Jazz/World

Képzett társítások a Bárkában

2007.04.11. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. Április 20-án Szabó T. Anna költő, Dragomán György író, Kenyeres Bálint filmrendező és David Yengibarjan harmonikaművész lesz Alföldi Róbert vendége.

David Yengibarjan 1976-ban született - ahogy Kenyeres Bálint is –, ám ő Jerevánban. Ott járt zeneiskolába, ott tanult meg harmonikázni. 1995-ben települt Magyarországra. Fellépett színházi produkciókban, játszott különböző filmekben (köztük Lukáts Andor Portugál című filmjében), ő szerezte a zenét például Farkas György Vérvonal, Szőke András Három, Sas Tamás Szerelemtől sújtva című filmjéhez, valamint több színházi előadáshoz, köztük volt Egressy Zoltán: Kék, kék, kék (Bárka Színház, rendezte: Lukáts Andor) és Janus-Glowaczky: Negyedik nővér (Radnóti Színház, rendező: Rusznyák Gábor) című produkciója.

Fellépésein a saját szerzeményeit játssza, de muzsikált számos dzsessz- és folkformációban is. Budapesten kívül hallhatta a közönség például Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Bécsben, az Edinburgh-i Színházi és Zenei Fesztiválon. 2001-ben Prágában az Archa Divadlo-ban Snétberger Ferenc és Barcza Horváth József társaságában lépett fel például a Khamaro Roma fesztiválon, szólóban vendégszerepelt egy, Milos Forman fiai által rendezett színdarabban. 1999-ben alakította meg a nevét viselő triót, arra törekedve, hogy ötvözze az argentin tangó, az azt megújító Astor Piazzolla és a különféle népzenék világát.

Eddig megjelent lemezei: Trio Yengibarjan: Tango Passion (2001), Balázs Elemér Group: Around the World (2002), David Yengibarjan - Frank London: Pandoukht (2003)

Szabó T. Anna 1972-ben született Kolozsváron, 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra, a gimnáziumot már Szombathelyen végezte. 1991-től a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eötvös Collegium magyar-angol szakos hallgatója, 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol reneszánsz és barokk nevű PhD-programot. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több lap rendszeresen közli a verseit, esszéit, kisprózai műveit. Emellett például James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike írásait fordította, jelenleg Shakespeare szonettjeinek új fordításán dogozik. Ha kell, tanít, szerkeszt, cikkeket és kritikákat ír. Budapesten él férjével, Dragomán György íróval és két gyermekükkel.

Kötetei: A madárlépte hó (Belvárosi Könyvkiadó, 1995), Nehézkedés (Magvető, 1998), Fény (Magvető, 2002), Rögzített mozgás (Magvető, 2004), Elhagy (Magvető, 2006). Díjai:
Petőfi-díj (1996), Soros-ösztöndíj (1997), Déry-díj (2000), Móricz Zsigmond ösztöndíj (2001), József Attila díj (2002), Vackor-díj (2003), Kavics-díj (2003), Zelk Zoltán díj (2004), Arany János ösztöndíj (2005); a Tokaji Írótábor díja (2005), Babits Mihály műfordítói ösztöndíj (2006); a berlini Művészeti Akadémia ösztöndíja (2006), a Mozgó Világ Nívódíja próza kategóriában (2006).

Dragomán György 1973-ban született, szülővárosát, Marosvásárhelyt 1988-ban hagyta el. Azóta kétszer volt Erdélyben, de ahogy ő maga írta: „napokig nem tudtam aludni a honvágytól, nem mentem többet, lassan megszoktam az ittlétet, Budapest lett az otthonom. 2005 nyarára telt el annyi idő, hogy úgy éreztem, újra elmehetek, szép és felszabadító élmény volt, egy idegen város, ahol minden utcát ismerek.” A kivándorlás után négy évig Szombathelyen élt, ott járt gimnáziumba és ott ismerte meg Szabó T. Annát is.
Az ELTE angol és filozófia szakára járt (közben tagja volt az Eötvös József Collegiumnak és Láthatatlan Kollégista is volt). Végül a filozófiát három év után - amikor rájött, mekkora munka a regényírás, abbahagyta. Az angolt azért elvégezte, sőt: a három éves PhD képzést is, közben öt éven át írta A pusztítás könyve című első regényét, amely 2002-ben jelent meg. Abban az évben, amikor a nagyobbik fia született. Ez a szép hagyomány 2005-ben folytatódott: akkor látott napvilágot a második regénye, A fehér király, és akkor született a kisebbik fia. Ennek a regénynek jelenleg 18 (!) külföldi kiadását készítik elő. Írásai megjelentek a Holmiban, a Mozgó Világban, a Jelenkorban, az ÉS-ben, az Alföldben, a Népszabadságban és a Kritikában. Dragomán György remek műfordító is, legutóbb megjelent fordítása Samuel Beckett Watt című regénye.

Díjai: 2003: Bródy díj (A pusztítás könyvéért), Soros ösztöndíj és a Mozgó Világ nívódíja;
2005: Déry Tibor Jutalom A fehér királyért; 2006: Márai Sándor díj és az Artisjus ösztöndíja, valamint a berlini Művészeti Akadémia ösztöndíja, 2007. március 15-én József Attila díjat kapott.

Kenyeres Bálint 1976-ban született Budapesten. Filozófiát, filmtörténetet és filmelméletet tanult az ELTE-n. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2005-ben veszi át filmrendezői diplomáját. Zárás című rövidfilmje szerepelt az 56. Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában, több mint 30 filmfesztiválon tucatnyi díjat nyert. Before Dawn című filmjét a 2005-ös Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be, azóta körülbelül 100 rangos fesztiválon szerepelt hatalmas sikerrel. A drámai erejű kisfilm 34 jelentős fő- vagy nagydíjat kapott, a rendező ezért átvehette az Európai Filmakadémia Európa Filmdíját is 2006 decemberében. (Ennyi díjból a legfontosabbakat is nehéz kiemelni, ezek megtalálhatók a következő címen: http://www.filmunio.hu/object.7c635ee5-8dfb-40ed-9e8a-f876146db703.ivy). Jelenleg első játékfilmjét forgatja.

(2007. április 20. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; Vendég: Szabó T. Anna (költő), Dragomán György (író), Kenyeres Bálint (filmrendező), David Yengibarjan (harmonika), házigazda: Alföldi Róbert, sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.