Jazz/World

Kassák karácsony 14.-szer

2009.12.19. 22:36
Ajánlom
14 éve rendezi meg a Fonó a Kassák Karácsonyt, mely a jazz, a világzene és a népzene jegyében áll.

A magyar avantgárd legnagyobb alakjának nevét az év végi rendezvény annak köszönheti, hogy Kassák klub néven az előző rendszerben Zuglóban ezen a néven működött egy fantasztikus kulturális centrum (bár akkor nem így nevezték...), mely többek között Sebő Ferenc, Szabados György és Halász Péter művészi kibontakozásának adott teret. A Fonó Budai Zeneház igyekezett ott folytatni, ahol annak idején a Kassák abbahagyta, egyszerre nyújtva fórumot a táncházi mozgalom és az útkereső etnojazz számára.
Az idei év végi koncert a lemezbemutatók jegyében áll: a Dresch Quartet új lemezét - amely Ritka madár címmel jelent meg - ismerteti meg közönségével. Grencsó István legújabb kompozícióiból a mindig változó felállású Kollektíva játszik, feltehetően a Fekete-fehér szőttes című lemezről is. A Makám pedig Yanna Yova című új, jubileumi CD-jéről válogat. A Szigony zenekar pedig Kerényi Robi vezetésével igazi csángó táncházi muzsikáról gondoskodik, valószínűsíthetően hajnalig.
2009. December 27, 20:00 - Fonó Budai Zeneház
Dresch Quartet, Grencsó Kollektíva, Makám, Szigony zenekar

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.