Jazz/World

Kántor és dzsesszzongorista

2002.11.15. 00:00
Ajánlom
Református énekek ma - Nagy János feldolgozása Singer varrógép a keze ügyében, "szigorú", fekete okuláré a szeme előtt, túlfeszített arcél - ilyen látványelemekkel fogadja virtuális látogatóit a nagyjanos.musichello.com honlap fenntartója. Az extravagáns beköszöntőképen felirat olvasható: Nagy János jazz-zongorista. Odébb egy furcsa "kiszólás", esetleg lemezcím: Szívemet Hozzád emelem.

Mármint Hozzá. A zene ugyanis Isten ajándéka, "ha pedig az, akkor az Ő dicsőségére kell vele élnünk" - idézi Kálvin Jánost a dzsesszművész. A református énekeket, a régi magyar vallásos költészet remekműveit modern zenei köntösbe öltöztető Nagy János néhai Makkai Sándor erdélyi református püspök szavait sem hagyja feledni: a zenének olyannak kell lennie, ami "a fantáziát nem égeti, hanem táplálja, nem lenyűgözi, hanem felszabadítja a magasba, és nyugtató, hűs érintésére a lélek legnemesebb erőforrásai fakadnak fel". Az ilyen muzsika persze nem feltétlenül vallásos tárgyú; az Igét visszhangzó egyházi énekek mellett más stílusú művek, például egyes improvizatív dzsesszdarabok is felszabadító erejűek lehetnek - oldja fel a "régi" és az "új" közötti - sokak által kibékíthetetlennek tartott - ellentétet Nagy János.

"Ő a kántorunk" - így ismerik a 32 éves fiatalembert a pestszentlőrinc-Ganz-kertvárosi református gyülekezet hívei. Közülük csak néhányan értesülnek arról, hogy zenefelelősük esténként a klubokat, koncerttermeket járja; hol világhírű szaxofonosok (David Murray, Dewey Redman, Tony Laklatos), hol hazai kiválóságok, például Horgas Eszter fuvolaművész, László Attila vagy Mohai Tamás gitárosok társaságában lép fel. A dzsessz-szakma, illetve tanítványai - a pomázi zeneiskola dzsessz tanszakának hallgatói - többnyire tudnak egyházi szolgálatáról. A kettősség ugyanakkor nem jelent kettős ént. Nagy János nem afféle spontán életművész - a Liszt Ferenc Zeneakadémián és a Református Kántorképzőn "papírral" is visszaigazolták tehetségét. Amikor sikerei felől érdeklődünk, nem a díjakkal, előkelő helyezésekkel kezdi a sort: "Az istentiszteleteken az énekek ma már teljes terjedelmükben és egyenletes tempóban, ritmusban szólalnak meg" - mondja. Csak ezután említi a dzsesszfronton elért eredményeket: 1995-ben második a vilniusi dzsesszimprovizációs zongoraversenyen, egy évvel később együttesével, a Hard Line trióval megnyeri a krakkói Jazz Juniors-találkozót, '97-ben pedig a getxói fesztiválon a legjobb szólistának választják. Majd 98-ban az In Line formáció, két évre rá a Hungarian World Music Orchestra tagjaként eMeRton díjat vehet át. Önálló szerzői lemezei (Hard Line Projekt I., Táncok) után - Horgas Eszter felkérésére - dzsesszcombóra, szimfonikus zenekarra és orgonára írt műveket komponál, s megjelenik a Hazafelé című album. Mostani zenekara, a Nagy János-trió eközben rendre feltűnik rangos nemzetközi zenei eseményeken - legutóbb a XII. Macau Jazz Festivalon képviselték a hazai színeket. A dzsesszt sokan még ma is a drog-, illetve alkoholvezérelt szubkultúrák lenyomatának tartják, miközben egyre több művész, így Nagy János példája is igazolja, hogy a zene több mint életforma és (ön)cél. Legfeljebb eszköz. Kántor és a dzsesszzongorista tehát vígan "összeérhet".

Miként Nagy János a - november 29-én, este 7-kor a Millenáris Parkban bemutatandó és a közeljövőben CD-n is megjelenő - református énekgyűjtemény, a Szívemet Hozzád emelem kapcsán mondja: olyan dalokat komponált, melyekkel újra felhívhatja a figyelmet a református egyházi énekekre, a bennük rejlő szépségre, a szövegek el nem évülő tartalmára. Olyan zenei szövetet próbált létrehozni, amely ugyan a dzsessz, a klasszikus és a népzene egyfajta ötvözetét jelenti, de mindvégig alárendelődik az eredeti dallamnak és szövegnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.