Jazz/World

Kaláka Fesztivál, először Egerben

2012.06.18. 13:50
Ajánlom
Harmincharmadszor rendezik meg a folk-dzsemborit, amely ezúttal június 29. és július 1. között, és az eddigi diósgyőri rendezvények után új helyszínen, az egri várban lesz.

Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja a Bükk túlsó oldalán talált átmeneti otthonra: a hazai folkzene legnagyobb múltú seregszemléje azt követően költözik át hagyományos helyszínéről, a diósgyőri várból Egerbe, hogy a miskolci helyszínen rekonstrukciós munkálatok kezdődtek - közölte a fesztivál programigazgatója, Rosta Katalin a rendezvény pénteki egri sajtótájékoztatóján. A szervezők úgy véltik, az új helyszín ideális, egyben lehetőséget jelent a megújulásra, Miskolcon ugyanis a vár messze található a város központjából, így elszigetelt volt a rendezvény, Egerben viszont a teljes városközpontra kiterjedhet a fesztiválhangulat.

A szervezők hét-nyolcezer érdeklődőre számítanak, akiket a város kollégiumaival és panzióival történt megállapodás alapján olcsó szállásokkal várnak. Ugyancsak megállapodtak a MÁV-val arról, hogy 50 százalékos menetdíjkedvezményt vehetnek igénybe a Kaláka Fesztivál látogatói. A helyszínváltozás a program színvonalára nem lesz hatással, hiszen az Egri Várban és a Dobó téren felállított színpadokon 25 együttes és előadó koncertjén vehetnek részt a népzenerajongók: egymásnak adja a stafétát a Kaláka, Csík Zenekar, a Muzsikás, Szalóki Ági, Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Klezmer Band, a Vujicsics, és még sokan mások. A koncertek mellett három napon át kézműves piac, népi csapatjátékok, folkkocsma és éjszakai táncház várja az Egerbe látogatókat, de lesznek képzőművészeti kiállítások és filmvetítések is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.