Jazz/World

Karintiai dallamok csendülnek az Opusban

2015.03.25. 18:51
Ajánlom
Máricus 27-én kultúrák metszéspontján szólal meg az osztrák Wolfgang Puschnig kvartettjével a BMC jazzklubjában.

Nyitottság a világra, nem megfeledkezve arról, honnan jöttünk - világpolgárság erős hazai gyökerekkel: ezt a gyakran csupán üres frázisként használt bipolaritást Wolfgang Puschnig emberként és muzsikusként is példamutató módon testesíti meg. Ennek köszönhető, hogy az osztrák szaxofonos a nyolcvanas évek óta az európai jazz egyik példaértékű képviselője.

Ausztria legdélebbi tartománya, a germán, szláv és latin kultúrák metszéspontján elhelyezkedő Karintia volt az a hazai közeg, amely kezdettől formálta Puschnig gondolkodásmódját és érzésvilágát. A játékára oly jellemző elégikus intonáció és dallamvezetés a laikusokat és az ínyenceket egyaránt mélyen megérinti, bizonyítva hogy a már-már zavaróan áttekinthetetlen posztmodern sokszínűség korában is lehetséges egy szinte romantikus, már az első hangtól azonosítható kifejezésforma kialakítása.

Ahogy azt a kvartett neve is jelzi, nemzetközi zenésztársak helyett Puschnig hamisítatlan hazai csapattal jön most az Opusba, persze valamennyiük egyaránt szereplője az Ausztria határain túlmutató jazzéletnek is. Paul Urbanek vagy hetven CD-n működött közre eddig, játszott Ornette Colemannel vagy Alegre Correával. Raphael Preuschl, aki a hónap elején David Helbock trióját erősítette az Opusban, ezúttal hagyományosabb hangszerét használja a basszus ukulele helyett, remek ritmusszekciót alkotva Reinhardt Winkler dobossal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Tudományos bizonyítást nyert, hogy a „zene közös nyelv”

Közhely, hogy a zene olyan univerzális nyelv, ami alkalmas a szavakon túli kommunikációra. Most egy bécsi kutatócsoport adatokkal is alátámasztotta, hogy a zene világszerte közös tulajdonságokkal rendelkezik.
Jazz/World ajánló

Zenész apák zenész fiaikkal adnak közös adventi koncertet

A Modern Art Orchestra Az alma meg a fája elnevezésű koncertjén december 14-én 19:30-tól a Budapest Music Centerben olyan szülő-gyerek párosok fordulnak meg a színpadon, akiket eddig nem hallhattunk.
Jazz/World ajánló

Új lemezt készített Kollár-Klemencz László

Decemberben jelenik meg Ég az erdő címmel Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának új albuma – a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat január 19-én a MOMKultban nagyszabású koncerten mutatják be a zenészek.
Jazz/World gyász

Meghalt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője 

Hatvanegy éves korában meghalt Marie Fredriksson svéd énekesnő, a Roxette nevű duó egyik tagja - írja a BBC hírportálja. A népszerű pop duó többször is fellépett Magyarországon.
Jazz/World mti

Duka László nyerte a Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyt

Duka László lett az első alkalommal megrendezett Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny első díjasa.