Jazz/World

Kántor és dzsesszzongorista

2002.11.15. 00:00
Ajánlom
Református énekek ma - Nagy János feldolgozása Singer varrógép a keze ügyében, "szigorú", fekete okuláré a szeme előtt, túlfeszített arcél - ilyen látványelemekkel fogadja virtuális látogatóit a nagyjanos.musichello.com honlap fenntartója. Az extravagáns beköszöntőképen felirat olvasható: Nagy János jazz-zongorista. Odébb egy furcsa "kiszólás", esetleg lemezcím: Szívemet Hozzád emelem.

Mármint Hozzá. A zene ugyanis Isten ajándéka, "ha pedig az, akkor az Ő dicsőségére kell vele élnünk" - idézi Kálvin Jánost a dzsesszművész. A református énekeket, a régi magyar vallásos költészet remekműveit modern zenei köntösbe öltöztető Nagy János néhai Makkai Sándor erdélyi református püspök szavait sem hagyja feledni: a zenének olyannak kell lennie, ami "a fantáziát nem égeti, hanem táplálja, nem lenyűgözi, hanem felszabadítja a magasba, és nyugtató, hűs érintésére a lélek legnemesebb erőforrásai fakadnak fel". Az ilyen muzsika persze nem feltétlenül vallásos tárgyú; az Igét visszhangzó egyházi énekek mellett más stílusú művek, például egyes improvizatív dzsesszdarabok is felszabadító erejűek lehetnek - oldja fel a "régi" és az "új" közötti - sokak által kibékíthetetlennek tartott - ellentétet Nagy János.

"Ő a kántorunk" - így ismerik a 32 éves fiatalembert a pestszentlőrinc-Ganz-kertvárosi református gyülekezet hívei. Közülük csak néhányan értesülnek arról, hogy zenefelelősük esténként a klubokat, koncerttermeket járja; hol világhírű szaxofonosok (David Murray, Dewey Redman, Tony Laklatos), hol hazai kiválóságok, például Horgas Eszter fuvolaművész, László Attila vagy Mohai Tamás gitárosok társaságában lép fel. A dzsessz-szakma, illetve tanítványai - a pomázi zeneiskola dzsessz tanszakának hallgatói - többnyire tudnak egyházi szolgálatáról. A kettősség ugyanakkor nem jelent kettős ént. Nagy János nem afféle spontán életművész - a Liszt Ferenc Zeneakadémián és a Református Kántorképzőn "papírral" is visszaigazolták tehetségét. Amikor sikerei felől érdeklődünk, nem a díjakkal, előkelő helyezésekkel kezdi a sort: "Az istentiszteleteken az énekek ma már teljes terjedelmükben és egyenletes tempóban, ritmusban szólalnak meg" - mondja. Csak ezután említi a dzsesszfronton elért eredményeket: 1995-ben második a vilniusi dzsesszimprovizációs zongoraversenyen, egy évvel később együttesével, a Hard Line trióval megnyeri a krakkói Jazz Juniors-találkozót, '97-ben pedig a getxói fesztiválon a legjobb szólistának választják. Majd 98-ban az In Line formáció, két évre rá a Hungarian World Music Orchestra tagjaként eMeRton díjat vehet át. Önálló szerzői lemezei (Hard Line Projekt I., Táncok) után - Horgas Eszter felkérésére - dzsesszcombóra, szimfonikus zenekarra és orgonára írt műveket komponál, s megjelenik a Hazafelé című album. Mostani zenekara, a Nagy János-trió eközben rendre feltűnik rangos nemzetközi zenei eseményeken - legutóbb a XII. Macau Jazz Festivalon képviselték a hazai színeket. A dzsesszt sokan még ma is a drog-, illetve alkoholvezérelt szubkultúrák lenyomatának tartják, miközben egyre több művész, így Nagy János példája is igazolja, hogy a zene több mint életforma és (ön)cél. Legfeljebb eszköz. Kántor és a dzsesszzongorista tehát vígan "összeérhet".

Miként Nagy János a - november 29-én, este 7-kor a Millenáris Parkban bemutatandó és a közeljövőben CD-n is megjelenő - református énekgyűjtemény, a Szívemet Hozzád emelem kapcsán mondja: olyan dalokat komponált, melyekkel újra felhívhatja a figyelmet a református egyházi énekekre, a bennük rejlő szépségre, a szövegek el nem évülő tartalmára. Olyan zenei szövetet próbált létrehozni, amely ugyan a dzsessz, a klasszikus és a népzene egyfajta ötvözetét jelenti, de mindvégig alárendelődik az eredeti dallamnak és szövegnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.