Jazz/World

Képzett társítások a Bárkában

2007.03.19. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. Március 30-án Esterházy Péter író, Dés László zeneszerző és Figula Mihály borász lesz Alföldi Róbert vendége.

Dés László 1974 óta van jelen a magyar zenei életben, szólista-díjakat nyer jazzfesztiválokon San Sebastiantól Karlovy Vary-ig. 1979-ben saját zenekart alapított Dimenzió néven. Rengeteg hazai, és külföldi koncertet adtak, és három lemezt készítettek el a zenekar kilencéves pályafutása során. 1987-ben Snétberger Ferenccel és Horváth Kornéllal megalakították a Trió Stendhalt. A különleges összetételű, kamarazenét játszó zenekar páratlan népszerűségre tett szert, lemezeiket Olaszországban vették fel, és az egész világon terjesztik.

Előadóként és szerzőként is folyamatosan dolgozik, számos magyar filmhez és színházi előadáshoz szerzett zenét. Miközben egyre ismertebbé vált filmzenék, musicalek és dalok szerzőjeként, a hangszert nem tette félre. 1993-ban szólistaként folytatta pályáját, ősbemutatókon kortárs szerzők műveit adta elő, szimfonikus, illetve kamarazenekarokkal. Fő hangszere a szoprán szaxofon, érzékeny "szubjektív hangja", improvizációs dallamvezetése összetéveszthetetlenné teszi játékát. Liszt- és Emerton-díjas, a MAHASZ Arany Zsiráf-díját négy alkalommal vehette át különböző kategóriákban. 2003-ban Érdemes Művész kitüntetés kapott, ugyanebben az évben elnyerte az Év jazz-zenésze díjat is. A napokban pedig immár a Kossuth-díjjal is kitüntették.

Esterházy Péter a budapesti piarista gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett. A Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, azóta szabadfoglalkozású író. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

A hetvenes években indult írónemzedék jelentős tagja volt. Szellemi elődeit a Nyugat-Újhold (Kosztolányi-Ottlik) vonalon jelölte ki. Műveiben a posztmodern próza számos sajátsága fellelhető (idézet- és utalástechnika, önreferencialitás, metanyelvi kiszólások stb.). Könyvei szinte a világ minden nagyobb nyelvén olvashatók. 1981-ben Aszú-díjat, 1983-ban Füst Milán-jutalmat, 1984-ben Déry Tibor-díjat, 1986-ban József Attila-díjat és Örley-díjat, 1988-ban Vilenica-díjat, 1990-ben Krúdy Gyula-díjat, 1992-ben Soros Alapítvány Irodalmi Életműdíját, 1996-ban Kossuth-díjat kapott. 2004-ben Pro Europa-díjban részesült, illetve a Frankfurti Könyvvásáron átvehette a Béke-díjat.

Minden bizonnyal sokan ismerik Figula Mihály nevét is, de érdemes hozzátenni: ő a Balaton északi partján az egyik legismertebb termelő. Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen és Tihanyban gazdálkodik. A '90-es évek első felétől egyenletesen jó minőségű fehérboraival tűnt ki, 2000-ben az "Év bortermelője" díjjal tüntették ki, ami saját bevallása szerint is óriási megtiszteltetés volt számára. A családi pince ma is elsősorban a reduktív fehérborok kategóriájában jeleskedik, de már második éve készítenek vörösbort is a néhány éves Cabernet sauvignon-ültetvény terméséből. Mivel különleges minőségű borokról van szó, ez utóbbi is csupán néhány ezres palackszámban készült.

(2007. március 30. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendégek: Esterházy Péter (író), Dés László (zeneszerző, szaxofonos), Figula Mihály (borász); házigazda: Alföldi Róbert, sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.