Jazz/World

Karosi Júlia előlép

2012.12.10. 11:46
Ajánlom
Napokon belül két lemeze is megjelenik Japánban az énekesnőnek, aki december 12-én a Budapest Jazz Clubban mutatja be új szerzeményeit és megújult kvartettjét a magyar közönségnek.

A Karosi Júlia Quartet szerdai koncertjén elhangzanak a Stroller of the City Streets című album, valamint a négyszámos You Stepped Out of a Dream (Előléptél egy álomból) EP dalai is. "Amikor a Magyarországon idén februárban megjelent Stroller of the City Streets elkészült, akkor több külföldi kiadót megkerestem, és közülük végül a japán Whereabouts Records érdeklődése volt a legkomolyabb. Ennél a kiadónál jelent meg korábban Kozma Orsi és Harcsa Veronika Bin-Jip formációjának egy-egy albuma is" - idézte fel az előzményeket Karosi Júlia, akit a lemez itthoni megjelenésekor részletesen kifaggattunk az album keletkezéséről.

A tízszámos lemez valamennyi darabja Karosi Júlia szerzeménye, a jazz klasszikus, szvinges és poposabb elemeit vegyítő, angol nyelvű lemez egy igényes, kifinomult énekest mutat. "Arra törekedtem, hogy sokféle stílust mutassak meg, talán a líraiság az, ami közös jelzőként leginkább jellemzi ezeket a kompozíciókat". Az énekes szerint vita felett áll, hogy a jazz nyelve alapvetően az angol, és technikailag nehéz összeegyeztetni a magyar nyelv prozódiáját a műfaj szinkópás lüktetésével. Ugyanakkor - tette hozzá - vannak ellenpéldák, köztük egykori zeneakadémiai tanára, Berki Tamás. "Nem zárom ki, hogy egyszer én is ki fogom próbálni az éneklést magyar nyelven". Karosi Júlia kitért arra, hogy Berki Tamáson kívül tanára volt Winand Gábor és Lakatos Ágnes, és tőlük tanulta az improvizáció, a scatelés fortélyait is, amelyeket manapság szívesen alkalmaz.

"Folyamatosan keresem saját hangomat, és szerintem egyébként is akkor izgalmas egy művész pályafutása, ha élete végéig kutatja, miként tudja leginkább kifejezni önmagát" - mondta. Elmesélte, hogy az egy kivétellel jazz sztenderdeket tartalmazó négyszámos anyagot még tavaly, eredetileg demóként vették fel, de a japán kiadó menet közben ennek megjelentetését is eldöntötte. Az EP "kakukktojása" az alternatív pophoz sorolható izlandi énekesnő, Björk Human Behaviour című 1993-as dalának feldolgozása.
"A klasszikus zenén és a jazzen kívül régóta nagyon sok Björköt is hallgatok, meghatározó személyiség a pályámon. Másrészt mindenképpen szerettem volna erre az anyagra egy maibb hangzású, poposabb, groove-osabb számot is választani" - jegyezte meg Karosi Júlia.

A december 12-i koncerten a Budapest Jazz Clubban a Karosi Júlia Quartet a lemezfelvételekhez képest megváltozott felállásban játszik. Az énekesnő mellett férje, Varga Bendegúz maradt a dobos, zongorán Tálas Áron, nagybőgőn Bögöthy Ádám fog zenélni.
"A változásnak emberi és szakmai okai is voltak. A két új tag még a Zeneakadémia jazz tanszakára jár, szerintem velük lényegesen fiatalosabb és modernebb lett a zenekar hangzása" - szögezte le.

A zenész családból származó énekesnő, dalszerző (édesanyja Pászthy Júlia operaénekes, bátyja, Karosi Bálint ismert orgonista) ugyan

már kisgyermekként zenélni és énekelni kezdett, első diplomáját 2006-ban mégis az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte filozófia-esztétika szakon. A Zeneakadémia Jazz Tanszékén 2011-ben végzett. "Inspirációként sokat számít, hogy voltak bölcsésztanulmányaim, és merítek is belőle, az életemet azonban már teljes mértékben a zene tölti ki" - hangsúlyozta Karosi Júlia, aki a minél több magyarországi koncert, klub- és fesztiválfellépés mellett bízik abban, hogy a lemezanyagokat jövőre Japánban is be tudja mutatni kvartettjével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)