Jazz/World

Kéthetes randi a világ körül

2016.09.22. 15:20
Ajánlom
Milyen lehet Japántól Kolumbiáig beutazni a Földet, vagy Észtországban kezdeni, majd Portugáliában zárni a napot? A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál világzenei koncertjein a zene segítségével ezt az élményt bárki átélheti.

A Plaid és a Southbank Gamelan Players közös hangutazásán az indonéz szigetvilág dallamai elektronikával keverednek. Magyarország legújabb és legnagyobb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo pedig egyből 28 koncerttel segíti a felfedezést, míg az ünnepélyes megnyitón Bartók Béla népdalgyűjtéseinek utóéletét ismerhetjük meg.

Design Randi

Design Randi

Napjaink egyik legjelentősebb jávai zeneszerzője és muzsikusa, Rahayu Supanggah 2006. és 2009. között a londoni Southbank Centre rezidens művészeként dolgozott. Ebben az időszakban született meg egy nagyszabású, gamelán együttesre és elektronikára készült kompozíció ötlete, melyet a Plaid néven működő alkotópáros – Andy Turner és Ed Handley – és a Southbank Gamelan Players közreműködésével mutattak be. Október 10-én a Müpában a művet eredeti felállásban hallhatjuk. A Southbank Gamelan Players tagjainak többsége Jáván, illetve Bali szigetén tanult, így a hagyományos gamelán hangszerek autentikus előadásban szólalnak majd meg.

Mnozil Brass

Mnozil Brass (Fotó/Forrás: Carsten Bunnemann)

Bartók Béla munkássága jó példája Kelet-Európa és a világ találkozásának, hiszen a régió szinte minden országában kutatott, de Törökországban és Algériában is végzett gyűjtéseket. Október 13-án a Hangvetővel közös szervezésben megvalósuló Budapest Ritmo nyitányaként Bognár Szilvia, a Vujicsics együttes, a Söndörgő, a Buda Folk Band és az Ifjú Szívek Táncszínház gálakoncerttel emlékezik a világzenében is viszonyítási pontnak tekintett zenetudósra. A fesztivál többi napja a meglepő találkozások jegyében telik majd a Müpában és a mellette felállított sátorban.

A kortárs jazz összes árnyalata

Kapcsolódó

A kortárs jazz összes árnyalata

Ha valaki azt a célt tűzné ki maga elé, hogy két hét alatt a jelenkori jazz legváltozatosabb előadóit hallgatná meg élőben, annak október 7. és 23. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a helye.

Az első koncert rögtön megmutatja, hogy mennyire ütőképes a szláv-viking kombináció. A Svjata Vatra zenéjében ugyanis a punkos zúzás autentikus népdalokkal találkozik, és akkor sem kell meglepődnünk, ha a buli közben az észt duda és a gitár mellett kasza vagy egy ostor is előkerül. Maia Barouh elszállós electropopjában a francia bohém művésziességet a japán hagyományokkal gyúrja össze. A skandináv jazzt a kelet-afrikai dallamokkal vegyíti a Monoswezi. A négy nemzetiségű zenekar dalaiban a lehető legtermészetesebb módon keverednek a kultúrák: a zimbabwei énekes hoz egy tradicionális dalt, amire a zenésztársak elkezdenek improvizálni. Az egyiptomi-török családból származó Omar Faruk Tekbilek számára a zene az imádkozás egyik formája. Október 15-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben közel- keleti, arabeszk és hagyományos török dallamokat elegyítő muzsikájával megismételhetetlen spirituális utazásra hívja közönségét.

A tavalyi WOMEX-en már bemutatkozott a magyar közönségnek a kortárs belga zene két megkerülhetetlen alakja, a harmonikás Didier Laroy és a csellista Kathy Adam, akik közel húsz éve dolgoznak együtt különböző formációkban. Közös munkájukban két éve jött el a fordulópont, amikor Belem címmel megjelentették duólemezüket. A tipikusnak nem nevezhető, csellóra és harmonikára épülő hangzásviláguk intenzív atmoszférát teremt. Október 14-én a Muzikumban egyfajta időtlenséget tapasztalhatnak meg a hallgatók, ahol nemcsak a zene, hanem a csend is kiemelt szerepet játszik.

Plaid SGP

Plaid SGP (Fotó/Forrás: Julia Murphy)

Bécs egyik felkapott kerületében található a Mnozil vendéglő, ahol 1992-ben hét fiatal rézfúvós együttest alapított. A Mnozil Brass mindenféle stílusban otthonosan mozog, a népzenétől a jazzig, az operettől az operáig. A különféle átiratokat lehengerlő virtuozitással és sok-sok humorral szólaltatják meg. Így lesz ez október 15-én a Teslában is. Egy héttel később az A38-on Nino Rota, Fellini és Morricone filmjeinek hangulatát idézi fel az észak-olasz Sacri Cuori. A csapat egészen különleges színfoltja az európai világzenének, produkciójukban egyedülálló módon keveredik a helyi folk, az amerikai blues, a filmzenék és a rockballadák világa.

Régóta vártuk ezt a versenyt

Kapcsolódó

Régóta vártuk ezt a versenyt

Első ízben rendez nemzetközi harsonaversenyt a Budapest Music Center. Az esemény igazi különlegessége, hogy basszusharsonások is nevezhettek a megmérettetésre, erre 1995 óta nem volt példa Európában - mondja Hőna Gusztáv harsonaművész, a zsűri elnöke.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.