Jazz/World

Karosi Júlia előlép

2012.12.10. 11:46
Ajánlom
Napokon belül két lemeze is megjelenik Japánban az énekesnőnek, aki december 12-én a Budapest Jazz Clubban mutatja be új szerzeményeit és megújult kvartettjét a magyar közönségnek.

A Karosi Júlia Quartet szerdai koncertjén elhangzanak a Stroller of the City Streets című album, valamint a négyszámos You Stepped Out of a Dream (Előléptél egy álomból) EP dalai is. "Amikor a Magyarországon idén februárban megjelent Stroller of the City Streets elkészült, akkor több külföldi kiadót megkerestem, és közülük végül a japán Whereabouts Records érdeklődése volt a legkomolyabb. Ennél a kiadónál jelent meg korábban Kozma Orsi és Harcsa Veronika Bin-Jip formációjának egy-egy albuma is" - idézte fel az előzményeket Karosi Júlia, akit a lemez itthoni megjelenésekor részletesen kifaggattunk az album keletkezéséről.

A tízszámos lemez valamennyi darabja Karosi Júlia szerzeménye, a jazz klasszikus, szvinges és poposabb elemeit vegyítő, angol nyelvű lemez egy igényes, kifinomult énekest mutat. "Arra törekedtem, hogy sokféle stílust mutassak meg, talán a líraiság az, ami közös jelzőként leginkább jellemzi ezeket a kompozíciókat". Az énekes szerint vita felett áll, hogy a jazz nyelve alapvetően az angol, és technikailag nehéz összeegyeztetni a magyar nyelv prozódiáját a műfaj szinkópás lüktetésével. Ugyanakkor - tette hozzá - vannak ellenpéldák, köztük egykori zeneakadémiai tanára, Berki Tamás. "Nem zárom ki, hogy egyszer én is ki fogom próbálni az éneklést magyar nyelven". Karosi Júlia kitért arra, hogy Berki Tamáson kívül tanára volt Winand Gábor és Lakatos Ágnes, és tőlük tanulta az improvizáció, a scatelés fortélyait is, amelyeket manapság szívesen alkalmaz.

"Folyamatosan keresem saját hangomat, és szerintem egyébként is akkor izgalmas egy művész pályafutása, ha élete végéig kutatja, miként tudja leginkább kifejezni önmagát" - mondta. Elmesélte, hogy az egy kivétellel jazz sztenderdeket tartalmazó négyszámos anyagot még tavaly, eredetileg demóként vették fel, de a japán kiadó menet közben ennek megjelentetését is eldöntötte. Az EP "kakukktojása" az alternatív pophoz sorolható izlandi énekesnő, Björk Human Behaviour című 1993-as dalának feldolgozása.
"A klasszikus zenén és a jazzen kívül régóta nagyon sok Björköt is hallgatok, meghatározó személyiség a pályámon. Másrészt mindenképpen szerettem volna erre az anyagra egy maibb hangzású, poposabb, groove-osabb számot is választani" - jegyezte meg Karosi Júlia.

A december 12-i koncerten a Budapest Jazz Clubban a Karosi Júlia Quartet a lemezfelvételekhez képest megváltozott felállásban játszik. Az énekesnő mellett férje, Varga Bendegúz maradt a dobos, zongorán Tálas Áron, nagybőgőn Bögöthy Ádám fog zenélni.
"A változásnak emberi és szakmai okai is voltak. A két új tag még a Zeneakadémia jazz tanszakára jár, szerintem velük lényegesen fiatalosabb és modernebb lett a zenekar hangzása" - szögezte le.

A zenész családból származó énekesnő, dalszerző (édesanyja Pászthy Júlia operaénekes, bátyja, Karosi Bálint ismert orgonista) ugyan

már kisgyermekként zenélni és énekelni kezdett, első diplomáját 2006-ban mégis az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte filozófia-esztétika szakon. A Zeneakadémia Jazz Tanszékén 2011-ben végzett. "Inspirációként sokat számít, hogy voltak bölcsésztanulmányaim, és merítek is belőle, az életemet azonban már teljes mértékben a zene tölti ki" - hangsúlyozta Karosi Júlia, aki a minél több magyarországi koncert, klub- és fesztiválfellépés mellett bízik abban, hogy a lemezanyagokat jövőre Japánban is be tudja mutatni kvartettjével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.