Jazz/World

Kassák karácsony 14.-szer

2009.12.19. 22:36
Ajánlom
14 éve rendezi meg a Fonó a Kassák Karácsonyt, mely a jazz, a világzene és a népzene jegyében áll.

A magyar avantgárd legnagyobb alakjának nevét az év végi rendezvény annak köszönheti, hogy Kassák klub néven az előző rendszerben Zuglóban ezen a néven működött egy fantasztikus kulturális centrum (bár akkor nem így nevezték...), mely többek között Sebő Ferenc, Szabados György és Halász Péter művészi kibontakozásának adott teret. A Fonó Budai Zeneház igyekezett ott folytatni, ahol annak idején a Kassák abbahagyta, egyszerre nyújtva fórumot a táncházi mozgalom és az útkereső etnojazz számára.
Az idei év végi koncert a lemezbemutatók jegyében áll: a Dresch Quartet új lemezét - amely Ritka madár címmel jelent meg - ismerteti meg közönségével. Grencsó István legújabb kompozícióiból a mindig változó felállású Kollektíva játszik, feltehetően a Fekete-fehér szőttes című lemezről is. A Makám pedig Yanna Yova című új, jubileumi CD-jéről válogat. A Szigony zenekar pedig Kerényi Robi vezetésével igazi csángó táncházi muzsikáról gondoskodik, valószínűsíthetően hajnalig.
2009. December 27, 20:00 - Fonó Budai Zeneház
Dresch Quartet, Grencsó Kollektíva, Makám, Szigony zenekar

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.