Jazz/World

Képzett társítások a Bárkában

2008.04.11. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. 2008. április 25-én Grecsó Krisztián (író) és Sebő Ferenc (népzenész) lesz Alföldi Róbert vendége.

Sebő Ferenc énekes, gitáros, dalszerző, népzenekutató 1947. február 10–én született Szekszárdon. 1970-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, utána a Pest Megyei Tanács Tervező Vállalatánál, 1971-től 1973-ig az OSZK Könyvtártudományi és Módszertani Központjánál dolgozott tervező építészként.
1989-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyetemi ágazatán, a zenetudományi szakon is diplomát szerzett.

Énekesként és zeneszerzőként 1969-ben mutatkozott be az Egyetemi Színpadon. 1970-ben évfolyamtársával, Halmos Bálával megalapítja a Sebő együttest. 1971-től 1973-ig a Huszonötödik Színház zeneszerzője és előadója. Bekapcsolódott a népzenekutatásba is, a Népművelési Intézet kutatási osztályának előadója lett. Szerepelt Jancsó Miklós Még kér a nép és Zolnay Pál Fotográfia című filmjében. Újszerű népzenei feldolgozásai, rádiós és televíziós szereplései hamarosan ismertté tették.

A Magyar Televízió Zenei Osztályán népzenei szerkesztőként, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zenetudományi szakán népzeneoktatóként dolgozott. Az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársaként a mai napig tudományos kutatói munkát végez.

1996-tól 2001-ig a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője volt, jelenleg az általa alapított Hagyományok Háza szakmai igazgatója.

Díjai: a Magyar Rádió és a Televízió nívódíjai, Tímár Sándorral és Halmos Bélával megosztott Állami Díj a táncházmozgalom megszervezéséért (1978), a Magyar Művészetért Alapítvány díja (1995), a Budapest Klub Planetáris Gondolkodásért díj - ismét Tímár Sándorral és Halmos Bélával (1996), Budapestért Díj Halmos Bélával megosztva (2000), Pro Cultura Urbis díj (2006), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2006).

Grecsó Krisztián író, költő a Csongrád megyei Szegváron született 1976-ban, 1994-ben érettségizett. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola után a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakán diplomázott.

2001-től 2006-ig a Bárka szerkesztője. Jelenleg Budapesten él, író, forgatókönyvíró, a Szépírók Társaságának alelnöke, a Nők Lapja vezető szerkesztője.

Első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta 2001-ben. Több utánnyomás után 2006-ban jelent meg a könyv második, átdolgozott kiadása a Magvető kiadó gondozásában.
2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye, amely 2007-ben németül is megjelent, s várható a cseh, szlovén és török kiadása is. Legújabb regénye, a Tánciskola a napokban jelent meg.

Díjai: Gérecz Attila-díj (1996, az év legjobb elsőkönyve díj), Bródy Sándor-díj (2002, az év legjobb szépprózai elsőkönyvéért), Faludy-díj (2003), Déry Tibor-díj (2004), József Attila-díj (2006), Márciusi ifjak-díj (2008 – az idén március 15-én első ízben átadott állami elismerés).

(2008. április 25. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások - AEGON estek a Bárkában; házigazda: Alföldi Róbert; vendég: Grecsó Krisztián (író), Sebő Ferenc (népzenész); sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.