Jazz/World

Karancslapujtőről a Pótkulcsba

2010.01.06. 11:11
Ajánlom
Lemezbemutató koncertet tart a palócföldi Dobroda zenekar. Táncházas gyakorlattal ugyan már rendelkezik a fiatal banda, de lemezen most debütálnak.

Az öt tagú karancslapujtői zenekar 2007. májusában alakult, autentikus magyar népzenét játszik. Nevét a Karancs hegység vonulatai között tekergő Dobroda patakról vette. Frissen megjelent lemezük zenei anyaga felöleli a Kárpát-medence több tájegységének világát. Céljuk természetesen mindenek előtt a hagyományőrzés, no meg az, hogy bekerüljenek a népzenei élet körforgásába. Lemezüket szerzői kiadásban jelentették meg. 

A zenekar tagjai (Tóth Ádám hegedű, Balázs Barnabás cimbalom, Gelencsér János brácsa, kontra, ifj. Gelencsér János hegedű, Novák György nagybőgő) tapasztalt zenészek, akik sokat játszottak már együtt táncegyütteseket kísérve az évek során. Elsősorban Erdély és szűkebb hazájuk, a palóc vidék zenéjét játsszák, mellette természetesen más tájegységek népdalait is. Repertoárjuk lehetővé teszi az önálló koncerteket is, de fellépéseik nagy részét egyelőre tánccsoportok kísérése teszi ki.

 

2010. Január 14, 21:00 Pótkulcs

A Dobroda zenekar lemezbemutatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.