Jazz/World

Katalán zene az Opus Jazz Clubban

2021.11.23. 10:15
Ajánlom
A Catalan Sounds sorozat keretén belül két friss és élettel teli katalán formáció érkezik az Opus Jazz Club színpadára decemberben.

A barcelonai származású, argentin és svájci felmenőkkel rendelkező zongorista-énekes Lucia Fumero számos különböző stílusú formációban közreműködött pályája során. Nemrégiben az őt ért zenei hatásokból megalkotta saját zenei világát és 2020 novemberében Universo normal címmel megjelentette első debütáló albumát, melyet december 3-án az Opus Jazz Club közönségének is bemutat.

1203_Lucia_Fumero_FOTO_PROMO_HECTOR_NOGUERA-115618.jpg

Lucia Fumero (Fotó/Forrás: Héctor Noguera)

Lucia Fumero egyaránt jártas az instrumentális zenében és a dalszerzésben, és az sem ritka, hogy impresszionista eszközökhöz nyúl. Univerzumának magja a folk zenéből bontakozik ki, melyet klasszikus és jazz-zenei elemekkel megfűszerezve, valami egészen újjá és egyedivé alakít. 

Catalan Sounds - Lucia Fumero Trio

Időpont: 2021. december 3. 20:00

Helyszín: Opus Jazz Club

A december 4-én kvartettjével fellépő Pau Figueres nemcsak számos zenei nyelvet beszél folyékonyan, de képes a gitárt egy önmagáért beszélő hangszerré varázsolni. 

Pau jelenleg a többszörös Grammy-díjas művész, Alejandro Sanz társaságában turnézik, és olyan nevekkel dolgozott eddigi pályája során, mint Rufus Wainwright, Sílvia Pérez Cruz, Jonah Smith, Mayte Martin és Carles Benavent. 

A zenész a flamenco-t ötvözi a kortárs könnyűzenei műfajokkal, kompozíciói pedig hűen tükrözik egyedi zenefelfogását: a gitárra egy sokoldalú cross-over hangszerként tekint. 

Catalan Sounds - Pau Figueres

Időpont: 2021. december 4. 20:00

Helyszín: Opus Jazz Club

Fejléckép: Pau Figueres (forrás: Budapest Music Center)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?
Jazz/World hír

A Berklee-n tartott mesterkurzust Lukács Miklós cimbalomművész

A világhírű zeneoktatási intézmény valenciai campusán tartott kurzuson a hallgatók és a tanárok is megismerkedhettek a cimbalomban rejlő számtalan lehetőséggel.