Jazz/World

Képzett társítások a Bárkában

2006.11.17. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország az idén alapított AEGON Művészeti Díjhoz és a Társdíjhoz kapcsolódva új sorozatot is támogat az idei színházi évadban. November 24-én, este hét órakor, a sorozat harmadik részének vendégei: Parti Nagy Lajos író, Pálfi György filmrendező és Vázsonyi János szaxofonos.

Sokan már az idei esztendő kiemelkedő irodalmi eseményeként emlegetik Parti Nagy Lajos régóta várt novelláskötetét. A fagyott kutya lába a legutóbbi tíz év novelláit fogja csokorba, s aki ismeri Parti Nagy Lajos írásait, tudhatja: a költő-író ezúttal is elképesztő sűrítettségű prózai írásokkal kápráztatja el az olvasókat. Természetesen a tőle megszokott finom humorral, szenzációs nyelvi lelemények sorával. Más Parti Nagy Lajos-írások mellett ezen könyv címadó novellájából készült a 2006-os Magyar Filmszemle díjnyertes filmje, Pálfi György Taxidermia című alkotása, amely november 9-e óta látható a hazai mozikban. Az eredeti nyelvezetű és látványvilágú produkció már számos rangos nemzetközi díjjal büszkélkedhet, köztük több helyen megkapta a legjobb rendezésért járó fő- vagy első díjat.

Parti Nagy Lajos 1953-ban született Szekszárdon. A pécsi Tanárképző Főiskolán magyar-történelem szakos volt, 1977-ben diplomázott. Két évig a Baranya megyei könyvtárban dolgozott, majd 1979 és 1986 között a pécsi Jelenkor című folyóirat egyik szerkesztője volt, itt jelentek meg először a versei is 1971-ben. 1986 óta él Budapesten.

Pálfi György 1974-ben született Budapesten. 1995-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakára járt a kitűnő rendező–producer–pedagógus, Simó Sándor osztályába. Hukkle című első játékfilmjét (amelynek a forgatókönyvét is ő írta) több mint 100 nemzetközi filmfesztiválon vetítették nagy sikerrel; több rangos elismerés között elnyerte az Európai Filmakadémia Fassbinder-díját 2003-ban. A Taxidermia a második játékfilmje, amely elnyerte az idei, 37. Magyar Filmszemle fődíját, a legjobb női és férfi epizódszereplő, valamint a látványtervezői díjat, a diákzsűri fődíját, további a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. Utána több fesztiválon megkapta a legjobb rendezésért járó elismerést vagy például a 42. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon az Ezüst Hugó-díjat. Október 23-a alkalmából magas rangú állami kitűntetést is kapott: a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Vázsonyi János 1970-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakára járt szaxofon szakra, majd a Buddhista Főiskolán tanult. Első zenekara a dzsessz-rockot játszó Egon a falon volt. Következő együttese a Drumsz, amellyel három etno-dzsessz nagylemezt készített. Jelenleg a Tritonnal szintén a népzenét és a dzsesszt ötvözi, megtoldva klasszikus zenei elemekkel. Többször turnézott Franciaországban, Olaszországban, Németországban, játszott a Kőszegi Quintettel, Zoller Attilával, Gadó Gáborral és másokkal. A klasszikus zenéhez fűződő viszonyát hegedűs édesapjával és zongoratanárnő édesanyjával a közös muzsikálások során mélyítette el. Régóta foglalkoztatja Bach műveinek szaxofonon történő interpretálása. A Tribute című albuma után a BMC gondozásában jelent meg 2001-ben a Shades of Bach című CD, amely Bach-művek szaxofon-átiratait tartalmazza.

A sorozat szerkesztője, az AEGON Művészeti Díj és Társdíj szakmai felelőse Eszéki Erzsébet, a házigazda Alföldi Róbert.

(2006. november 24. 19:00 Bárka Színház - Képzett társítások/3; km.: Parti Nagy Lajos (író), Pálfi György (filmrendező), Vázsonyi János (szaxofon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.