Jazz/World

Kaukázusi karácsony – a Vardis Kucha együttes koncertje

2021.12.15. 11:10
Ajánlom
Georgiai karácsonyi énekek csendülnek fel a Városmajori kistemplomban december 17-én este héttől a Vardis Kucha előadásában. Az est keretében a budapesti georgiai folkegyüttes a különleges hangzású a capella népzene mellett modernebb és harmonikával, pandurin, valamint gitáron kísért dalokat is megszólaltat majd.

A Shobis galoba, vagyis karácsonyi ének című koncert alapját a szakrális polifon népzene képezi, a dalok másik része pedig a vágyódást, az emlékeket és az emberi dilemmákat érinti. A georgiai kereszténység i. sz. 327 előttre nyúlik vissza, ezzel jelen ismereteink szerint a georgiai (grúz) népzene a keresztény zene legősibb többszólamú hagyománya. Ezt az ősi zenét szeretné megismertetni a magyar közönséggel a 2020-ban alakult, Buzsáki Dániel (basszus szólam, harmonika), Rick Róbert (középszólam, panduri), és Szász Eszter (felső szólam, gitár) alkotta Vardis Kucha együttes. Repertoárjuk nagy részét természetesen az UNESCO eszmei világörökség részét képező georgiai polifon népdalok alkotják, de a népzene jelenlegi áramlataival is hangsúlyosan foglalkoznak.

Az első koncertjük után közvetlenül érkezett Covid-járvány miatt rögtön egy időre az online térbe költöztek – hangfelvételeket és videókat készítettek. Így nyílt lehetőségük a georgiai Herio énekegyüttessel közösen karanténvideót felvenni a magyarországi Georgiai Nagykövetség felkérésére. A vírushelyzet enyhülése óta rendszeresen adnak élő koncerteket is.

A georgiai (grúz) polifon népzene jellegzetessége a háromszólamúság.

A szólamok egyenrangúsága a zene eszmeiségéből következik, a megszólaló dalban az énekesek egyharmad-egyharmad részben lesznek építőkövei az egységnek.

Emiatt a három szólam különböző hangképzéssel szólal meg, a test és a fej különböző részei vesznek részt a hang rezgésében. Ez adja a georgiai népzene a nyugati fül számára olykor karcos hangszínét, de különleges harmóniái és modulációi sokszor meglepően modernnek hatnak. A szakrális és világi zene az ország egész területén párhuzamosan élt és fejlődött az évszázadok során, az elmúlt századokban megjelent a hangszerkíséretes polifon zene, a tánczene és az urban-folk is, melyekből ezen a koncerten is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők.

Vardis Kucha – karácsonyi koncert

2021. december 17. 19:00
Városmajori kistemplom
1122 Budapest, XII. Csaba utca 5.

Buzsáki Dániel – basszus szólam, harmonika
Rick Róbert – közép szólam, panduri
Szász Eszter – felső szólam, gitár

Fejléckép forrása: Vardis Kucha együttes

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World veszprém

Snétberger Ferenc triplázik a VeszprémFesten!

Különleges zenei élménnyel várja nézőit a VeszprémFest. A prémium zenei fesztivál 2024-ben Snétberger Ferenc Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima díjas gitáros művészetéből ad három napon át metszetet a fesztivál exkluzív koncerthelyszínén, a Jezsuita Templomkertben.
Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között.