Jazz/World

Képzett társítások

2007.11.12. 00:00
Ajánlom
A Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című irodalmi-művészeti sorozat következő, november 30-i estjén a magyarországi művészeti élet jelentős alkotó- és előadóművészek zárják a 2007-es évet. Nádas Péter legutóbbi regénye, a Párhuzamos történetek két évvel ezelőtt látott napvilágot. Az idén 65 éves író Jovánovics György szobrászművésszel együtt kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007. augusztus 20-án, amikor Alföldi Róbert a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést vette át.

Nádas Péter novemberben az Egyesült Államokba utazott abból az alkalomból, hogy nemrég jelent meg ottani új kötete Tűz és tudás címmel. A könyv máris elnyerte az amerikai kritikusok tetszését, a tekintélyes The New York Times terjedelmes cikkben méltatta Nádas Pétert, akit a szerző Prousthoz és Thomas Mannhoz hasonlított.

Jovánovics György nemcsak hazánkban, hanem jelentős németországi kiállítóhelyeken is bemutatkozott több egyéni kiállításon, jelenleg a Corvinus Egyetem homlokzatára készül 34 méter magas acélkompozíciója (ő nyerte az erre a munkára kiírt pályázatot).

A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek bemutatására és vetítésre épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos a zene, hiszen a meghívott zenészek kreatív módon reagálnak mindarra, ami az esten elhangzik vagy látható. November 30-án a hazai dzsesszélet egyik legjelentősebb formációja, a Trio Midnight játszik, amelynek két tagjától is új lemez jelent meg nemrég. A finom játékáról ismert dobos, Balázs Elemér a saját együttesével, a Balázs Elemér Grouppal új albumot készített.

A kitűnő zongorista-zeneszerző, Oláh Kálmánnak pedig megjelent nemrég az első amerikai CD-je, amelyen két világhírű muzsikussal játszik. A 2006-ban Liszt-díjjal kitűntetett Oláh Kálmán ugyanis tavaly megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíját (a tengerentúlon, a dzsessz „hazájában”!), a díjat Oláh Kálmán 2006 szeptemberében vette át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán. A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. Ez a címe az idén megjelent CD-nek is, amelyen Oláh Kálmán két világhírű zenésszel játszik: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

Nádas Péter Budapesten született 1942-ben. Mindössze 13 éves volt, amikor édesanyja meghalt, őt nem sokkal később követte édesapja is. Nádas Péter tizenhat évesen megszakítja tanulmányait. Előbb fényképészetet tanul, majd a Nők Lapja szerkesztőségében fotóriporter-gyakornokként dolgozik. Elvégzi a MÚOSZ kétéves újságíró-iskoláját. Katonai szolgálata után a Pest Megyei Hírlap munkatársa fotóriporterként, majd újságíróként.

1967-ben jelenik meg első kötete, A Biblia. 1968 nyarán kiadják a Leírás novelláit és szövegeit, elkezdi az Egy családregény vége című regényét, amelyet 1972 augusztusában fejez be, s amelyet csak 1977-ben jelentet meg a Szépirodalmi Könyvkiadó.

1972 szeptemberében három hónapos ösztöndíjjal Kelet-Berlinbe utazik. 1973 nyarától az Emlékiratok könyve első változatán dolgozik. 1974 és 1979 között a Gyermekünk című pedagógiai folyóiratnál dolgozik olvasószerkesztőként. 1979-ben feladja állását, csak a regénynek szenteli idejét, 1985-ben fejezi be.

Ugyanezen a nyáron Párhuzamos történetek című regényén kezd dolgozni, ezt időközben többször megszakítja. 1989-ben Richard Swartz svéd újságíró-íróval négy napon át beszélgetnek, ezt magnóra veszik – ez lesz az alapja a Párbeszéd című közös könyvüknek. 1993. április 28-i infarktusa után újraélesztik – ebből az „élményből” született meg a Saját halál című írása.

