Jazz/World

Karácsonyi örömzenék a Kalákától

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
Észrevétlenül költöztek be mindennapjainkba az angolszász karácsonyi szokások: amellett, hogy már nálunk is kaphatók a hatalmas zoknik, amelyekbe Santa Claus csempész a kéményen keresztül ajándékokat, a hagyományos karácsonyi dalkultúránkat is kezdik felváltani a Rudolfról, a vörös orrú rénszarvasról és más, nálunk kevésbé megszokott szereplőkről szóló énekek. A plazákban hónapok óta angol nyelvű karácsonyi dalok csilingelnek, holott alig hiszem, hogy az ünnepről szóló magyar népdalok, megzenésített versek lankasztanák a vásárlókedvet.

A Kaláka együttes CD-jét például sokkal szívesebben hallgatnám, mint a karácsonyi hevületben izzó mega- és pikosztárokat, hiszen ismét népdalfeldolgozásokat (A kis Jézus megszületett, örvendjünk!; Hallod pajtás, új hírmondás) és Kányádi Sándor-, illetve Nagy Gáspár-verseket, valamint egy régi templomi éneket (Ím jászlad mellett térdelek) gyűjtöttek a most megjelent Karácsonyi Kaláka című lemezükre. A CD egyébként a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című 1987-es zenés könyv folytatásának és előzményének is tekinthető, az új dalok között ugyanis egy harmincegy éves feldolgozás is megtalálható.

Aki szereti az évtizedek óta változatlanul igényes és ötletes Kaláka-hangzást, annak nyugodt szívvel ajánlhatjuk Gryllus Vilmos tizenöt perces gyereklemezét is, a Karácsonyi angyalokat. Játékosság, könnyen megtanulható dallamok, visszafogott hangszerelés jellemzi ezt a válogatást is, és persze ritmusos, megjegyezhető, szép szövegek, amelyek Gryllus Vilmos és Döbrentey Ildikó munkáját dicsérik. A lemezen a Marczibányi téri Kodály iskola tanulói énekelnek (Lévai Luca, Szvetnik Jolán, Oláh Réka, Takács Márton és Oláh Petra), tiszta gyerekhangjuk azonban korántsem viszi el a Karácsonyi angyalokat az érzelgősség, az öncélú szépelgés felé, hanem az ünnep mindenki által megélhető bensőségességét idézik fel a hallgatóban.

Egészen más vonulat, de szintén a Gryllus testvérek kiadásában jelent meg napjaink egyik leghíresebb cimbalmosának, Balogh Kálmánnak a Karácsonyi örömzene című CD-je. A dalokat Frankie Lato (azaz Látó Ferenc) dzsesszhegedűs dolgozta át, így nem csoda, hogy egy különleges hangzásvilágú, dzsesszes, népies, sodró lendületű lemez született. Ráadásul lenyűgöző előadói gárda hallható: Berki Károly girározik, Dresch Mihály szaxofonozik, Szalóki Ági, Kiss Bernadett és Szabó Enikő énekel, Nagy Zsolt brácsázik, Novák Csaba nagybőgőzik, Ökrös Csaba hegedül és Gryllus Dániel furulyázik.

A Gryllus fivérek kiadói háttérmunkája mellett még egy közös vonást találhatunk e három lemezen: mind azt üzeni, hogy nem szépelegni kell karácsonykor, hanem örülni, a dzsessz karácsonykor is dzsessz, a rock az rock, a népzene pedig népzene. Még akkor is, ha több figyelmet igényelnek, mint a százezredszerre lemezre énekelt Silent Night vagy a vörös orrú rénszarvas kalandjai.

Balogh Kálmán: Karácsonyi
örömzene
Gryllus kiadó, 2005

Gryllus Vilmos: Karácsonyi
angyalok
Treff kiadó, 2005

Karácsonyi Kaláka
Gryllus kiadó, 2005

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.