Jazz/World

Just Trust!

2006.07.04. 00:00
Ajánlom
Különleges újdonság a hazai dzsesszéletben: László Attila két formációval játszik legújabb, most megjelent albumán, amelynek anyagát július 10-én, hétfőn este fél nyolckor mutatja be a Művészetek Palotájában.

László Attila dzsesszgitáros, zeneszerző, a magyar dzsesszélet kiemelkedő előadóművésze új CD-t készített, amely a Tom-Tom Records gondozásában jelenik meg július elején. László Attila kitűnő magyar muzsikusokkal vette fel legújabb albumát. Utoljára négy évvel ezelőtt jelent meg olyan CD-je, amelyen saját szerzeményeit játszotta zenész barátaival (Once upon a time). Az új lemezen hat szám László Attila, egy pedig Oláh Tzumo Árpád szerzeménye. Az album a Just Trust címet kapta (Bízzál csak!).

A számokból jól érzékelhető, hogy az album rendkívüli összhangban és inspiráló alkotói légkörben készült. A lemez különlegessége, hogy két formáció játszik rajta, a középnemzedék kiválóságai mellett itt vannak a fiatalabbak – és a még ifjabbak is. Az új CD zenei világáról elmondható, hogy László Attila pasztellszerű hangszereléssel készült szerzeményei rendkívül dallamosak, ugyanakkor lendületesek, energikusak is, sokszor a finomabb dallamok alatt lüktető kíséret hallható. Ez teszi olyan egyénivé zenéjét, amelyet nagyszerű zenésztársakkal mutat be.

László Attila a budapesti konzervatórium elvégzése után élvonalbeli magyar együttesekben játszott. 1975-ben alapította meg a Kaszakő nevű formációt, amelynek eredeti hangvételű zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen is rögzítették. 1985-ben Tony Lakatossal hozta létre a Things nevű együttest, amely hét éven keresztül működött. Pályafutása során olyan neves zenészekkel muzsikált együtt, mint Anthony Jackson, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, Dave Friedman, Gary Willis. Zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként közel tizennégy éve folyamatosan együtt dolgozik Charlie-val (lemezfelvételeken és koncerteken egyaránt). A ’90-es évek elején megjelent Cserháti Zsuzsa-lemezek zenei anyagának elkészítésében meghatározó szerepet vállalt.

1987 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma már egyetem) tanára és big bandjének vezetője. 1999-ben Szabó Gábor Jazz Életműdíjat kapott. 1999-ben megválasztották a Magyar Jazz Szövetség elnökévé, ezt a tisztséget 2005-ig töltötte be. 2000-ben Weiner Leó Zenepedagógiai Díjat, 2003-ban zeneszerzői munkásságáért Liszt-díjat kapott. 1992-ben alakította meg saját együttesét, a László Attila Bandet, amelynek stílusa a contemporary dzsesszhez áll közel. A zenekar eredeti hangvételű zenéjének nagy részét László Attila írja és hangszereli, a Once upon a time című lemezükön pedig a kitűnő magyar zongorista, a zenekar alapító tagja, Oláh Kálmán jellegzetes kompozíciói is hallhatóak. A László Attila Band 2004 januárjában amerikai turnén vett részt. A zenekar nyolc koncerten mutatkozott be főként klubokban, és olyan különleges hangversenyt is adtak, amelyen több mint negyven ország ENSZ-képviselői hallgatták a zenéjüket.

Az együttesben magas szintű képviselői vannak a modern swingnek, a lüktető nyolcados zenének és a népzenei stílusoknak egyaránt. A kompozíciókban a zenészek képesek ezeket a hatásokat természetes egységgé formálni, s ebből eredeti, eleven muzsika születik. A zenekar tagjai valamennyien élvonalbeli muzsikusok: Oláh Kálmán zongorázik, Borbély Mihály szaxofonon és tárogatón játszik, Lattmann Béla basszusgitározik, Szendőfi Péter dobol.

Tavaly, 2005-ben újabb formáció is alakult, a László Attila Quintet, amely a Just trust! című új lemezen is közreműködik. Tagjai az új generáció kiemelkedő tehetségei: Jellinek Emil (Emilio) énekel, Oláh Cumó Árpád zongorán játszik, Borlai Gergő dobol, basszusgitáron pedig László Attila régi zenésztársa, Lattmann Béla játszik (ők ketten már huszonhat éve muzsikálnak együtt). Lendületes, sodró játékuk harmonikus egységet alkot a László Attila Band finom zenéjével.

Az új CD lemezbemutató koncertje július 10-én lesz a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban, s az est különlegessége, hogy mindkét formáció hallható László Attilával (ez azért is jelentős esemény, hiszen Oláh Tzumo Árpád például csak nemrég érkezett vissza a tengerentúlról). Ahogy a CD-n is játszik velük Zsoldos Béla, úgy a koncerten is ő lesz az est vendégszólistája. A kitűnő ütőhangszeres művész a hazai dzsesszélet jelentős és ismert egyénisége, Üstdobversenyét a július 10-i koncert helyszínén, a Művészetek Palotájában mutatták be tavaly októberben. Zsoldos Béla a hazai dzsessz- és könnyűzenei élet jelentős és sokszínű előadóművésze, aki több mint 500 lemezen játszott, s ez több ezer felvételt jelent. Tevékenysége előadóként, szerzőként és zenei producerként is jelentős.

(2006. július 10. 19:30 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház –Fókuszban: László Attila (lemezbemutató koncert); a CD közreműködői, valamint a lemezbemutató koncert fellépői: László Attila Quintet: Oláh Tzumo Árpád/zongora, Lattmann Béla/basszusgitár, Borlai Gergő/dob, Jellinek Emil „Emilio”/ének.; László Attila Band: Borbély Mihály/szaxofon, Oláh Kálmán/ billentyűs hangszerek, Lattmann Béla/basszusgitár, Szendőfi Péter/dob. Vendég: Zsoldos Béla (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.