Jazz/World

Jubilál az indiai zenei sorozat

2010.11.09. 15:49
Ajánlom
A Trafó tizedik indiai klasszikus zenei estjén a Gundecha fivérek mutatják be a Dhrupad stílust.

Először látogat Magyarországra Pandit Umakant és Ramakant Gundecha, akik India leghíresebb és legkeresettebb Dhrupad énekes előadói, a Dhrupad India legősibb, leginkáb meditatív zenei stílusa. A koncert napján háromórás műhelyfoglalkozást is tartanak. A laikus közönség számára ezúttal is filmvetítést kínálnak, negyed nyolctól a Dhrupad című indiai dokumentumfilmet vetítik magyar felirattal.

A Gundecha fivérek a közép-indiai Ujjainban születtek. Zenei beavatásukat szüleiknek köszönhetik, majd a híres Dhrupad énekes, Ustad Zia Fariduddin Dagar, illetve a hagyományos Dhrupad hangszer, a Rudra-vína legismertebb mestere, Ustad Zia Mohiuddin Dagar tanította őket Bhopalban. A Gundecha-testvérek olyan kiváló klasszikus költők verseit éneklik meg Dhrupad stílusban, mint Tulsidas, Kabir, Padmakar vagy Nirala. Több mint 40 lemezük jelent meg például a H.M.V, a Music Today, a Rhythm House, a Senseworld Music, a Sundaram Records, az IPPNW Concerts (Berlin), a Navras és az Audio Rec (London) kiadóknál. Számos koncertet adtak angol, német, francia, japán TV- és rádióműsorokban is. Jelentős nemzetközi díjakat több kontinensről gyűjtöttek már be.

2010. november 13. 19:15 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

A Gundecha Brothers koncertje, előtte filmvetítés  -Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei X.

Km.: Umakant Gundecha, Ramakant Gundecha (ének), Akhilesh Gundecha (pakhawaj), Anant Gundecha (tanpura), Madhu Sudhan (tanpura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.