Jazz/World

Képzett társítások

2007.11.12. 00:00
Ajánlom
A Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című irodalmi-művészeti sorozat következő, november 30-i estjén a magyarországi művészeti élet jelentős alkotó- és előadóművészek zárják a 2007-es évet. Nádas Péter legutóbbi regénye, a Párhuzamos történetek két évvel ezelőtt látott napvilágot. Az idén 65 éves író Jovánovics György szobrászművésszel együtt kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007. augusztus 20-án, amikor Alföldi Róbert a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést vette át.

Nádas Péter novemberben az Egyesült Államokba utazott abból az alkalomból, hogy nemrég jelent meg ottani új kötete Tűz és tudás címmel. A könyv máris elnyerte az amerikai kritikusok tetszését, a tekintélyes The New York Times terjedelmes cikkben méltatta Nádas Pétert, akit a szerző Prousthoz és Thomas Mannhoz hasonlított.

Jovánovics György nemcsak hazánkban, hanem jelentős németországi kiállítóhelyeken is bemutatkozott több egyéni kiállításon, jelenleg a Corvinus Egyetem homlokzatára készül 34 méter magas acélkompozíciója (ő nyerte az erre a munkára kiírt pályázatot).

A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek bemutatására és vetítésre épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos a zene, hiszen a meghívott zenészek kreatív módon reagálnak mindarra, ami az esten elhangzik vagy látható. November 30-án a hazai dzsesszélet egyik legjelentősebb formációja, a Trio Midnight játszik, amelynek két tagjától is új lemez jelent meg nemrég. A finom játékáról ismert dobos, Balázs Elemér a saját együttesével, a Balázs Elemér Grouppal új albumot készített.

A kitűnő zongorista-zeneszerző, Oláh Kálmánnak pedig megjelent nemrég az első amerikai CD-je, amelyen két világhírű muzsikussal játszik. A 2006-ban Liszt-díjjal kitűntetett Oláh Kálmán ugyanis tavaly megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíját (a tengerentúlon, a dzsessz „hazájában”!), a díjat Oláh Kálmán 2006 szeptemberében vette át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán. A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. Ez a címe az idén megjelent CD-nek is, amelyen Oláh Kálmán két világhírű zenésszel játszik: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

Nádas Péter Budapesten született 1942-ben. Mindössze 13 éves volt, amikor édesanyja meghalt, őt nem sokkal később követte édesapja is. Nádas Péter tizenhat évesen megszakítja tanulmányait. Előbb fényképészetet tanul, majd a Nők Lapja szerkesztőségében fotóriporter-gyakornokként dolgozik. Elvégzi a MÚOSZ kétéves újságíró-iskoláját. Katonai szolgálata után a Pest Megyei Hírlap munkatársa fotóriporterként, majd újságíróként.

1967-ben jelenik meg első kötete, A Biblia. 1968 nyarán kiadják a Leírás novelláit és szövegeit, elkezdi az Egy családregény vége című regényét, amelyet 1972 augusztusában fejez be, s amelyet csak 1977-ben jelentet meg a Szépirodalmi Könyvkiadó.

1972 szeptemberében három hónapos ösztöndíjjal Kelet-Berlinbe utazik. 1973 nyarától az Emlékiratok könyve első változatán dolgozik. 1974 és 1979 között a Gyermekünk című pedagógiai folyóiratnál dolgozik olvasószerkesztőként. 1979-ben feladja állását, csak a regénynek szenteli idejét, 1985-ben fejezi be.

Ugyanezen a nyáron Párhuzamos történetek című regényén kezd dolgozni, ezt időközben többször megszakítja. 1989-ben Richard Swartz svéd újságíró-íróval négy napon át beszélgetnek, ezt magnóra veszik – ez lesz az alapja a Párbeszéd című közös könyvüknek. 1993. április 28-i infarktusa után újraélesztik – ebből az „élményből” született meg a Saját halál című írása.

