Jazz/World

Képzett társítások a Nemzetiben

2008.10.10. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. A sorozat az idei évadtól átköltözött a Nemzeti Színházba, így 2008. október 30-án már a Duna-parti épületben látja vendégül Alföldi Róbert Térey János költőt, az idei AEGON Művészeti Díj kitűntetettjét, valamint az általa jelölt másik magyar alkotót, aki az esten veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban nem egyszerűen jelentős összegű irodalmi díjat alapított, hanem különleges, hazánkban egyedülálló díjkonstrukciót hozott létre azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő művészi teljesítményeket, s felhívja a figyelmet az alkotókra, mindezt úgy, hogy erősítse a művészeti ágak közötti nyitást, az egymás iránti érdeklődést is.

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg, az ő személyéről szakmai zsűri dönt. Az AEGON Művészeti Társdíjra pedig fél évvel később már a díjazott író jelölhet másik magyar művészt – kötelezően másik művészeti ágból.

Első ízben, 2006 tavaszán Spiró György vehette át az AEGON Művészeti Díjat a Fogság című regényéért, tavaly pedig Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte a 2006-os AEGON Művészeti Társdíjra, amelyet tavaly Vojnich Erzsébet festőművész vehetett át Rakovszky Zsuzsa javaslatára.

Az idei díjazott, Térey János költő az Asztalizene című művéért vehette át a költészet napján, április 11-én az AEGON Művészeti Díjat. Ezúttal tehát Térey Jánoson a sor, most ő jelöl másik magyar művészt a társdíjra. A jelölt személye egyelőre titok. Annyi tudható, hogy október 30-án, a Képzett társítások című AEGON-esten, a Nemzeti Színházban hangzik el Térey János laudációja a jelöltjéről, aki ekkor veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat az alapító társaság vezetőitől.

A sorozat előző két évadjában, a Bárka Színházban találkozhattak a nézők a hazai művészeti élet kiválóságaival, olyan személyes hangú beszélgetések keretében, ahol a felolvasásokra és a vetítésekre eredeti módon reagálnak a vendégek világához illő hangzást és stílust képviselő dszesszzenészek. Az október 30-i esten Dés András (ütőhangszerek) és Lukács Miklós (cimbalom) fognak kreatív módon reagálni az esten történtekre, a maguk nyelvén, zenével.

Dés András 1978-ban született, hétévesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán szerzett 2005-ben diplomát. Sokoldalú ütőhangszeres zenész, aki elsősorban a dzsesszhez közel álló improvizatív zenét játszik.

Több jelentős formációban muzsikált, ilyen a Balázs Elemér Group, az Off Course (2004-ig), a Kaltenecker Trió (2005-ig), Fekete-Kovács Kornél kvintettje, a Dés László Septet, az Oláh Kálmán Sextet. 2007 őszén saját zenekart is alapított Dés András Trió néven.

2001-ben Eötvös Péter felkérésére közreműködött a Music for New York című szerzeményének felvételén. A dzsessz mellett más műfajok is érdeklik, tagja volt például a Jazz+Az együttesnek, s két remek énekesnővel, Palya Beával és Szalóki Ágival való együttműködését szintén pályája fontos állomásának tekinti. Rendszeresen fellép hazai és külföldi koncerteken, s számos album felvételénél játszott. Saját triójával nemrég vette fel az első CD-jét.

Lukács Miklós 1977-ben született, zenész családból származik, édesapja szintén cimbalmos. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után érdeklődése a klasszikus zene mellett a dzsessz és a népzene felé irányult. Jelenleg több formáció tagja (Dresch kvartett, Mitsoura, Palya Bea kvintett), jelentős produkciók résztvevője, Szakcsi Lakatos Bélával, Horváth Kornéllal, valamint Borbély Mihállyal is játszik duóban.

Több világhírű dzsesszmuzsikussal játszott már, ilyen volt például Uri Caine, Steve Colman, Archie Shepp, Chico Freeman, Gerard Presences, Herbie Mann, Tony Lakatos, Roby Lakatos. De aktívan foglalkozik klasszikus zenével is, a világhírű zeneszerző, Eötvös Péter címbalomra írt műveinek előadója.

2000-ben Artisjus-díjat kapott. Játszott a hamburgi és a varsói filharmonikusokkal, a torinói RAI filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztivál Zenekarral, a Conceertante di Chicago kamarazenakarral. Fellépett már a Covent Gardenben, a Royal Albert Hall-ban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a Barbican Centerben, a 2008-as Yehudi Menuhin fesztiválon. A róla készült dokumentumfilm címe: The Soundscape of Miklos Lukacs.

(2008. október 30. Nemzeti Színház (Budapest) 19:00 - Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben; Vendég: Térey János; km.: Péterfy Bori, Rába Roland (próza), Dés András (ütők), Lukács Miklós (cimbalom); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.