy az alternatív kultúra kulcsfigurája. Kezdődött minden a csecsemőkort megért, lázadó URH-val, majd a kisgyermekkorig jutó, mégis ikonikus, merész Kontroll Csoporttal és folytatódott pályája a nyolcvanas-kilencvenes évektől számos Sziámi-formációval, Gasner Jánossal, aztán Kirschner Péterrel és másokkal, és még sok, még újabb, nem kevéssé emlékezetes dallal. A Sziámi AndFriends viszonylag stabil közege a mozgékony művésznek, most is velük lép fel.

De az élet folytatódik tovább – vagy egy másik -, s újdonságból az esten sem lesz hiány: a kísérletező Óbudai Danubia Zenekarral egy ősbemutatóra is sor kerül, a régi underground számok újraöltöztetése mellett. Az esten közreműködnek még: Bárdos Deák Ági, Bérczesi Róbert, Másik János, Kovács Antal (Romano Drom), Szakcsi Lakatos Béla, Víg Mihály, Ónodi Eszter és Thuróczy Csaba.

Dalszerző és énekes, költő-műfordító, színész (Baltazár Színház), filmrendező és élet-közösség szervező. Csodálkozó és ötletadó; nem csak dalok, de intézményesült gondolatok is továbbviszik Müller Péter Sziámi sokszor rebellis elgondolásait: joggal kötjük nevéhez a Sziget- és a miskolci opera-fesztivál kezdeteit is.

Jótékonysági koncert a Baltazár Színház javára

Kapcsolódó

Jótékonysági koncert a Baltazár Színház javára

2022. február 12-én 19:00 órától egy sor neves hazai művész tart jótékonysági koncertet a Baltazár Színház javára a Budapest Music Centerben. Az eseményen a színház társulata is színpadra lép majd.

Artistának is készült, s ha nagyon lecsupaszítjuk a szót, valóban az is. Művész, a művészet képviselője és az abban kifogyhatatlan alternatíváké. Titulálhatjuk undergroundnak, alternatívnak, szabálytörőnek, újjászületőnek, vagy a mindig átmeneti kor átmeneti gyermekének. Kívülállónak és zavarba ejtőnek. Még ha az idő már a hetvenediket is üti. Hisz ezek csak évek.

Fejléckép: Müller Péter Sziámi (fotó: Falus Kriszta / Müpa)

Müller Péter Sziámi: „A jónak boldogan tapsolok, és ami nem jó, azért mindig szólni fogok”

Kapcsolódó

Müller Péter Sziámi: „A jónak boldogan tapsolok, és ami nem jó, azért mindig szólni fogok”

Visszatér gyerekkora színhelyére Müller Péter Sziámi, aki Living-Loving címmel életHŰ koncertre készül az Erkel Színházban. A költő, énekes, dalszerzővel költészetről, gyerekkorról, régi és új dalokról, sőt a kultúra és a hatalom viszonyáról is beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Jazz/World ajánló

TRAUMLIVE: Hollywood az Arénában – a legnagyobb zeneszerzők legjobb filmzenéi szimfonikus előadásban

A Hollywood az Arénában egy szimfonikus koncert, nem csak a filmzene rajongóinak. Gálaest a kortárs filmzeneszerzők legszebb és legismertebb filmzenéiből, melyek a világ számos nagyvárosában hatalmas népszerűségnek örvendenek. A kórussal kiegészített nagyzenekari előadás kiváló szórakozást nyújt komolyzene- és filmzenekedvelőknek egyaránt.
Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.