Jazz/World

Jövő héten a Fonóban…

2008.01.20. 00:00
Ajánlom
... számos érdekes program várja az érdeklődőket. Íme, egy kis ízelítő a kínálatból.

Január 22-én este nyolctól Sinha Róbert és Vidák Róbert ad gitárkoncertet. A gitárduó tagjai évek óta együtt dolgoznak különböző produkciókban: a Nemzeti Táncszínházban a Lippai Andrea által rendezett Lorca-darabban szerepelnek rendszeresen, nemrég pedig Palya Beával adtak két közös koncertet. A programjuk flamenco számokból, népszerű spanyol művekből, valamint az előadók saját - flamenco-tangó-magyar népzenei fúzión alapuló - szerzeményeiből áll. Például "A csitári hegyek alatt" kezdetű népdal témájára Vidák Róbert írt egy flamenco bulerías-t, a "Megrakják a tüzet" kezdetű népdalra pedig Sinha Róbert szerzett egy tangót.

Január 23-án a Dűvő együttes játssza a talpalávalót. A DŰVŐ együttes (tagjai: Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Tóth Gergely, Terék József, Oláh Dezső) magyar népzenét játszik, elsősorban a hagyományokat őrző stílusban. 1981-től koncertezik önálló zenekarként. Az együttes Magyarországon több rangos fesztivál résztvevője volt, de eljutottak számos európai, észak- és dél-amerikai országba is. Táncegyüttesek kíséretében, koreográfiák zenéjének összeállításában, elkészítésében is partnerek: állandó kísérőzenekara a Jászság, a Nógrád és a Balassi Táncegyütteseknek. A zenekar tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a zenészutánpótlás nevelésére. A tagok vállalnak zenetanítást saját gyűjtéseikből, kotta és hangzó melléklet alapján hegedű, brácsa, cimbalom, bőgő, tekerőlant, pásztorfurulya, duda, szaxofon, ütőgardon, kobza és klarinét hangszereken.

Január 26-án didgeridoo találkozó és virrasztás lesz. Ezen az estén az érdeklődők betekintést kaphatnak a didgeridoo különböző hangzásvilágába, valamint a játéktechnikák sokszínűségébe. A koncert után reggelig tartó virrasztás veszi kezdetét, ami az Aboriginal Tent Embassy, az ausztrál őslakosok érdekeit védő szervezet 36. születésnapjának tiszteletére rendeznek. Manapság a hangszer Ausztrálián kívül is egyre nagyobb teret hódít. Népszerűségének oka az új játéktechnikák megjelenése, melyekkel újszerű hangzással illeszkedik a modern zenei stílusokba. Fellépők: Szabó László - Liszt Ferenc díjas tubaművész; Mészáros Ádám - "A tört ritmusok kedvelője"; Zsarnai Gábor - meditatív hömpölygés és energikus ritmusok; Pongrácz Tibor - "Didgeridoo - ahogy bennem szól, amit nekem mond; Fehér Károly - Hangok - ritmusok - érzések...; Szendrey József - az improvizáció mélységeit keresi; Németh Szabolcs - a tradicionális játéktechnikákat követi; Marafkó Gábor - Marafkó Featuring PornóSheriff nevű formáció; Csirmaz Gábor - didge impro; Martin Balázs - a didgeridoo és a modern zene fúziója; Kerekes János - a didgeridoo régi és modern hangzásai közötti utat kutatja; Gudanjabro - didgeridoo duóban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.