Jazz/World

Karintiai dallamok csendülnek az Opusban

2015.03.25. 18:51
Ajánlom
Máricus 27-én kultúrák metszéspontján szólal meg az osztrák Wolfgang Puschnig kvartettjével a BMC jazzklubjában.

Nyitottság a világra, nem megfeledkezve arról, honnan jöttünk - világpolgárság erős hazai gyökerekkel: ezt a gyakran csupán üres frázisként használt bipolaritást Wolfgang Puschnig emberként és muzsikusként is példamutató módon testesíti meg. Ennek köszönhető, hogy az osztrák szaxofonos a nyolcvanas évek óta az európai jazz egyik példaértékű képviselője.

Ausztria legdélebbi tartománya, a germán, szláv és latin kultúrák metszéspontján elhelyezkedő Karintia volt az a hazai közeg, amely kezdettől formálta Puschnig gondolkodásmódját és érzésvilágát. A játékára oly jellemző elégikus intonáció és dallamvezetés a laikusokat és az ínyenceket egyaránt mélyen megérinti, bizonyítva hogy a már-már zavaróan áttekinthetetlen posztmodern sokszínűség korában is lehetséges egy szinte romantikus, már az első hangtól azonosítható kifejezésforma kialakítása.

Ahogy azt a kvartett neve is jelzi, nemzetközi zenésztársak helyett Puschnig hamisítatlan hazai csapattal jön most az Opusba, persze valamennyiük egyaránt szereplője az Ausztria határain túlmutató jazzéletnek is. Paul Urbanek vagy hetven CD-n működött közre eddig, játszott Ornette Colemannel vagy Alegre Correával. Raphael Preuschl, aki a hónap elején David Helbock trióját erősítette az Opusban, ezúttal hagyományosabb hangszerét használja a basszus ukulele helyett, remek ritmusszekciót alkotva Reinhardt Winkler dobossal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.
Jazz/World kritika

Szabadon illeszkedő rétegek

A zene lehet szórakozás, vagy szolgálat, mindkét esetben szerencsésebb, ha a közreműködők a feladatot veszik komolyan, mintsem saját magukat. Gyémánt Bálint új triója a kivagyiság helyett a zenében szeret megfürödni, ezzel pedig a közönségnek is megkönnyíti, hogy azzal törődjön, amiért a BJC-be érkezett április 10-én.