Jazz/World

Kezdődik a kamaratermi szezon a Gyulai Várszínházban

2006.09.30. 00:00
Ajánlom
Október elején, a szokottnál korábban kezdődik a Gyulai Várszínházban a kamaratermi szezon, mivel különleges előadást fogadhatnak Japánból.

Október 3-án, este fél hétkor Japán Világörökség címmel nyílik fotókiállítás a kamaragalériában. A Japán Alapítvány anyaga Miyoshi Kazuyoshi fotóművész 60 gyönyörű színes fotóin keresztül nyújt bepillantást azokra a helyekre, amelyek Japánból elnyerték a Világörökség címet. A kiállítás 2006. november 1-ig tekinthető meg.

Este hét órakor az Okinawa hagyományőrző tánccsoport lép fel a színházban. A magyarországi turnén lévő együttes a hagyományos japán táncokból és népzenéből mutat be egy válogatást. A japán színes kimonók önmagukban is különleges látványosságok, hát még, ha táncosnők viselik. A nyolc táncos műsorában a királyi udvar táncait és néptáncokat mutat be a több ezer éves hagyomány alapján, a héttagú zenekar pedig a hagyományos japán hangszereket szólaltatja meg az esten. Az okinawai művészek tradicionális darabokat mutatnak be abból a korból, amikor okinawa független királyság volt a 17. században. A látványos előadás remélhetőleg Gyulán is ritkán látható hangulatot varázsol a színpadra.

Október 12-én egy sikerdarabot mutatnak be a Broadway-ről. Rob Becker Caveman című művét az Altamira Budapest vendégjátékában láthatják a kamarateremben Kálloy Molnár Péter főszereplésével, Szántó Erika rendezésében. A számtalan rekordot megdöntő, egyszemélyes vígjáték ellenállhatatlan humorral magyarázza az örök férfi-nő ellentét okait. Kirobbanóan vidám szórakozás a nézőknek, igazi jutalomjáték a sok karaktert megszemélyesítő színésznek, egymás megértésének leghatékonyabb receptje mindannyiunk számára.

Október 19-én Csángó est lesz, amelyen a Mentés Másként Trió játszik. A gyulai Lipták Dániel hegedűs új zenekara a moldvai csángók zenei világába kalauzolja el a hallgatókat. A sodró ritmusú zene mindenkit táncra perdíthet, amelyre lesz is alkalom, hiszen az együttes koncertje után táncház is lesz, amelynek keretében könnyen megtanulható körtáncokkal mindenki kedvére szórakozhat.

A hónap utolsó rendezvényére október 30-án kerül sor. Magyarország egyik legjobb elektronikus jazz triója, a Kaltenecker Trió lép fel. Kaltenecker Zsolt egy svéd gyártmányú szintetizátoron játszik, amelyből különleges hangokat csalogat elő. A doboknál a virtuóz Borlai Gergő ül, akinek varázslatos játékát nemrég Charlie koncertjén s megcsodálhatta a gyulai közönség. A basszusgitárt Papesch Péter kezeli, aki szintén mestere hangszerének. A Kaltenecker Trió a külföldön legtöbbet turnézó magyar jazz-zenekarok egyike, rendszeresen fellépnek Japánban, Európában és az USA-ban. Sodró lendületű koncertjük azoknak is nagy élményt nyújt, akik nem a jazz műfaj elkötelezettjei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.