Jazz/World

Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben

2010.02.12. 00:00
Ajánlom
Az ötödik éve futó AEGON-estek februárban is folytatódnak a Nemzetiben. A sorozatban ezúttal a vajdasági származású regényíró Balázs Attila és az Iszka utazása című szemledíjas film rendezője, Bollók Csaba lesznek Alföldi Róbert vendégei Dresch Mihállyal, a magyar etno-jazz kulcsfigurájával együtt.

Az 1955-ben, Újvidéken született Balázs Attilát már huszonévesen a kortárs magyar próza markáns hangú egyéniségeként tartották számon. 1991-ben elhagyta a szülőföldjét, a polgárháborús katonai behívó elől menekült Magyarországra. Különleges erejű, Kinek Észak, kinek Dél című regénye jelentős figyelmet keltett, kritikusok sora méltatta a sokszálú, a történelmi tudást és a mesélőkedvet remekül elegyítő könyvet. Ironikus alcímmel Történelemkönyvnek titulált regényében a szerző a Vajdaságról tár elénk történelmi képet. Ezért a könyvéért vehette át 2009 decemberében a Füst Milán-díjat. Rádiós tapasztalatokat már a Vajdaságban is szerzett, hangját mostanában is hallhatjuk az MR1 Kossuth szerkesztő-műsorvezetőjeként.

A február 25-i est másik vendége, Bollók Csaba Balázs Béla-díjas filmrendező, 1994-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán, Sándor Pál tanítványa. Madárijesztő című kisfilmje a grazi amatőrfilmes világtalálkozó fődíját nyerte el a Jeunesse kategóriában. Észak Észak című játékfilmjével számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. Az Iszka utazása című játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemle legnagyobb meglepetése volt, fődíját nyert. A film világpremierje, a Berlinale óta több hazai és nemzetközi díjat kapott.

Bollók Balázs Attilával csupán egyszer dolgozott együtt: a Magyar Televízió Hajónapló című sorozatában az ő írásaiból készített filmet, ám ezen kívül számos közös pont található a világukban, például a határon túli művészetek, irodalom, alkotók iránti érdeklődés.

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene. Ezúttal a hazai dzsesszélet egyik legmarkánsabb egyénisége és legkitűnőbb előadója, Dresch Mihály szaxofonos, aki gyakran népi furulyán is szólózik, játssza el gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk, láthatunk. Az ötvenöt éves Dresch első együttesét 1984-ben alapította, miután nemzedékének néhány más képviselőjével együtt életre szóló útravalót kapott a Szabados György együtteseiben szerzett tapasztalattal. 2007-ben Liszt-díjjal ismerték el munkásságát. Több korábbi albuma megkapta a Gramofon Év lemeze díját (Révészem, révészem; Egyenes zene) a legfrissebbel (Ritka madár) együtt. Jelenlegi együttesével (melyben Lukács Miklós cimbalmozik, Baló István dobol, Szandai Mátyás bőgőzik) évek óta elmélyült műhelymunkát folytat: rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is, emellett népzenei együttesekkel, például a Csík zenekarral is fellép. Dresch Mihály 2009 tavaszán játszott már egy korábbi Képzett társítások esten, akkor Németh Gábor író és Kardos Sándor operatőr, rendező felolvasásaira és filmrészleteire reagált különös érzékenységgel.

2010. február 25, 19:00, Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Alföldi Róbert vendége: Balázs Attila író, műfordító; Bollók Csaba filmrendező, zene: Dresch Mihály - szaxofon, furulya

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.