Jazz/World

Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben

2010.02.12. 00:00
Ajánlom
Az ötödik éve futó AEGON-estek februárban is folytatódnak a Nemzetiben. A sorozatban ezúttal a vajdasági származású regényíró Balázs Attila és az Iszka utazása című szemledíjas film rendezője, Bollók Csaba lesznek Alföldi Róbert vendégei Dresch Mihállyal, a magyar etno-jazz kulcsfigurájával együtt.

Az 1955-ben, Újvidéken született Balázs Attilát már huszonévesen a kortárs magyar próza markáns hangú egyéniségeként tartották számon. 1991-ben elhagyta a szülőföldjét, a polgárháborús katonai behívó elől menekült Magyarországra. Különleges erejű, Kinek Észak, kinek Dél című regénye jelentős figyelmet keltett, kritikusok sora méltatta a sokszálú, a történelmi tudást és a mesélőkedvet remekül elegyítő könyvet. Ironikus alcímmel Történelemkönyvnek titulált regényében a szerző a Vajdaságról tár elénk történelmi képet. Ezért a könyvéért vehette át 2009 decemberében a Füst Milán-díjat. Rádiós tapasztalatokat már a Vajdaságban is szerzett, hangját mostanában is hallhatjuk az MR1 Kossuth szerkesztő-műsorvezetőjeként.

A február 25-i est másik vendége, Bollók Csaba Balázs Béla-díjas filmrendező, 1994-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán, Sándor Pál tanítványa. Madárijesztő című kisfilmje a grazi amatőrfilmes világtalálkozó fődíját nyerte el a Jeunesse kategóriában. Észak Észak című játékfilmjével számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. Az Iszka utazása című játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemle legnagyobb meglepetése volt, fődíját nyert. A film világpremierje, a Berlinale óta több hazai és nemzetközi díjat kapott.

Bollók Balázs Attilával csupán egyszer dolgozott együtt: a Magyar Televízió Hajónapló című sorozatában az ő írásaiból készített filmet, ám ezen kívül számos közös pont található a világukban, például a határon túli művészetek, irodalom, alkotók iránti érdeklődés.

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene. Ezúttal a hazai dzsesszélet egyik legmarkánsabb egyénisége és legkitűnőbb előadója, Dresch Mihály szaxofonos, aki gyakran népi furulyán is szólózik, játssza el gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk, láthatunk. Az ötvenöt éves Dresch első együttesét 1984-ben alapította, miután nemzedékének néhány más képviselőjével együtt életre szóló útravalót kapott a Szabados György együtteseiben szerzett tapasztalattal. 2007-ben Liszt-díjjal ismerték el munkásságát. Több korábbi albuma megkapta a Gramofon Év lemeze díját (Révészem, révészem; Egyenes zene) a legfrissebbel (Ritka madár) együtt. Jelenlegi együttesével (melyben Lukács Miklós cimbalmozik, Baló István dobol, Szandai Mátyás bőgőzik) évek óta elmélyült műhelymunkát folytat: rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is, emellett népzenei együttesekkel, például a Csík zenekarral is fellép. Dresch Mihály 2009 tavaszán játszott már egy korábbi Képzett társítások esten, akkor Németh Gábor író és Kardos Sándor operatőr, rendező felolvasásaira és filmrészleteire reagált különös érzékenységgel.

2010. február 25, 19:00, Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Alföldi Róbert vendége: Balázs Attila író, műfordító; Bollók Csaba filmrendező, zene: Dresch Mihály - szaxofon, furulya

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.