Jazz/World

Karácsonyi örömzenék a Kalákától

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
Észrevétlenül költöztek be mindennapjainkba az angolszász karácsonyi szokások: amellett, hogy már nálunk is kaphatók a hatalmas zoknik, amelyekbe Santa Claus csempész a kéményen keresztül ajándékokat, a hagyományos karácsonyi dalkultúránkat is kezdik felváltani a Rudolfról, a vörös orrú rénszarvasról és más, nálunk kevésbé megszokott szereplőkről szóló énekek. A plazákban hónapok óta angol nyelvű karácsonyi dalok csilingelnek, holott alig hiszem, hogy az ünnepről szóló magyar népdalok, megzenésített versek lankasztanák a vásárlókedvet.

A Kaláka együttes CD-jét például sokkal szívesebben hallgatnám, mint a karácsonyi hevületben izzó mega- és pikosztárokat, hiszen ismét népdalfeldolgozásokat (A kis Jézus megszületett, örvendjünk!; Hallod pajtás, új hírmondás) és Kányádi Sándor-, illetve Nagy Gáspár-verseket, valamint egy régi templomi éneket (Ím jászlad mellett térdelek) gyűjtöttek a most megjelent Karácsonyi Kaláka című lemezükre. A CD egyébként a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című 1987-es zenés könyv folytatásának és előzményének is tekinthető, az új dalok között ugyanis egy harmincegy éves feldolgozás is megtalálható.

Aki szereti az évtizedek óta változatlanul igényes és ötletes Kaláka-hangzást, annak nyugodt szívvel ajánlhatjuk Gryllus Vilmos tizenöt perces gyereklemezét is, a Karácsonyi angyalokat. Játékosság, könnyen megtanulható dallamok, visszafogott hangszerelés jellemzi ezt a válogatást is, és persze ritmusos, megjegyezhető, szép szövegek, amelyek Gryllus Vilmos és Döbrentey Ildikó munkáját dicsérik. A lemezen a Marczibányi téri Kodály iskola tanulói énekelnek (Lévai Luca, Szvetnik Jolán, Oláh Réka, Takács Márton és Oláh Petra), tiszta gyerekhangjuk azonban korántsem viszi el a Karácsonyi angyalokat az érzelgősség, az öncélú szépelgés felé, hanem az ünnep mindenki által megélhető bensőségességét idézik fel a hallgatóban.

Egészen más vonulat, de szintén a Gryllus testvérek kiadásában jelent meg napjaink egyik leghíresebb cimbalmosának, Balogh Kálmánnak a Karácsonyi örömzene című CD-je. A dalokat Frankie Lato (azaz Látó Ferenc) dzsesszhegedűs dolgozta át, így nem csoda, hogy egy különleges hangzásvilágú, dzsesszes, népies, sodró lendületű lemez született. Ráadásul lenyűgöző előadói gárda hallható: Berki Károly girározik, Dresch Mihály szaxofonozik, Szalóki Ági, Kiss Bernadett és Szabó Enikő énekel, Nagy Zsolt brácsázik, Novák Csaba nagybőgőzik, Ökrös Csaba hegedül és Gryllus Dániel furulyázik.

A Gryllus fivérek kiadói háttérmunkája mellett még egy közös vonást találhatunk e három lemezen: mind azt üzeni, hogy nem szépelegni kell karácsonykor, hanem örülni, a dzsessz karácsonykor is dzsessz, a rock az rock, a népzene pedig népzene. Még akkor is, ha több figyelmet igényelnek, mint a százezredszerre lemezre énekelt Silent Night vagy a vörös orrú rénszarvas kalandjai.

Balogh Kálmán: Karácsonyi
örömzene
Gryllus kiadó, 2005

Gryllus Vilmos: Karácsonyi
angyalok
Treff kiadó, 2005

Karácsonyi Kaláka
Gryllus kiadó, 2005

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.
Jazz/World magazin

Jégből készült hangszereken játszanak az első jégzenei fesztiválon

Színházzá alakítottak egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.
Jazz/World ajánló

Nap- és holdzene is lesz hétvégén a Fonóban

Január 12-én különleges együttállás figyelhető meg a Sztregova utcai univerzumban: a nevét a bolgár ’holdacska’ szóból kölcsönző világzenei szupernova, a Meszecsinka, valamint a hat női énekes-egyéniségből alakult a cappella együttes, a Napfonat lép fel egyazon estén.