Jazz/World

Képzett társítások a Nemzetiben

2009.03.09. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. A sorozat az idei évadtól átköltözött a Nemzeti Színházba, így 2009. március 26-án a Duna-parti épületben látja vendégül Alföldi Németh Gábor írót, Kardos Sándor operatőrt, filmrendezőt és Dresch Mihály szaxofonost.

Dresch Mihály 1955-ben született. Zenei tanulmányait a jazz konzervatórium előkészítőjében kezdte, később felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakára, ahol 1979-ben végzett. A nyolcvanas évek elejétől kezdve rendszeresen koncertezett neves hazai zenészekkel. Első együttesét 1984-ben alapította Dresch Quartet néven, a kvartett felállása azóta többdször változott, de mindig meghatározó volt számára a magyar zene. A nyolcvanas években játszott Szabados György együttesében is.

A hazai dzsessz kiemelkedő egyénisége, a 2007-ben Liszt-díjjal elismert Dresch Mihály többféle fúvós hangszeren játszik, a magyar folklór és a dzsessz ötvözésén alapuló, saját zenei világot alakított ki. Több önálló lemezt készített. A Révészem, révészem, valamint az Egyenes zene című lemezéért megkapta Az év jazz lemeze díjat a Gramofontól. Olyan neves előadókkal lépett színpadra és készített felvételeket, mint például a világhírű amerikai muzsikus, Archie Shepp (vele közös lemezt készített), továbbá Chico Freeman vagy Lee Konitz.

Jelenlegi együttesével – amelyben Lukács Miklós cimbalmozik, Baló István dobol, Szandai Mátyás bőgőzik – rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is, emellett népzenei együttesekkel, például a Csík zenekarral is fellép.

Németh Gábor tíz mondata saját magáról – életrajz helyett: A Néma Tüntetés Napján születtem Budapesten. Elég titokzatos, nem? A papírjaim szerint vezethetek autót, írhatok újságba, taníthatok gyerekeket. A tanárképző főiskola után egy évig napközis nevelő voltam, aztán újságot hordtam, könyvkiadóknak korrektúráztam. 1983 óta írok pénzért: cikket, könyvet, filmet és színdarabot. Dolgoztam nyomtatott és villanysajtóban, gazdasági napilapnál és bulvárhetilapnál, szerkesztettem irodalmi folyóiratot, designmagazint és internetes portált. 1994-től 2007-ig beszélgettem a Magyar Rádióban, 2001 óta leendő filmesek idejét töltöm a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A lányommal, a fiammal és az édesanyjukkal egy kis faluban, ám egy óriás fenyőfa tövében éldegélünk, ez nem mese, viszont a kedvenc mondatom ebben a szövegben. Dum spiro spero: egyszer megtanulom a pörgetett fonák - ún. "lebukó" – átemelést. Ez pedig a tizedik mondat helye.

Főbb díjai:
Magyar Filmszemle díja (A legjobb forgatókönyvért, Sas Tamással, 1998)
József Attila-díj (2004)
Szépírók díja (2004)
Márai Sándor-díj (2005)
Déry Tibor-díj (2006)

Kardos Sándor 1944-ben született, operatőr, filmrendező, a Hórusz Archívum kurátora.

Fontosabb díjai:
Magyar filmkritikusok díja, operatőri különdíj (1985)
Magyar Filmszemle – Legjobb operatőr díj (1985)
Európai Filmfesztivál – Az év operatőre – jelölés (1990) Párizs
MédiaWave – Rendezői különdíj (1997)
Madrigimagen Nemzetközi Operatőri fesztivál – Legjobb operatőr díj (2000) Madrid
Az év operatőre (2000) Magyarország
Eiben díj (2000) Magyarország
Magyar filmkritikusok operatőri különdíja (2001)
Nemzetközi Játékfilm fesztivál – Rendezői Fődíj (2004) Portugália
Magyar Filmszemle – Rendezői fődíj - Kísérleti film kategória (2005)
58. Cannes-i Filmfesztivál – Quinzaine des Realisaterus – Résfilm (2005)
Magyar filmkritikusok díja – Legjobb kísérleti film – rendezői díj (2006)
III. Nemzeti tudományos filmfesztivál – Legjobb kísérleti film – rendezői díj (2006)
13. ALTER-NATIVE Filmfesztivál – Legjobb operatőr díj (2005) Marosvásárhely
HSC II. Aranyszem Fesztivál – Fődíj (2005)

(2009. március 26. 19:00 Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad (Budapest) - Képzett társítások − AEGON estek a Nemzetiben; km.: Németh Gábor (író), Kardos Sándor (operatőr), Dresch Mihály (szaxofon); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.