Jazz/World

Kelemen marad a Hagyományok Háza élén

2006.05.23. 00:00
Ajánlom
Kelemen Lászlót bízták meg a Hagyományok Háza főigazgatói teendőinek ellátásával újabb öt évre.

Dr. Bozóki András kulturális miniszter megbízólevelét 2006. május 18-án a Hagyományok Házában, az intézmény társulati ülésén Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma helyettes államtitkára adta át Kelemen László főigazgatónak. A megbízás 2006. július 1. és 2011. június 30. közötti időszakra szól.

Kelemen László 1960-ban született a székelyföldi Gyergyóditróban. Tíz éves korától a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult hegedülni, majd Csíky Boldizsár zeneszerzés-növendéke lett. A marosvásárhelyi zenei érettségi után a kolozsvári G. Dima Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányaimat, ahol 1984-ben zeneszerzés szakon diplomázott. Közben erdélyi hangszeres és vokális népzenét kezdett gyűjteni, illetve játszani. Tagja lett a Bodzafa táncház-zenekarnak, amellyel a kolozsvári táncházban muzsikált. Az egyetem elvégzése után az akkori romániai kötelező kihelyezési rendszer keretében Nagyenyedre került, ahol zenetanárként dolgozott.

1986-ban Magyarországon telepedett le. 1992-ig zenei szerkesztőként dolgozott a Zeneműkiadónál; 1987-ben Ökrös Csabával és Berecz Andrással megalakította az Ökrös zenekart, amelynek vezetője, „botcsinálta” menedzsere és lemezeinek kiadója lett. A zenekarral végigkoncertezte Európát, de eljutott az Egyesült Államokba és Japánba is. 1988-tól a Hungarotonnak is szerkesztett erdélyi népzenei lemezeket. 1992-től 2000 márciusáig a Budapest Táncegyüttes zenei vezetője volt, s zenei szerkesztőként is közreműködött különféle nagyrendezvények – pl. a Szegedi Szabadtéri Játékok – népzenei produkcióinak megvalósításában.

1997-ben Kelemen László kezdeményezésére és vezetésével indult el a Fonó Budai Zeneházban az Utolsó Óra átfogó hangszeres népzenei gyűjtést, amely a mai napig folyik. Eddig több mint 1000 óra felvételt készítettek és archiváltak, s a gyűjtés időközben a XX. század legnagyobb Kárpát-medencei hangszeres népzenei gyűjtésévé vált. Eredményeiket az Új Pátria elnevezésű CD-sorozatban teszik hozzáférhetővé a nagyközönség számára. Szerkesztésében eddig 13 CD-t jelent meg a 45 részesre tervezett sorozatból, de készült már válogatás francia megrendelésre is.

2000. november 15-én a Hagyományok Háza miniszteri biztosa lett; 2001. július 1. óta az intézmény főigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.