Jazz/World

Két kultúra árnyékában

2013.10.23. 20:28
Ajánlom
2013. október 24-én a Hagyományok Házában tart előadást Liszka József, felvidéki néprajzkutató Két kultúra árnyékában - A szlovákiai magyarok néprajzi tagoltsága címmel.

2003 februárjában indította útjára a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja „Népismei Tudománytár" című előadássorozatát. Akkor még talán maga a házigazda és szakmai felelős Pávai István sem sejtette, hogy a kezdeményezés hagyománnyá növi ki magát. Így mesélt a sorozatról: „A cél az volt, hogy a magyar népi hagyomány jeles szakemberei kutatási szakterületükről egy-másfél órában olyan átfogó bemutatást adjanak, ami nem csak a szakmabeliek, de minden érdeklődő számára befogadható és élvezhető. Reméltük, hogy így létrejön egy olyan „tudománytár", ami a néprajztól a néptánc- és zenefolklóron át magába gyűjti kultúránk ismereteit. Látva az alkalomról alkalomra visszatérő vendégek mosolyát és az előadók listáját - vendégünk volt sokak mellett Kósa László, Andrásfalvy Bertalan, Pesovár Ernő, Sárosi Bálint, Sebő Ferenc, Hoppál Mihály -, azt hiszem, a kitűzött célt egyre inkább sikerül megvalósítani."

A sorozat következő előadója Liszka József, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának igazgatója. Etnológus, folklorista, a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának habilitált egyetemi docense. Kutatási tárgya elsősorban az interetnikus kapcsolatok, a szakrális néprajz, objektuma a szlovákiai magyarság. Kutatási eredményeit csaknem harminc önálló kötetben és több száz tanulmányban, közleményben jelentette meg. Publikációi főleg Szlovákiában, Magyarországon és Németországban jelennek meg. Előadásában a mai Szlovákiában élő, nagyjából félmilliós, különféle természetföldrajzi körülmények között élő magyar közösségek kulturális különbözőségeit, valamint a szlovákiai magyaroknak a két kultúrához, a magyarországi magyarhoz és a szlovákhoz, való kapcsolódásait és eltéréseit mutatja be gazdag illusztrációs képanyag kíséretében.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazzmaraton a Kobuciban – főszerepben a szaxofon

Három ikonikus zenekar, a műfaj kvalitásos művészei és egy hosszú este augusztus 8-án a Kobuci Kertben, amikor minden a jazzről szól.
Jazz/World hír

Mozgásban – Több tájegység zenéje a Kalász Banda új lemezén

A Fonó Kiadó gondozásában jelent meg a Kalász Banda legújabb albuma, amelyen több tájegységről válogatnak az alkotók, mindegyikhez személyes kötődésekkel, végre „mozgásban”.
Jazz/World ajánló

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.
Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!