Jazz/World

Karancslapujtőről a Pótkulcsba

2010.01.06. 11:11
Ajánlom
Lemezbemutató koncertet tart a palócföldi Dobroda zenekar. Táncházas gyakorlattal ugyan már rendelkezik a fiatal banda, de lemezen most debütálnak.

Az öt tagú karancslapujtői zenekar 2007. májusában alakult, autentikus magyar népzenét játszik. Nevét a Karancs hegység vonulatai között tekergő Dobroda patakról vette. Frissen megjelent lemezük zenei anyaga felöleli a Kárpát-medence több tájegységének világát. Céljuk természetesen mindenek előtt a hagyományőrzés, no meg az, hogy bekerüljenek a népzenei élet körforgásába. Lemezüket szerzői kiadásban jelentették meg. 

A zenekar tagjai (Tóth Ádám hegedű, Balázs Barnabás cimbalom, Gelencsér János brácsa, kontra, ifj. Gelencsér János hegedű, Novák György nagybőgő) tapasztalt zenészek, akik sokat játszottak már együtt táncegyütteseket kísérve az évek során. Elsősorban Erdély és szűkebb hazájuk, a palóc vidék zenéjét játsszák, mellette természetesen más tájegységek népdalait is. Repertoárjuk lehetővé teszi az önálló koncerteket is, de fellépéseik nagy részét egyelőre tánccsoportok kísérése teszi ki.

 

2010. Január 14, 21:00 Pótkulcs

A Dobroda zenekar lemezbemutatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.