Jazz/World

Kaukázusi karácsony – a Vardis Kucha együttes koncertje

2021.12.15. 11:10
Ajánlom
Georgiai karácsonyi énekek csendülnek fel a Városmajori kistemplomban december 17-én este héttől a Vardis Kucha előadásában. Az est keretében a budapesti georgiai folkegyüttes a különleges hangzású a capella népzene mellett modernebb és harmonikával, pandurin, valamint gitáron kísért dalokat is megszólaltat majd.

A Shobis galoba, vagyis karácsonyi ének című koncert alapját a szakrális polifon népzene képezi, a dalok másik része pedig a vágyódást, az emlékeket és az emberi dilemmákat érinti. A georgiai kereszténység i. sz. 327 előttre nyúlik vissza, ezzel jelen ismereteink szerint a georgiai (grúz) népzene a keresztény zene legősibb többszólamú hagyománya. Ezt az ősi zenét szeretné megismertetni a magyar közönséggel a 2020-ban alakult, Buzsáki Dániel (basszus szólam, harmonika), Rick Róbert (középszólam, panduri), és Szász Eszter (felső szólam, gitár) alkotta Vardis Kucha együttes. Repertoárjuk nagy részét természetesen az UNESCO eszmei világörökség részét képező georgiai polifon népdalok alkotják, de a népzene jelenlegi áramlataival is hangsúlyosan foglalkoznak.

Az első koncertjük után közvetlenül érkezett Covid-járvány miatt rögtön egy időre az online térbe költöztek – hangfelvételeket és videókat készítettek. Így nyílt lehetőségük a georgiai Herio énekegyüttessel közösen karanténvideót felvenni a magyarországi Georgiai Nagykövetség felkérésére. A vírushelyzet enyhülése óta rendszeresen adnak élő koncerteket is.

A georgiai (grúz) polifon népzene jellegzetessége a háromszólamúság.

A szólamok egyenrangúsága a zene eszmeiségéből következik, a megszólaló dalban az énekesek egyharmad-egyharmad részben lesznek építőkövei az egységnek.

Emiatt a három szólam különböző hangképzéssel szólal meg, a test és a fej különböző részei vesznek részt a hang rezgésében. Ez adja a georgiai népzene a nyugati fül számára olykor karcos hangszínét, de különleges harmóniái és modulációi sokszor meglepően modernnek hatnak. A szakrális és világi zene az ország egész területén párhuzamosan élt és fejlődött az évszázadok során, az elmúlt századokban megjelent a hangszerkíséretes polifon zene, a tánczene és az urban-folk is, melyekből ezen a koncerten is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők.

Vardis Kucha – karácsonyi koncert

2021. december 17. 19:00
Városmajori kistemplom
1122 Budapest, XII. Csaba utca 5.

Buzsáki Dániel – basszus szólam, harmonika
Rick Róbert – közép szólam, panduri
Szász Eszter – felső szólam, gitár

Fejléckép forrása: Vardis Kucha együttes

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.
Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.
Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.