Jazz/World

Képzett társítások a Bárkában

2008.04.11. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. 2008. április 25-én Grecsó Krisztián (író) és Sebő Ferenc (népzenész) lesz Alföldi Róbert vendége.

Sebő Ferenc énekes, gitáros, dalszerző, népzenekutató 1947. február 10–én született Szekszárdon. 1970-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, utána a Pest Megyei Tanács Tervező Vállalatánál, 1971-től 1973-ig az OSZK Könyvtártudományi és Módszertani Központjánál dolgozott tervező építészként.
1989-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyetemi ágazatán, a zenetudományi szakon is diplomát szerzett.

Énekesként és zeneszerzőként 1969-ben mutatkozott be az Egyetemi Színpadon. 1970-ben évfolyamtársával, Halmos Bálával megalapítja a Sebő együttest. 1971-től 1973-ig a Huszonötödik Színház zeneszerzője és előadója. Bekapcsolódott a népzenekutatásba is, a Népművelési Intézet kutatási osztályának előadója lett. Szerepelt Jancsó Miklós Még kér a nép és Zolnay Pál Fotográfia című filmjében. Újszerű népzenei feldolgozásai, rádiós és televíziós szereplései hamarosan ismertté tették.

A Magyar Televízió Zenei Osztályán népzenei szerkesztőként, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zenetudományi szakán népzeneoktatóként dolgozott. Az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársaként a mai napig tudományos kutatói munkát végez.

1996-tól 2001-ig a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője volt, jelenleg az általa alapított Hagyományok Háza szakmai igazgatója.

Díjai: a Magyar Rádió és a Televízió nívódíjai, Tímár Sándorral és Halmos Bélával megosztott Állami Díj a táncházmozgalom megszervezéséért (1978), a Magyar Művészetért Alapítvány díja (1995), a Budapest Klub Planetáris Gondolkodásért díj - ismét Tímár Sándorral és Halmos Bélával (1996), Budapestért Díj Halmos Bélával megosztva (2000), Pro Cultura Urbis díj (2006), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2006).

Grecsó Krisztián író, költő a Csongrád megyei Szegváron született 1976-ban, 1994-ben érettségizett. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola után a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakán diplomázott.

2001-től 2006-ig a Bárka szerkesztője. Jelenleg Budapesten él, író, forgatókönyvíró, a Szépírók Társaságának alelnöke, a Nők Lapja vezető szerkesztője.

Első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta 2001-ben. Több utánnyomás után 2006-ban jelent meg a könyv második, átdolgozott kiadása a Magvető kiadó gondozásában.
2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye, amely 2007-ben németül is megjelent, s várható a cseh, szlovén és török kiadása is. Legújabb regénye, a Tánciskola a napokban jelent meg.

Díjai: Gérecz Attila-díj (1996, az év legjobb elsőkönyve díj), Bródy Sándor-díj (2002, az év legjobb szépprózai elsőkönyvéért), Faludy-díj (2003), Déry Tibor-díj (2004), József Attila-díj (2006), Márciusi ifjak-díj (2008 – az idén március 15-én első ízben átadott állami elismerés).

(2008. április 25. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások - AEGON estek a Bárkában; házigazda: Alföldi Róbert; vendég: Grecsó Krisztián (író), Sebő Ferenc (népzenész); sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.