Jazz/World

Kelemen marad a Hagyományok Háza élén

2006.05.23. 00:00
Ajánlom
Kelemen Lászlót bízták meg a Hagyományok Háza főigazgatói teendőinek ellátásával újabb öt évre.

Dr. Bozóki András kulturális miniszter megbízólevelét 2006. május 18-án a Hagyományok Házában, az intézmény társulati ülésén Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma helyettes államtitkára adta át Kelemen László főigazgatónak. A megbízás 2006. július 1. és 2011. június 30. közötti időszakra szól.

Kelemen László 1960-ban született a székelyföldi Gyergyóditróban. Tíz éves korától a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult hegedülni, majd Csíky Boldizsár zeneszerzés-növendéke lett. A marosvásárhelyi zenei érettségi után a kolozsvári G. Dima Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányaimat, ahol 1984-ben zeneszerzés szakon diplomázott. Közben erdélyi hangszeres és vokális népzenét kezdett gyűjteni, illetve játszani. Tagja lett a Bodzafa táncház-zenekarnak, amellyel a kolozsvári táncházban muzsikált. Az egyetem elvégzése után az akkori romániai kötelező kihelyezési rendszer keretében Nagyenyedre került, ahol zenetanárként dolgozott.

1986-ban Magyarországon telepedett le. 1992-ig zenei szerkesztőként dolgozott a Zeneműkiadónál; 1987-ben Ökrös Csabával és Berecz Andrással megalakította az Ökrös zenekart, amelynek vezetője, „botcsinálta” menedzsere és lemezeinek kiadója lett. A zenekarral végigkoncertezte Európát, de eljutott az Egyesült Államokba és Japánba is. 1988-tól a Hungarotonnak is szerkesztett erdélyi népzenei lemezeket. 1992-től 2000 márciusáig a Budapest Táncegyüttes zenei vezetője volt, s zenei szerkesztőként is közreműködött különféle nagyrendezvények – pl. a Szegedi Szabadtéri Játékok – népzenei produkcióinak megvalósításában.

1997-ben Kelemen László kezdeményezésére és vezetésével indult el a Fonó Budai Zeneházban az Utolsó Óra átfogó hangszeres népzenei gyűjtést, amely a mai napig folyik. Eddig több mint 1000 óra felvételt készítettek és archiváltak, s a gyűjtés időközben a XX. század legnagyobb Kárpát-medencei hangszeres népzenei gyűjtésévé vált. Eredményeiket az Új Pátria elnevezésű CD-sorozatban teszik hozzáférhetővé a nagyközönség számára. Szerkesztésében eddig 13 CD-t jelent meg a 45 részesre tervezett sorozatból, de készült már válogatás francia megrendelésre is.

2000. november 15-én a Hagyományok Háza miniszteri biztosa lett; 2001. július 1. óta az intézmény főigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.