Jazz/World

Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben

2010.02.12. 00:00
Ajánlom
Az ötödik éve futó AEGON-estek februárban is folytatódnak a Nemzetiben. A sorozatban ezúttal a vajdasági származású regényíró Balázs Attila és az Iszka utazása című szemledíjas film rendezője, Bollók Csaba lesznek Alföldi Róbert vendégei Dresch Mihállyal, a magyar etno-jazz kulcsfigurájával együtt.

Az 1955-ben, Újvidéken született Balázs Attilát már huszonévesen a kortárs magyar próza markáns hangú egyéniségeként tartották számon. 1991-ben elhagyta a szülőföldjét, a polgárháborús katonai behívó elől menekült Magyarországra. Különleges erejű, Kinek Észak, kinek Dél című regénye jelentős figyelmet keltett, kritikusok sora méltatta a sokszálú, a történelmi tudást és a mesélőkedvet remekül elegyítő könyvet. Ironikus alcímmel Történelemkönyvnek titulált regényében a szerző a Vajdaságról tár elénk történelmi képet. Ezért a könyvéért vehette át 2009 decemberében a Füst Milán-díjat. Rádiós tapasztalatokat már a Vajdaságban is szerzett, hangját mostanában is hallhatjuk az MR1 Kossuth szerkesztő-műsorvezetőjeként.

A február 25-i est másik vendége, Bollók Csaba Balázs Béla-díjas filmrendező, 1994-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán, Sándor Pál tanítványa. Madárijesztő című kisfilmje a grazi amatőrfilmes világtalálkozó fődíját nyerte el a Jeunesse kategóriában. Észak Észak című játékfilmjével számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. Az Iszka utazása című játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemle legnagyobb meglepetése volt, fődíját nyert. A film világpremierje, a Berlinale óta több hazai és nemzetközi díjat kapott.

Bollók Balázs Attilával csupán egyszer dolgozott együtt: a Magyar Televízió Hajónapló című sorozatában az ő írásaiból készített filmet, ám ezen kívül számos közös pont található a világukban, például a határon túli művészetek, irodalom, alkotók iránti érdeklődés.

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene. Ezúttal a hazai dzsesszélet egyik legmarkánsabb egyénisége és legkitűnőbb előadója, Dresch Mihály szaxofonos, aki gyakran népi furulyán is szólózik, játssza el gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk, láthatunk. Az ötvenöt éves Dresch első együttesét 1984-ben alapította, miután nemzedékének néhány más képviselőjével együtt életre szóló útravalót kapott a Szabados György együtteseiben szerzett tapasztalattal. 2007-ben Liszt-díjjal ismerték el munkásságát. Több korábbi albuma megkapta a Gramofon Év lemeze díját (Révészem, révészem; Egyenes zene) a legfrissebbel (Ritka madár) együtt. Jelenlegi együttesével (melyben Lukács Miklós cimbalmozik, Baló István dobol, Szandai Mátyás bőgőzik) évek óta elmélyült műhelymunkát folytat: rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is, emellett népzenei együttesekkel, például a Csík zenekarral is fellép. Dresch Mihály 2009 tavaszán játszott már egy korábbi Képzett társítások esten, akkor Németh Gábor író és Kardos Sándor operatőr, rendező felolvasásaira és filmrészleteire reagált különös érzékenységgel.

2010. február 25, 19:00, Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Alföldi Róbert vendége: Balázs Attila író, műfordító; Bollók Csaba filmrendező, zene: Dresch Mihály - szaxofon, furulya

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.