Jazz/World

Jubileumi Újbuda Jazzfesztivál

2010.08.28. 11:00
Ajánlom
Újbuda bátor jazzmuzsikával kettős jubileumi hétvégét ül az A38, a Mu Síznház és a Fonó az első szeptemberi hétvégéjén.

Újbuda, leánynevén a XI. kerület, nyolcvanadik évét ünneplik az A38, a MU színház és a Fonó pódiumain, de a fesztivál is már ötéves lett. Ezalatt a fesztivál igazi, nemzetközi rangú zenei eseménnyé nőtte ki magát, amelyen a kortárs szabad improvizációs zene nagyjai fordultak meg, az idén visszatérő, a legendás free jazz úttörő, Peter Brötzmanntól Matthew Shipp-pen át Alexander Balanescuig vagy Mats Gustafssonig. A sűrű programból kiemelkedik Peter Brötzmann Full Blast nevű triója, a trombitás, de még inkább énekes Phil Minton fellépése a fesztiválon törzsvendégnek számító Mezei Szilárddal, valamint a Heden, vagyis a Grencsó-féle kollektíva Jelenidejű reinkarnációja, és meg kell említeni Rafał Mazurék trióját. Itt lesz Tóth Viktor két bőgőssel kiálló zenekara, Juhász Gábor triója, és a dobprofesszor Kőszegi Imre, együttesében a veszprémi fesztiválon nagy sikert arató Rozsnyói Péter zongoristával. Harcsa Vera a hajón a Bin-Jippel, új kvartettjével lép fel, és hasonlóan fiatal zenekar a Babám is. Részletek honlapunk megújult programkeresőjében.

Jubileumi Újbuda Jazzfesztivál
Szeptember 3-5, A38, MU színház és a Fonó

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.