Főbb díjai: 1978: Füst Milán-jutalom, 1980: Mikes Kelemen-díj, 1985: József Attila-díj, 1986: Örley-díj és Az Év Könyve jutalom, 1988: Déry Tibor-jutalom, 1990: Krúdy-díj, 1992: Kossuth-díj, 1992: május 5-én átveszi az Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur kitüntetést, 1995: március 24-én átveszi a Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung kitüntetést, 1998: a Szlovén Írószövetség Vilenica-díja, 2001: Soros-nagydíj, 2003 őszén Prágában átvette a Franz Kafka-díjat, 2005: Pro Urbe Budapest-díj, 2006: Márai Sándor-díj, Palládium-díj, továbbá Üveggolyó Díj (az Írók Boltja elismerése), 2007. aug. 20.: a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat)

Jovánovics György Budapesten született 1939-ben. 1957 és 1960 között szobrászatot tanult a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, filozófiát hallgatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1964-ben Bécsben tanul (Akademie für Angewandte Kunst), 1965-ben pedig Párizsban folytatja tanulmányait (Académie des Beaux-Arts). 1966-ban visszatér Magyarországra, számos avantgárd kiállítás szervezője és résztvevője.

1971-ben két hónapot tölt Essenben ösztöndíjasként a neves Folkwang Múzeumban. 1980 és 1983 között Berlinben dolgozik DAAD-ösztöndíjasként. 1988-ban részt vesz a szöuli olimpiai játékok alkalmából rendezett szobrászati szimpóziumon, monumentális alkotása a Szöuli olimpiai parkban látható.

1988-ban a berlini „Bildhauerwerkstatt”-ban dolgozik. 1989 és 1992 között megalkotja az 1956-os forradalom mártírjainak emlékművét, melyet a 301-es parcellában állítanak fel. 1991-ben meghívják az izraeli szobrászati szimpóziumra, ötméteres szobrát felállítják a Rishon le Zionon. 1991-től professzor a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. A salzburgi Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának a tagja.

Főbb díjai: 1972: Kassák-díj, 1990: Kiváló Művész, 1997: Kossuth-díj, 2007: Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat)

A Trio Midnight (tagjai: Oláh Kálmán/zongora, Egri János/nagybőgő, Balázs Elemér/dob) 1990-ben alakult, és tagjai két évtizede folyamatosan sikereket aratnak itthon és külföldön, 1995-ben például elsők lettek a legfontosabb európai versenyen, a belgiumi Hoeillartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. Ő szólóban, zongoristaként első lett a lengyelországi Kaliszban is, s ugyanabban az évben harmadikként végzett a floridai Jacksonville-ben, a Great American Jazz Piano versenyen – egyetlen európai döntősként.

Az 1995-ös év kiugró sikereit más, jelentős fesztiválbabérok követték, egyebek között 1998 és 2001 között minden évben a belgiumi Cineyben (Ciney Jazz Night), 1999-ben Karlovy Varyban. Oláh Kálmán 2001-ben megkapta a Gramofon – Klasszikus és Jazz kiadó által alapított Magyar Jazz Díjat a hazai dzsesszéletben betöltött szerepéért.

A zenekar legutóbbi közös lemeze a Trio Midnight Meets Lee Konitz (ez 2005 végén jelent meg), ezen a trió kitűnő zenészei a világhírű szaxofonossal játszanak. A négy előadó hatalmas sikert aratott a belgiumi Dinant Jazz Nights elnevezésű fesztiválon 2000-ben – az album, amely ezen koncert élő felvétele, 72 perc tiszta örömzene.

A 2006-ban Liszt-díjjal elismert Oláh Kálmán ugyanabban az évben megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíjat, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán. A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. 2007 júniusában megjelent az első saját CD-je is a tengerentúlon, az Always című CD-n Oláh Kálmán két világhírű zenésszel hallható: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

2007. november 30. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendég: Nádas Péter (író), Jovánovics György (szobrászművész), Trio Midnight (tagjai: Oláh Kálmán/zongora, Egri János/nagybőgő, Balázs Elemér/dob); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.