Jazz/World

Képzett társítások a Bárkában

2007.04.11. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. Április 20-án Szabó T. Anna költő, Dragomán György író, Kenyeres Bálint filmrendező és David Yengibarjan harmonikaművész lesz Alföldi Róbert vendége.

David Yengibarjan 1976-ban született - ahogy Kenyeres Bálint is –, ám ő Jerevánban. Ott járt zeneiskolába, ott tanult meg harmonikázni. 1995-ben települt Magyarországra. Fellépett színházi produkciókban, játszott különböző filmekben (köztük Lukáts Andor Portugál című filmjében), ő szerezte a zenét például Farkas György Vérvonal, Szőke András Három, Sas Tamás Szerelemtől sújtva című filmjéhez, valamint több színházi előadáshoz, köztük volt Egressy Zoltán: Kék, kék, kék (Bárka Színház, rendezte: Lukáts Andor) és Janus-Glowaczky: Negyedik nővér (Radnóti Színház, rendező: Rusznyák Gábor) című produkciója.

Fellépésein a saját szerzeményeit játssza, de muzsikált számos dzsessz- és folkformációban is. Budapesten kívül hallhatta a közönség például Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Bécsben, az Edinburgh-i Színházi és Zenei Fesztiválon. 2001-ben Prágában az Archa Divadlo-ban Snétberger Ferenc és Barcza Horváth József társaságában lépett fel például a Khamaro Roma fesztiválon, szólóban vendégszerepelt egy, Milos Forman fiai által rendezett színdarabban. 1999-ben alakította meg a nevét viselő triót, arra törekedve, hogy ötvözze az argentin tangó, az azt megújító Astor Piazzolla és a különféle népzenék világát.

Eddig megjelent lemezei: Trio Yengibarjan: Tango Passion (2001), Balázs Elemér Group: Around the World (2002), David Yengibarjan - Frank London: Pandoukht (2003)

Szabó T. Anna 1972-ben született Kolozsváron, 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra, a gimnáziumot már Szombathelyen végezte. 1991-től a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eötvös Collegium magyar-angol szakos hallgatója, 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol reneszánsz és barokk nevű PhD-programot. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több lap rendszeresen közli a verseit, esszéit, kisprózai műveit. Emellett például James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike írásait fordította, jelenleg Shakespeare szonettjeinek új fordításán dogozik. Ha kell, tanít, szerkeszt, cikkeket és kritikákat ír. Budapesten él férjével, Dragomán György íróval és két gyermekükkel.

Kötetei: A madárlépte hó (Belvárosi Könyvkiadó, 1995), Nehézkedés (Magvető, 1998), Fény (Magvető, 2002), Rögzített mozgás (Magvető, 2004), Elhagy (Magvető, 2006). Díjai:
Petőfi-díj (1996), Soros-ösztöndíj (1997), Déry-díj (2000), Móricz Zsigmond ösztöndíj (2001), József Attila díj (2002), Vackor-díj (2003), Kavics-díj (2003), Zelk Zoltán díj (2004), Arany János ösztöndíj (2005); a Tokaji Írótábor díja (2005), Babits Mihály műfordítói ösztöndíj (2006); a berlini Művészeti Akadémia ösztöndíja (2006), a Mozgó Világ Nívódíja próza kategóriában (2006).

Dragomán György 1973-ban született, szülővárosát, Marosvásárhelyt 1988-ban hagyta el. Azóta kétszer volt Erdélyben, de ahogy ő maga írta: „napokig nem tudtam aludni a honvágytól, nem mentem többet, lassan megszoktam az ittlétet, Budapest lett az otthonom. 2005 nyarára telt el annyi idő, hogy úgy éreztem, újra elmehetek, szép és felszabadító élmény volt, egy idegen város, ahol minden utcát ismerek.” A kivándorlás után négy évig Szombathelyen élt, ott járt gimnáziumba és ott ismerte meg Szabó T. Annát is.
Az ELTE angol és filozófia szakára járt (közben tagja volt az Eötvös József Collegiumnak és Láthatatlan Kollégista is volt). Végül a filozófiát három év után - amikor rájött, mekkora munka a regényírás, abbahagyta. Az angolt azért elvégezte, sőt: a három éves PhD képzést is, közben öt éven át írta A pusztítás könyve című első regényét, amely 2002-ben jelent meg. Abban az évben, amikor a nagyobbik fia született. Ez a szép hagyomány 2005-ben folytatódott: akkor látott napvilágot a második regénye, A fehér király, és akkor született a kisebbik fia. Ennek a regénynek jelenleg 18 (!) külföldi kiadását készítik elő. Írásai megjelentek a Holmiban, a Mozgó Világban, a Jelenkorban, az ÉS-ben, az Alföldben, a Népszabadságban és a Kritikában. Dragomán György remek műfordító is, legutóbb megjelent fordítása Samuel Beckett Watt című regénye.

Díjai: 2003: Bródy díj (A pusztítás könyvéért), Soros ösztöndíj és a Mozgó Világ nívódíja;
2005: Déry Tibor Jutalom A fehér királyért; 2006: Márai Sándor díj és az Artisjus ösztöndíja, valamint a berlini Művészeti Akadémia ösztöndíja, 2007. március 15-én József Attila díjat kapott.

Kenyeres Bálint 1976-ban született Budapesten. Filozófiát, filmtörténetet és filmelméletet tanult az ELTE-n. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2005-ben veszi át filmrendezői diplomáját. Zárás című rövidfilmje szerepelt az 56. Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában, több mint 30 filmfesztiválon tucatnyi díjat nyert. Before Dawn című filmjét a 2005-ös Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be, azóta körülbelül 100 rangos fesztiválon szerepelt hatalmas sikerrel. A drámai erejű kisfilm 34 jelentős fő- vagy nagydíjat kapott, a rendező ezért átvehette az Európai Filmakadémia Európa Filmdíját is 2006 decemberében. (Ennyi díjból a legfontosabbakat is nehéz kiemelni, ezek megtalálhatók a következő címen: http://www.filmunio.hu/object.7c635ee5-8dfb-40ed-9e8a-f876146db703.ivy). Jelenleg első játékfilmjét forgatja.

(2007. április 20. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; Vendég: Szabó T. Anna (költő), Dragomán György (író), Kenyeres Bálint (filmrendező), David Yengibarjan (harmonika), házigazda: Alföldi Róbert, sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.