Főbb díjai: 1978: Füst Milán-jutalom, 1980: Mikes Kelemen-díj, 1985: József Attila-díj, 1986: Örley-díj és Az Év Könyve jutalom, 1988: Déry Tibor-jutalom, 1990: Krúdy-díj, 1992: Kossuth-díj, 1992: május 5-én átveszi az Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur kitüntetést, 1995: március 24-én átveszi a Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung kitüntetést, 1998: a Szlovén Írószövetség Vilenica-díja, 2001: Soros-nagydíj, 2003 őszén Prágában átvette a Franz Kafka-díjat, 2005: Pro Urbe Budapest-díj, 2006: Márai Sándor-díj, Palládium-díj, továbbá Üveggolyó Díj (az Írók Boltja elismerése), 2007. aug. 20.: a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat)

Jovánovics György Budapesten született 1939-ben. 1957 és 1960 között szobrászatot tanult a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, filozófiát hallgatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1964-ben Bécsben tanul (Akademie für Angewandte Kunst), 1965-ben pedig Párizsban folytatja tanulmányait (Académie des Beaux-Arts). 1966-ban visszatér Magyarországra, számos avantgárd kiállítás szervezője és résztvevője.

1971-ben két hónapot tölt Essenben ösztöndíjasként a neves Folkwang Múzeumban. 1980 és 1983 között Berlinben dolgozik DAAD-ösztöndíjasként. 1988-ban részt vesz a szöuli olimpiai játékok alkalmából rendezett szobrászati szimpóziumon, monumentális alkotása a Szöuli olimpiai parkban látható.

1988-ban a berlini „Bildhauerwerkstatt”-ban dolgozik. 1989 és 1992 között megalkotja az 1956-os forradalom mártírjainak emlékművét, melyet a 301-es parcellában állítanak fel. 1991-ben meghívják az izraeli szobrászati szimpóziumra, ötméteres szobrát felállítják a Rishon le Zionon. 1991-től professzor a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. A salzburgi Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának a tagja.

Főbb díjai: 1972: Kassák-díj, 1990: Kiváló Művész, 1997: Kossuth-díj, 2007: Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat)

A Trio Midnight (tagjai: Oláh Kálmán/zongora, Egri János/nagybőgő, Balázs Elemér/dob) 1990-ben alakult, és tagjai két évtizede folyamatosan sikereket aratnak itthon és külföldön, 1995-ben például elsők lettek a legfontosabb európai versenyen, a belgiumi Hoeillartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. Ő szólóban, zongoristaként első lett a lengyelországi Kaliszban is, s ugyanabban az évben harmadikként végzett a floridai Jacksonville-ben, a Great American Jazz Piano versenyen – egyetlen európai döntősként.

Az 1995-ös év kiugró sikereit más, jelentős fesztiválbabérok követték, egyebek között 1998 és 2001 között minden évben a belgiumi Cineyben (Ciney Jazz Night), 1999-ben Karlovy Varyban. Oláh Kálmán 2001-ben megkapta a Gramofon – Klasszikus és Jazz kiadó által alapított Magyar Jazz Díjat a hazai dzsesszéletben betöltött szerepéért.

A zenekar legutóbbi közös lemeze a Trio Midnight Meets Lee Konitz (ez 2005 végén jelent meg), ezen a trió kitűnő zenészei a világhírű szaxofonossal játszanak. A négy előadó hatalmas sikert aratott a belgiumi Dinant Jazz Nights elnevezésű fesztiválon 2000-ben – az album, amely ezen koncert élő felvétele, 72 perc tiszta örömzene.

A 2006-ban Liszt-díjjal elismert Oláh Kálmán ugyanabban az évben megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíjat, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán. A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. 2007 júniusában megjelent az első saját CD-je is a tengerentúlon, az Always című CD-n Oláh Kálmán két világhírű zenésszel hallható: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

2007. november 30. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendég: Nádas Péter (író), Jovánovics György (szobrászművész), Trio Midnight (tagjai: Oláh Kálmán/zongora, Egri János/nagybőgő, Balázs Elemér/dob); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.