Jazz/World

Kék szivárvány

2007.01.25. 00:00
Ajánlom
Ez a címe annak a jótékonysági célú, gyimesi csángó hagyományőrző műsornak, amelyre február 16-án a Hagyományok Házában kerül sor. A műsor bevételét a gyimesközéploki csángó hagyományőrző ház létrehozására fordítják.

Gyimesközéplok egy kis falu Erdélyben, 39 km-re Csíkszeredától, amelynek csupán 23 román lakója van, a többiek – szám szerint 1152 – mind magyarok. A románul Lunca de Jos-nak becézett faluban minden évben megrendezik a Gyimesi Tánctábort, amely különleges színfoltot jelent az Erdély-szerte megrendezett tánctáborok között, hiszen itt a gardon, mint a csángó muzsika elengedhetetlen kelléke fontos szerepet kap.

A csángó ember, saját vallomása szerint "minden alkalmat megragad, hogy rúghasson a fenekihez", így évente több táncmulatságot szerveznek, de kint a hegyekben, egymagukban is szívesen énekelnek. A Gyimesi néptánccsoportok kitartóan őrzik a régi, a mindennapi életben már részben elfeledett táncokat, és ők képezik a magját a tánctáboroknak is, melyre külföldről és belföldről egyaránt sokan ellátogatnak.

A gyimesközéplokiak most egy csángó hagyományőrző ház létrehozásán fáradoznak, hogy a tánctábor mellett méltó helyen énekelhessenek, táncolhassanak és mutathassák be másoknak is kultúrájukat.

(2007. február 16. 19:00 Hagyományok Háza (Budapest) - Kék szivárvány - jótékonysági célú, gyimesi csángó hagyományőrző műsor; km.: egy negyven fős adatközlő zenészekből, táncosokból, énekesekből álló társulat)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.