Jazz/World

Két kultúra árnyékában

2013.10.23. 20:28
Ajánlom
2013. október 24-én a Hagyományok Házában tart előadást Liszka József, felvidéki néprajzkutató Két kultúra árnyékában - A szlovákiai magyarok néprajzi tagoltsága címmel.

2003 februárjában indította útjára a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja „Népismei Tudománytár" című előadássorozatát. Akkor még talán maga a házigazda és szakmai felelős Pávai István sem sejtette, hogy a kezdeményezés hagyománnyá növi ki magát. Így mesélt a sorozatról: „A cél az volt, hogy a magyar népi hagyomány jeles szakemberei kutatási szakterületükről egy-másfél órában olyan átfogó bemutatást adjanak, ami nem csak a szakmabeliek, de minden érdeklődő számára befogadható és élvezhető. Reméltük, hogy így létrejön egy olyan „tudománytár", ami a néprajztól a néptánc- és zenefolklóron át magába gyűjti kultúránk ismereteit. Látva az alkalomról alkalomra visszatérő vendégek mosolyát és az előadók listáját - vendégünk volt sokak mellett Kósa László, Andrásfalvy Bertalan, Pesovár Ernő, Sárosi Bálint, Sebő Ferenc, Hoppál Mihály -, azt hiszem, a kitűzött célt egyre inkább sikerül megvalósítani."

A sorozat következő előadója Liszka József, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának igazgatója. Etnológus, folklorista, a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának habilitált egyetemi docense. Kutatási tárgya elsősorban az interetnikus kapcsolatok, a szakrális néprajz, objektuma a szlovákiai magyarság. Kutatási eredményeit csaknem harminc önálló kötetben és több száz tanulmányban, közleményben jelentette meg. Publikációi főleg Szlovákiában, Magyarországon és Németországban jelennek meg. Előadásában a mai Szlovákiában élő, nagyjából félmilliós, különféle természetföldrajzi körülmények között élő magyar közösségek kulturális különbözőségeit, valamint a szlovákiai magyaroknak a két kultúrához, a magyarországi magyarhoz és a szlovákhoz, való kapcsolódásait és eltéréseit mutatja be gazdag illusztrációs képanyag kíséretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 28. és 30. között Budapesten, május 31-től június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.