Jazz/World

Karácsonyi örömzenék a Kalákától

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
Észrevétlenül költöztek be mindennapjainkba az angolszász karácsonyi szokások: amellett, hogy már nálunk is kaphatók a hatalmas zoknik, amelyekbe Santa Claus csempész a kéményen keresztül ajándékokat, a hagyományos karácsonyi dalkultúránkat is kezdik felváltani a Rudolfról, a vörös orrú rénszarvasról és más, nálunk kevésbé megszokott szereplőkről szóló énekek. A plazákban hónapok óta angol nyelvű karácsonyi dalok csilingelnek, holott alig hiszem, hogy az ünnepről szóló magyar népdalok, megzenésített versek lankasztanák a vásárlókedvet.

A Kaláka együttes CD-jét például sokkal szívesebben hallgatnám, mint a karácsonyi hevületben izzó mega- és pikosztárokat, hiszen ismét népdalfeldolgozásokat (A kis Jézus megszületett, örvendjünk!; Hallod pajtás, új hírmondás) és Kányádi Sándor-, illetve Nagy Gáspár-verseket, valamint egy régi templomi éneket (Ím jászlad mellett térdelek) gyűjtöttek a most megjelent Karácsonyi Kaláka című lemezükre. A CD egyébként a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című 1987-es zenés könyv folytatásának és előzményének is tekinthető, az új dalok között ugyanis egy harmincegy éves feldolgozás is megtalálható.

Aki szereti az évtizedek óta változatlanul igényes és ötletes Kaláka-hangzást, annak nyugodt szívvel ajánlhatjuk Gryllus Vilmos tizenöt perces gyereklemezét is, a Karácsonyi angyalokat. Játékosság, könnyen megtanulható dallamok, visszafogott hangszerelés jellemzi ezt a válogatást is, és persze ritmusos, megjegyezhető, szép szövegek, amelyek Gryllus Vilmos és Döbrentey Ildikó munkáját dicsérik. A lemezen a Marczibányi téri Kodály iskola tanulói énekelnek (Lévai Luca, Szvetnik Jolán, Oláh Réka, Takács Márton és Oláh Petra), tiszta gyerekhangjuk azonban korántsem viszi el a Karácsonyi angyalokat az érzelgősség, az öncélú szépelgés felé, hanem az ünnep mindenki által megélhető bensőségességét idézik fel a hallgatóban.

Egészen más vonulat, de szintén a Gryllus testvérek kiadásában jelent meg napjaink egyik leghíresebb cimbalmosának, Balogh Kálmánnak a Karácsonyi örömzene című CD-je. A dalokat Frankie Lato (azaz Látó Ferenc) dzsesszhegedűs dolgozta át, így nem csoda, hogy egy különleges hangzásvilágú, dzsesszes, népies, sodró lendületű lemez született. Ráadásul lenyűgöző előadói gárda hallható: Berki Károly girározik, Dresch Mihály szaxofonozik, Szalóki Ági, Kiss Bernadett és Szabó Enikő énekel, Nagy Zsolt brácsázik, Novák Csaba nagybőgőzik, Ökrös Csaba hegedül és Gryllus Dániel furulyázik.

A Gryllus fivérek kiadói háttérmunkája mellett még egy közös vonást találhatunk e három lemezen: mind azt üzeni, hogy nem szépelegni kell karácsonykor, hanem örülni, a dzsessz karácsonykor is dzsessz, a rock az rock, a népzene pedig népzene. Még akkor is, ha több figyelmet igényelnek, mint a százezredszerre lemezre énekelt Silent Night vagy a vörös orrú rénszarvas kalandjai.

Balogh Kálmán: Karácsonyi
örömzene
Gryllus kiadó, 2005

Gryllus Vilmos: Karácsonyi
angyalok
Treff kiadó, 2005

Karácsonyi Kaláka
Gryllus kiadó, 2005

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.