Jazz/World

Jubileumi Lamantin Jazz Fesztivál

2009.06.04. 06:00
Ajánlom
Június 21-én indul a jubileumi Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor: Szombathely tizedszer várja egy héten át a látogatókat a műfaj legjobbjaival, olyanokkal, mint Ian Seagal, Vukán György, Tátrai Tibor, Jon Mayer, Oláh Kálmán vagy Scott Hamilton…

Miért éppen Lamantin? Frappáns, könnyen megjegyezhető, ugyanakkor egyedi elnevezést szerettek volna a fesztivál kitalálói. Így esett a választásuk a ritka, védett tengeri vízi emlősre, mely azóta is emblémája a rendezvénynek. Dr. Tímár Péter és barátai a 90-es évek közepén még Pécsett, aztán egyetemi tanulmányaik befejeztével hazatérve, 1999-ben Szombathelyen is útjára indították a fesztivált, mely az első évben még a Tavaszi Fesztivál társrendezvényeként mindössze egy napra korlátozódott. Azóta nagy utat tett meg a pillanat művészetének seregszemléje. Az elmúlt 9 évben több mint 100 koncert, több száz fellépő, világhírű jazz zenészek, egyre gyarapodó rajongótábor, folyamatosan növekvő hallgatói létszám jellemezte a Lamantin Jazz Fesztivált. A siker egyik titka valószínűleg az, hogy egy non-profit egyesületben tevékenykedő, lelkes szervezőcsapat áll a háttérben, akik maguk is imádják a jazz zenét. Az évente júniusban zajló zenei happening az elmúlt egy évtizedben kivívta a hazai szakma elismerését, sőt már határainktól távol is rangos rendezvényként jegyzik.

Hírességek a programban

A Fő téren felállítandó viharbiztos sátorban minden nap több koncert zajlik majd, de az Evangélikus Templom és a Country Club is helyet ad egy-egy zenekarnak. És persze ne feledkezzünk meg a fesztiválhangulatot leginkább megalapozó spontán örömzenélésekről, melyekbe a belvárosi tereken, kávéházakban esténként bárki belehallgathat. Az eddigi forgatókönyvvel ellentétben ezen a fesztiválon nem egy, hanem mindjárt több ország zenészei is kiemelt vendégként szerepelnek. A Visegrádi Napon tapsolhatunk lengyel, szlovák és cseh fellépőknek is. A nemzetközi hírességeket a jubileumi jazz ünnepen a Jon Mayer Trio és Scott Hamilton képviseli. Az improvizációs tábor hallgatóinak felejthetetlen élményben lehet részük, ha beiratkoznak a két amerikai sztár mesterkurzusára. A blues rajongótáborát a szokásoknak megfelelően szerdán (június 24-én) várják a szervezők a Lamantin Jazz Sátorba, e nap világsztár vendége a brit Ian Siegal Band.

A magyar jazz és blues kiemelkedő személyiségei közül az idei fesztivál vendégei lesznek többek között: az idén 60 éves szombathelyi gyökerekkel rendelkező Vukán György, László Attila, Tátrai Tibor, a Magyar Jazz Szövetség idei évi szakmai díját elnyerő Csepregi Gyula, Oláh Kálmán, és a 2007-es év legjobb jazz albumát jegyző, a fiatal tehetségeket képviselő Tóth Viktor. Újdonság a programban a Magyar Jazz Szövetség által támogatott nap, valamint az ingyenes záró nap, ahol délutántól az Improvizációs Tábor hallgatóiból alakult formációk versengenek egymással a tábor tanárai karának képviselőiből alakult zsűri előtt, majd este egy fergeteges zárókoncerttel ér véget a 10. Lamantin Jazz Fesztivál.

Lamantin Jazz Fesztivál

Június 21-27., Szombathely

Km.: Bolyki Brothers, Tóth Viktor Tercett, Tátrai Trend, Jon Mayer Trio (USA), Raphael Wressnig & Enrico Crivellaro Organ Combo (USA/A), Palermo Boogie Gang, Ian Siegal Band, Jakub Šafr Quartet & Petra Ernyeiová (Cz), Pacora Trio (Sl), Nothing but Swing Trio - Scott Hamilton (Sl - USA), Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band (Pl), In Line 2009, Super Trio, László Attila - Oláh Kálmán Quartet

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.
Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!