Jazz/World

Kaukázusi karácsony – a Vardis Kucha együttes koncertje

2021.12.15. 11:10
Ajánlom
Georgiai karácsonyi énekek csendülnek fel a Városmajori kistemplomban december 17-én este héttől a Vardis Kucha előadásában. Az est keretében a budapesti georgiai folkegyüttes a különleges hangzású a capella népzene mellett modernebb és harmonikával, pandurin, valamint gitáron kísért dalokat is megszólaltat majd.

A Shobis galoba, vagyis karácsonyi ének című koncert alapját a szakrális polifon népzene képezi, a dalok másik része pedig a vágyódást, az emlékeket és az emberi dilemmákat érinti. A georgiai kereszténység i. sz. 327 előttre nyúlik vissza, ezzel jelen ismereteink szerint a georgiai (grúz) népzene a keresztény zene legősibb többszólamú hagyománya. Ezt az ősi zenét szeretné megismertetni a magyar közönséggel a 2020-ban alakult, Buzsáki Dániel (basszus szólam, harmonika), Rick Róbert (középszólam, panduri), és Szász Eszter (felső szólam, gitár) alkotta Vardis Kucha együttes. Repertoárjuk nagy részét természetesen az UNESCO eszmei világörökség részét képező georgiai polifon népdalok alkotják, de a népzene jelenlegi áramlataival is hangsúlyosan foglalkoznak.

Az első koncertjük után közvetlenül érkezett Covid-járvány miatt rögtön egy időre az online térbe költöztek – hangfelvételeket és videókat készítettek. Így nyílt lehetőségük a georgiai Herio énekegyüttessel közösen karanténvideót felvenni a magyarországi Georgiai Nagykövetség felkérésére. A vírushelyzet enyhülése óta rendszeresen adnak élő koncerteket is.

A georgiai (grúz) polifon népzene jellegzetessége a háromszólamúság.

A szólamok egyenrangúsága a zene eszmeiségéből következik, a megszólaló dalban az énekesek egyharmad-egyharmad részben lesznek építőkövei az egységnek.

Emiatt a három szólam különböző hangképzéssel szólal meg, a test és a fej különböző részei vesznek részt a hang rezgésében. Ez adja a georgiai népzene a nyugati fül számára olykor karcos hangszínét, de különleges harmóniái és modulációi sokszor meglepően modernnek hatnak. A szakrális és világi zene az ország egész területén párhuzamosan élt és fejlődött az évszázadok során, az elmúlt századokban megjelent a hangszerkíséretes polifon zene, a tánczene és az urban-folk is, melyekből ezen a koncerten is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők.

Vardis Kucha – karácsonyi koncert

2021. december 17. 19:00
Városmajori kistemplom
1122 Budapest, XII. Csaba utca 5.

Buzsáki Dániel – basszus szólam, harmonika
Rick Róbert – közép szólam, panduri
Szász Eszter – felső szólam, gitár

Fejléckép forrása: Vardis Kucha együttes

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.  
Jazz/World ajánló

Krakkó és Kassa után Budapesten is vár mindenkit a Fonó V4 Klubja

Lengyel, szlovák és magyar művészek által vezetett zenés és táncos workshopok, nemzetközi táncház és olyan emblematikus zenekarok koncertjei is szerepelnek a január 20-21-i programsorozaton, mint a lengyel Kapela Maliszów, a szlovák NOGABAND vagy a magyar Góbé.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lisa Marie Presley

Elvis Presley egyetlen lányát ötvennégy éves korában érte a halál. Az énekesnőt szívmegállással szállították kórházba, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét.