Jazz/World

Két kultúra árnyékában

2013.10.23. 20:28
Ajánlom
2013. október 24-én a Hagyományok Házában tart előadást Liszka József, felvidéki néprajzkutató Két kultúra árnyékában - A szlovákiai magyarok néprajzi tagoltsága címmel.

2003 februárjában indította útjára a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja „Népismei Tudománytár" című előadássorozatát. Akkor még talán maga a házigazda és szakmai felelős Pávai István sem sejtette, hogy a kezdeményezés hagyománnyá növi ki magát. Így mesélt a sorozatról: „A cél az volt, hogy a magyar népi hagyomány jeles szakemberei kutatási szakterületükről egy-másfél órában olyan átfogó bemutatást adjanak, ami nem csak a szakmabeliek, de minden érdeklődő számára befogadható és élvezhető. Reméltük, hogy így létrejön egy olyan „tudománytár", ami a néprajztól a néptánc- és zenefolklóron át magába gyűjti kultúránk ismereteit. Látva az alkalomról alkalomra visszatérő vendégek mosolyát és az előadók listáját - vendégünk volt sokak mellett Kósa László, Andrásfalvy Bertalan, Pesovár Ernő, Sárosi Bálint, Sebő Ferenc, Hoppál Mihály -, azt hiszem, a kitűzött célt egyre inkább sikerül megvalósítani."

A sorozat következő előadója Liszka József, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának igazgatója. Etnológus, folklorista, a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának habilitált egyetemi docense. Kutatási tárgya elsősorban az interetnikus kapcsolatok, a szakrális néprajz, objektuma a szlovákiai magyarság. Kutatási eredményeit csaknem harminc önálló kötetben és több száz tanulmányban, közleményben jelentette meg. Publikációi főleg Szlovákiában, Magyarországon és Németországban jelennek meg. Előadásában a mai Szlovákiában élő, nagyjából félmilliós, különféle természetföldrajzi körülmények között élő magyar közösségek kulturális különbözőségeit, valamint a szlovákiai magyaroknak a két kultúrához, a magyarországi magyarhoz és a szlovákhoz, való kapcsolódásait és eltéréseit mutatja be gazdag illusztrációs képanyag kíséretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.