Jazz/World

Karintiai dallamok csendülnek az Opusban

2015.03.25. 18:51
Ajánlom
Máricus 27-én kultúrák metszéspontján szólal meg az osztrák Wolfgang Puschnig kvartettjével a BMC jazzklubjában.

Nyitottság a világra, nem megfeledkezve arról, honnan jöttünk - világpolgárság erős hazai gyökerekkel: ezt a gyakran csupán üres frázisként használt bipolaritást Wolfgang Puschnig emberként és muzsikusként is példamutató módon testesíti meg. Ennek köszönhető, hogy az osztrák szaxofonos a nyolcvanas évek óta az európai jazz egyik példaértékű képviselője.

Ausztria legdélebbi tartománya, a germán, szláv és latin kultúrák metszéspontján elhelyezkedő Karintia volt az a hazai közeg, amely kezdettől formálta Puschnig gondolkodásmódját és érzésvilágát. A játékára oly jellemző elégikus intonáció és dallamvezetés a laikusokat és az ínyenceket egyaránt mélyen megérinti, bizonyítva hogy a már-már zavaróan áttekinthetetlen posztmodern sokszínűség korában is lehetséges egy szinte romantikus, már az első hangtól azonosítható kifejezésforma kialakítása.

Ahogy azt a kvartett neve is jelzi, nemzetközi zenésztársak helyett Puschnig hamisítatlan hazai csapattal jön most az Opusba, persze valamennyiük egyaránt szereplője az Ausztria határain túlmutató jazzéletnek is. Paul Urbanek vagy hetven CD-n működött közre eddig, játszott Ornette Colemannel vagy Alegre Correával. Raphael Preuschl, aki a hónap elején David Helbock trióját erősítette az Opusban, ezúttal hagyományosabb hangszerét használja a basszus ukulele helyett, remek ritmusszekciót alkotva Reinhardt Winkler dobossal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.