Jazz/World

Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben

2010.02.12. 00:00
Ajánlom
Az ötödik éve futó AEGON-estek februárban is folytatódnak a Nemzetiben. A sorozatban ezúttal a vajdasági származású regényíró Balázs Attila és az Iszka utazása című szemledíjas film rendezője, Bollók Csaba lesznek Alföldi Róbert vendégei Dresch Mihállyal, a magyar etno-jazz kulcsfigurájával együtt.

Az 1955-ben, Újvidéken született Balázs Attilát már huszonévesen a kortárs magyar próza markáns hangú egyéniségeként tartották számon. 1991-ben elhagyta a szülőföldjét, a polgárháborús katonai behívó elől menekült Magyarországra. Különleges erejű, Kinek Észak, kinek Dél című regénye jelentős figyelmet keltett, kritikusok sora méltatta a sokszálú, a történelmi tudást és a mesélőkedvet remekül elegyítő könyvet. Ironikus alcímmel Történelemkönyvnek titulált regényében a szerző a Vajdaságról tár elénk történelmi képet. Ezért a könyvéért vehette át 2009 decemberében a Füst Milán-díjat. Rádiós tapasztalatokat már a Vajdaságban is szerzett, hangját mostanában is hallhatjuk az MR1 Kossuth szerkesztő-műsorvezetőjeként.

A február 25-i est másik vendége, Bollók Csaba Balázs Béla-díjas filmrendező, 1994-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán, Sándor Pál tanítványa. Madárijesztő című kisfilmje a grazi amatőrfilmes világtalálkozó fődíját nyerte el a Jeunesse kategóriában. Észak Észak című játékfilmjével számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. Az Iszka utazása című játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemle legnagyobb meglepetése volt, fődíját nyert. A film világpremierje, a Berlinale óta több hazai és nemzetközi díjat kapott.

Bollók Balázs Attilával csupán egyszer dolgozott együtt: a Magyar Televízió Hajónapló című sorozatában az ő írásaiból készített filmet, ám ezen kívül számos közös pont található a világukban, például a határon túli művészetek, irodalom, alkotók iránti érdeklődés.

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene. Ezúttal a hazai dzsesszélet egyik legmarkánsabb egyénisége és legkitűnőbb előadója, Dresch Mihály szaxofonos, aki gyakran népi furulyán is szólózik, játssza el gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk, láthatunk. Az ötvenöt éves Dresch első együttesét 1984-ben alapította, miután nemzedékének néhány más képviselőjével együtt életre szóló útravalót kapott a Szabados György együtteseiben szerzett tapasztalattal. 2007-ben Liszt-díjjal ismerték el munkásságát. Több korábbi albuma megkapta a Gramofon Év lemeze díját (Révészem, révészem; Egyenes zene) a legfrissebbel (Ritka madár) együtt. Jelenlegi együttesével (melyben Lukács Miklós cimbalmozik, Baló István dobol, Szandai Mátyás bőgőzik) évek óta elmélyült műhelymunkát folytat: rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is, emellett népzenei együttesekkel, például a Csík zenekarral is fellép. Dresch Mihály 2009 tavaszán játszott már egy korábbi Képzett társítások esten, akkor Németh Gábor író és Kardos Sándor operatőr, rendező felolvasásaira és filmrészleteire reagált különös érzékenységgel.

2010. február 25, 19:00, Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Alföldi Róbert vendége: Balázs Attila író, műfordító; Bollók Csaba filmrendező, zene: Dresch Mihály - szaxofon, furulya

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Újra összeállt az egyik legjobb jazztrió, és hozzánk is ellátogatnak

Egy évtized után állt újra össze a KCL, az improvizációs dzsessz legendás amerikai triója. Wayne Krantz, Keith Carlock és Tim Lefebvre turnéja során február 20-án a Müpa Fesztivál Színházában lép fel.
Jazz/World Nők a zenében

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.